Skip to content
Politică

Barna și Ghinea, inginerii financiare cu bani europeni. Silviu Mănăstire: D-asta au vrut să pună mana pe ministerul Fondurilor Europene

psnews.ro

Într-o postare pe pagina de Facebook Dosar de Politician, jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire atrage atenția că singurul scop al tandemului Dan Barna-Cristian Ghinea este să facă bani „pentru ei, pentru prietenii lor, pentru foști asociați sau pentru diverse grupuri de interese care ii susțin.

„Nu aveam niciun dubiu sau vreo emoție de ce au vrut Barna și Ghinea sa pună mana pe ministerul Fondurilor Europene… sau de ce au intrat cei doi in politica in 2016! In cabinetul Cioloș.

Barna și Ghinea vor sa facă bani: pentru ei, pentru prietenii lor, pentru foști asociați sau pentru diverse grupuri de interese care ii susțin. Toți politicienii vor sa facă bani: e simplu și demonstrabil”, scrie Silviu Mănăstire pe Dosar de Politician.

Jurnalistul face referire la un articol publicat de Newsweek, care arată cum a ajutat ministrul Ghinea ex-firma secretarului de stat Barna să ia patru proiecte UE. Potrivit sursei citate, în primul mandat de ministru la Fonduri Europene al lui Cristian Ghinea, firmei din care secretarul său de stat Dan Barna tocmai ieșise i s-au aprobat patru proiecte europene în care firma a gestionat 13 milioane de lei. Nu ar fi fost posibil dacă Ghinea nu semna o extindere.

Deja celebrele proiecte de “antreprenoriat social” ale lui Dan Barna care au sfârșit în eșec și conflicte de interese (bani acordați propriei surori, de exemplu) au fost realizate prin intermediul firmei Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL. În această firmă, după 2010, asociați erau Dan Barna și Dragoș Jaliu, fiecare cu câte 50%.

Pe 16 mai 2016, când Barna a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene de către premierul Dacian Cioloș, actualul vicepremier deținea jumătate din Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL iar soția sa, Olga Totolici, era administrator al firmei.

Abia după o lună și jumătate de la numirea ca secretar de stat, pe 30 iunie 2016, Barna iese din firmă, conform Registrului Comerțului: “Asociatul Barna Ilie Dan transmite către asociatul Jaliu Dumitru Dragoș toate cele 40 de părți sociale pe care le deține la Societate, fiecare parte socială având o valoare nominală de 10 lei, cele 40 părți sociale având o valoare totală de 400 lei, reprezentând 50% din capitalul social al Societății”.

Citește și: RISE Project: Cristian Ghinea a secretizat cheltuirea banilor europeni de către firma lui Dan Barna

Ghinea extinde termenul de depunere a proiectelor

După nici două luni și jumătate, pe 9 septembrie 2016, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, semnează ordinul de ministru 1839 prin care aprobă Ghidul Solicitantului Condiții Specifice “România Start Up Plus”. “România Start Up Plus” era un apel de proiecte finanțat din POCU (Programul Operațional Capital Uman) 2014 – 2020. Proiectele urmăreau dezvoltarea antreprenoriatului de către de către persoane fizice din categorii vulnerabile (șomeri, persoane inactive, persoane care au un loc de muncă).

Ghidul Solicitantului reglementa condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca aplicanții să se califice la a primi bani pentru implementarea proiectelor. Printre aceste condiții se număra și data până la care puteau fi depuse proiectele. Prin Ghid, data maximă de depunere a fost stabilită la 30 octombrie 2016. Un prim Corrigendum (document care modifica Ghidul) stabilea, printre multe alte schimbări, că termenul de depunere a proiectelor se prelungește cu o zi, până la 31 octombrie 2016.

Un al doilea Corrigendum, însă, semnat și publicat pe 21 octombrie 2016 de către ministrul Ghinea, extindea termenul de depunere a proiectelor în sistemul informatic MySMIS până la 16 noiembrie 2016.

La zece zile după semnarea acestui al doilea Corrigendum, pe 1 noiembrie 2016, Dan Barna a fost “eliberat din funcție la cerere” de către premierul Dacian Cioloș.

Fosta firmă a lui Barna beneficiază de extinderea lui Ghinea

Care să fi fost motivele pentru care ministrul Cristian Ghinea a decis prelungirea termenului de depunere a proiectelor până la 16 noiembrie? În mod normal, astfel de decizii se întemeiază pe argumente și note de fundamentare care sunt păstrate în minister. Nu a fost și aici cazul. Un motiv, totuși, trebuie să fi existat.

Iar pe 16 noiembrie, în chiar ultima zi posibilă de depunere de proiecte, s-a întâmplat ceva: Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firma din care Dan Barna ieșise pe 30 iunie, a depus patru proiecte în sistemul informatic MySMIS al Ministerului Fondurilor Europene. Într-unul din proiecte, fosta firmă a lui Barna era lider, în celelalte trei – partener.

Toate cele patru proiecte au fost aprobate și finanțate.

Atât pe 9 septembrie 2016, când Ghinea a semnat ordinul care aproba Ghidul Solicitantului Condiții Specifice “România Start Up Plus”, cât și pe 21 octombrie 2016, când același ministru Ghinea semna (prin Corrigendum nr. 2) prelungirea termenului de depunere a proiectelor, Dan Barna era secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

A influențat Dan Barna în vreun fel semnarea celor două documente pentru ca firma din care tocmai ieșise să fie favorizată? I-a cerut Barna lui Ghinea să prelungească termenul de depunere a proiectelor pentru ca fosta sa firmă să poată depune documentația?

Citiți AICI articolul complet

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *