Skip to content
Politică

Baronii locali vor un nou mandat în 2020. Cine are șanse să domine cele mai mari orașe din România

INQUAM/Octav Ganea

Alegerile locale din 2020 sunt și despre baronii care își continuă mandatele în marile orașe din țară și niciunul nu vrea să renunțe la fotoliul de primar. Dacă la București sau Constanța lupta este foarte dură, în Iași, Cluj, Craiova și Brașov există mari favoriți care se pregătesc pentru mandatul pe următorii 4 ani.

Mihai Chirica a fost unul dintre cei mai controversați primari ai acestor alegeri, deoarece a făcut trecerea de la PSD la PNL, deși PNL spunea și încă mai spune că nu acceptă traseiști. PNL a renunțat la criteriile sale, iar Mihai Chirica are marea șansă să rămână la conducerea primăriei. Deși conduce Iașiul doar din 2016, acesta a reușit să acapareze imediat toată puterea și să se comporte ca un adevărat baron. Într-un sondaj, Mihai Chirica are o intenție de vot de 33,8%, însă PSD rămâne partidul care domină scena politică și ar putea câștiga Consiliul Local.

" "

Mihai Chirica a fost implicat în numeroase scandaluri în Iași, de la accidentul rutier, până la casa cumpărată pe numele bebelușului său de doar un an. Plus multe alte afaceri ale Primăriei Iași devoalate în presa locală. Mihai Chirica putea fi noul baron PSD, criticat de atâtea ori de PNL, dar a ales să fie noul baron PNL care schimbă tabăra în funcție de cine guvernează.

Emil Boc este un veritabil baron local, conducând Clujul între 2004 și 2009, apoi iarăși din 2012, deci de mai bine de 13 ani. Mandatul pentru următorii 4 ani îl are deja asigurat. PSD nici măcar nu speră la victorie, iar USRPLUS are un candidat slab, pe deputatul Emanuel Ungureanu. Emil Boc are de partea sa câteva realizări, însă marile proiecte au lipsit cu desăvârșire din mandatele sale. În 2013, Emil Boc le promitea clujenilor un tren suspendat, dar a uitat de această idee. În 2020, s-a gândit să le promită metroul la Cluj, chiar dacă în urmă cu câțiva ani spunea că bugetul orașului nu poate susține un astfel de proiect.

Soluţia metroului nu se poate implementa la Cluj, pentru că avem un oraş cu jumătate de milion de oameni şi cu un cost de 5 miliarde de euro pentru metrou. Ar fi o soluţie care nu se poate susţine financiar”, spunea Boc în 2015.

Emil Boc s-a salvat de-a lungul timpului cu o campanie de PR bine organizată, care promovează mici realizări precum asfaltarea unei străzi, câteva autobuze electrice și câțiva copaci plantați. Dar este evident că la Cluj lipsește un mare proiect. În 13 ani de dominație, Emil Boc n-a început construcția niciunui spital sau a unui campus universitar.

Olguța Vasilescu a dominat politica din Craiova și Dolj, chiar dacă nu a condus foarte mult timp primăria, ci doar în perioada 2012-2016. Timp de 8 ani fost deputat, apoi senator, primar, deputat și ministru. PSD controlează și în 2020 orașul, iar pentru ca PNL să aibă măcar speranțe la victorie ar fi avut nevoie de o alianță cu USRPLUS. Într-un sondaj de la începutul lui septembrie, Olguța Vasilescu avea șanse să câștige 49% din voturi la alegerile locale. Inclusiv la alegerile din 2019, PSD a reușit să domine în Dolj.

Olguța Vasilescu a avut mai multe probleme cu DNA, după ce în 2016 a fost trimisă în judecată pentru corupție, dar s-a apărat în instanță și a câștigat procesul, fiind achitată de toate acuzațiile ce i s-au adus. Nici activitatea sa de la Ministerul Muncii nu a fost una extraordinară, primind multe critici la nivel național.

Nicolae Robu este un primar controversat, fiind implicat în numeroase scandaluri rasiste, mai ales la adresa comunității rome din Timișoara. Acesta conduce orașul din 2012 și se bucură de prima șansă la victorie în 2020. Fiind susținut de PNL, Nicolae Robu are șansa să-și continue mandatul, deoarece cel mai mare adversar al său este Dominic Fritz, cetățean german care candidează din partea USRPLUS-PNL. Mai multe dezvăluiri despre viața lui Fritz au scos la lumină faptul că acesta este doar un șomer care lansează minciuni pe scena politică. Deși se spune că Dominic Fritz a lucrat pentru un fost președinte german, acesta n-a introdus nimic nou în campania electorală și nu a adoptat temele politice din Germania, având doar o campanie modestă, plimbându-se cu o boxă prin oraș pentru a-l critica pe Nicolae Robu.

Primarul Robu are prima șansă la victorie și dacă îl va învinge pe Dominic Fritz își va consolida fotoliul pentru următorii 4 ani. Un baron care adesea nu a fost pe placul tuturor, dar a bifat mici realizări ce l-au ajutat să se promoveze, precum Timișoara capitală culturală europeană.

George Scripcaru este unul dintre cei mai controversați primari din țară, implicat în numeroase dosare de corupție, dar în continuare la putere în Brașov. Din anul 2004 conduce orașul, care n-a făcut progrese spectaculoase. Nici măcar DNA nu a reușit să-l scoată din jocul politic, după ce în 2015 l-a reținut pentru corupție. George Scripcaru a candidat și în 2016, ca independent, ulterior a fost achitat în dosar și s-a întors alături de PNL. În 2020 are mari șanse să obțină un rezultat foarte bun și să-și continue proiecte în oraș. USRPLUS este principalul rival pentru George Scripcaru.

Ion Lungu este baron în municipiul Suceava, pe care îl conduce din 2004. Acesta vrea un nou mandat în 2020, pentru a domina cu Gheorghe Flutur. Chiar dacă despre el nu s-a vorbit la nivel național și rămâne un personaj fără notorietate pentru politica din România, reușește de fiecare dată să-i convingă pe suceveni să-i dea votul. Nici el nu are mare proiecte, la Suceava se așteaptă autostrada din Moldova.

Constantin Hogea domină orașul Tulcea din 2004, dar nimic nu pare să-l oprească, nici măcar faptul că în 2015 a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către procurorii DNA. Acesta este unul dintre foștii lideri PDL, care s-a îndepărtat de PNL de când a început să aibă probleme cu justiția. În 2020 PNL nu-l sprijină și Constantin Hogea va candida independent și fără niciun partid în spatele său. Va fi una dintre cele mai dure lupte pentru el să câștige la votul de duminică, 27 septembrie, deoarece și PSD, și PNL au planuri mari pentru victorie. Constantin Hogea ar putea fi unul dintre baronii locali care sunt dați jos de la putere la alegerile locale din 2020, însă nu trebuie subestimată notorietatea sa pe plan local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *