Baromentrul antreprenorilor: Încotro se îndreaptă România şi cum merge economia

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Conform datelor Barometrului Antreprenorilor New-Money – INSCOP aplicat în România, 28.9% dintre antreprenori cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 66.8% sunt pesimiști în legătură cu viitorul țării. 4.3% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.

Întrebați cum apreciază situația economiei României față de acum 1 an, 1% dintre participanții la sondaj sunt de părere că situația este mult mai bună, 12.7% că este mai bună, iar 15.8% că situația este la fel. 44.7% consideră că situația economiei naționale este mai proastă față de acum 1 an, iar 24% că este mult mai proastă. 1.7% dintre participanții la sondaj nu știu sau nu pot aprecia, iar 0.1% nu răspund la această întrebare.

În ceea ce priveşte evoluția economiei României în următoarele 12 luni, 0.8% dintre antreprenorii intervievați cred că situația economiei va fi mult mai bună, 13.4% că va fi mai bună și 21.1% că va fi la fel. Pe de altă parte, 35.3% dintre participanții la sondaj sunt de părere că situația va fi mai proastă, iar 26.1% că situația va fi mult mai proastă. 3.2% nu știu sau nu pot aprecia, iar 0% nu răspund la această întrebare.

3.2% dintre antreprenorii chestionați apreciază că situația financiară a companiei lor este mult mai bună față de acum 1 an, 25.3% că este mai bună, iar 33.9% că este la fel. 27.6% spun că situația financiară a companiei lor este mai proastă, iar 7% că este mult mai proastă. 2.4% nu știu / nu pot aprecia, iar 0.6% nu răspund.

Barometrul Antreprenorilor New Money INSCOP, cel mai amplu demers de evaluare sistematică a opiniilor antreprenorilor din România, a fost lansat în cadrul conferinței ”Barometrul antreprenorilor care construiesc viitorul – România & Republica Moldova”. Barometrul, care va fi realizat de două ori pe an, prezintă opiniile antreprenorilor cu privire la evoluția economiei românești, a serviciilor publice și a propriei afaceri, relația cu UE și Republica Moldova.

Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Barometrul Antreprenorilor New-Money-INSCOP” și ”Barometrul Antreprenorilor care construiesc viitorul Republcii Moldova” sunt două cercetări realizate în premieră, parte a unui proiect bilateral care își propune să aducă vocile antreprenorilor din ambele țări în prim-planul atenției publice. Proiectul are rolul de a sprijini crearea unui cadru coerent de dezbatere și moderare a deciziilor administrației publice centrale și locale în acord cu nevoile economiei de piață. Vocea antreprenorilor este esențială și trebuie cunoscută pentru a ajuta la creionarea de politici publice sănătoase care să stimuleze dezvoltarea sustenabilă a economiei. Realizarea acestor studii, urmate de dezbateri publice organizate bianual va stimula o conectare mai bună a decidenților și a opiniei publice în general la preocupările unora dintre cei mai dinamici membri ai societății, antreprenorii care crează plusvaloare, inovație, locuri de muncă și bunăstare.”

Proiectul este realizat cu sprijinul German Masall Fund, Ukraine-Moldova American Enterprise Fund, Parteneriate pentru Noua Economie, Newmoney.ro, Informat.ro și Strategic Thinking Group.

Evenimentul a prilejuit totdată și lansarea unei noi formule editoriale print și online a publicației New Money și a seriei de dezbateri naționale NewMoney Talks.

Metodologie: Sondajul fost realizat de INSCOP Research, membru corporate ESOMAR, la comanda revistei NewMoney.ro în cadrul programului Barometrul Antreprenorilor New-Money INSCOP (BANI) care va fi realizat bianual. Datele au fost culese în perioada 13 – 25 august 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Eșantionul a inclus 1450 de antreprenori, fiind reprezentativ pentru comunitatea de antreprenori cu afaceri în România.

Citeste mai multe aici

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: