Skip to content
Alegeri Politică

Barna, la un pas să bată palma cu Cioloș. Lider USR: Ideea de a-l avea cap de listă pe fostul premier prinde contur!

Fostul premier, Dacian Cioloș, a venit luni, 14 ianuarie, cu noi precizări în privința cursei spre Parlamentul European. Concret, liderul PLUS a reiterat scenariul conform căruia este posibil ca formațiunea sa politică să candideze pe listă comună cu USR la alegerile europarlamentare.

Potrivit surselor PSNews.ro negocierile dintre formațiunea politică USR și PLUS au intrat pe linie dreaptă, iar astfel cea mai viabilă formulă pe care o iau în calcul ambele partide este candidatura pe o listă comună la alegerile europarlamentare. Tot sursele noastre au precizat că scopul celor 2 partide este obținerea unui scor de 25% la alegerile europarlamentare. Un scor de 25% le-ar conferi un număr de 8 europarlamentari.

CITIȚI MAI MULTE AICI: USR și Cioloș, în prag de alianță? Ce precizări a făcut fostul premier

În acest context, redacția PSNews.ro a luat legătura luni cu vicepreședintele USR, Vlad Alexandrescu pentru a confirma informațiile noastre pe surse. Astfel, întrebat care este poziția USR față de o candidatură comună la europarlamentare cu PLUS și dacă o asemenea formulă ar aduce un număr mai mare de voturi, senatorul a atras atenția că se ia în calcul această variantă și cel mai probabil se va lua decizia la începutul lunii februarie în cadrul Uniunii Salvați România în condițiile în care este vehiculată adesea opinia conform căreia cele două formațiuni politice ar obține un scor mai mare împreună în cursa spre Bruxelles.

Confirm că sunt negocieri în momentul de față între USR și partidul lui Cioloș cu privire la posibilitatea de a candida pe liste comune la alegerile europarlamentare. Această decizie se va lua într-un comitet politic. Este vorba despre forul statutar al USR care ia decizii de alianțe cu alte partide. Acest comitet politic va avea loc cu cea mai mare probabilitate la începutul lunii februarie. Există evident părerea potrivit căreia într-o alianță cu partidul PLUS, USR ar putea să obțină mai multe voturi pentru alegerile europarlamentare și acest lucru este luat în calcul în momentul în care se va lua acea decizie

Din sondajele pe care le avem și chestionarele pe care le-am lansat se pare că electoratul dorește o coalizare a forțelor anti-PSD la viitoarele alegeri. Există această așteptare a electoratului de a vedea că forțele politice hotărâte își unesc forțele împotriva PSD”, a precizat parlamentarul.

Totodată, confruntat cu informația conform căreia USR și PLUS ar juca pe aceleași segment de electorat, Vlad Alexandrescu a subliniat că nu este întru totul astfel pnetru că partidul lui Cioloș este abia înființat, iar USR are o altă configurație la nivel teritorial în acest moment, dar o alianță a celor două formațiuni politice la alegerile europarlamentare ar avea un efect cumulat.

„Nu sunt chiar pe același segment de electorat. Avem și studii care arată caracteristicile demografice ale susținătorilor. Sigur, este puțin devreme deoarece PLUS abia a apărut și urmează să își aleagă structurile de conducere. Biroul național, președintele de partid, comitetul executiv nu au fost alese deci suntem într-o fază prea incipientă pentru a putea analiza stratificarea partidelor în rândurile electoratului, dar  sigur că domnul Cioloș are notorietate pentru că a fost premier și beneficiază de această notorietate la nivel național. USR, de asemenea, și-a înființat foarte multe filiale atât la nivel județean cât și la nivel local. Avem acum peste 7500 de membri care funcționează în filiale la nivel teritorial și este de presupus într-adevăr că atingem nivele electorate diferite și structuri în populație care sunt diferite. Este firesc să spunem că o alianță în privința europarlamentarelor ar produce un efect cumulat”, a adăugat vicepreședintele USR.

De asemenea, chestionat dacă Dacian Cioloș ar avea un rol de locomotivă electorală pentru USR și PLUS dacă s-ar alia în cursa europarlamentarelor, Vlad Alexandrescu a confirmat că prezența fostului premier ca fiind cap de listă este dezbătută în aceste momente în cadrul Uniunii Salvați România.

„Nu s-a decis încă dacă se face această alianță și în al doilea rând nu s-a decis încă felul în care s-ar putea face adică ordinea pe liste. Acest lucru va fi tranșat la comitetul director al USR de la începutul lui februarie și pentru stabilirea algoritmului și a prezenței pe liste se vor lua în calcul mai multe aspecte precum notorietatea, pregătirea, experiența în domeniul afacerilor europene. Sigur, unii dintre candidați au și un istoric în instituțiile europene care îi face mai credibili și recomandabili. Ideea de a-l avea pe Cioloș cap de listă este una care își croiește drum în partid în momentul de față, a conchis Vlad Alexandrescu în exclusivitate pentru PSNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *