Baronii PSD se trag discret în spatele lui Geoană. Cine sunt cele trei „femei fatale” din campanie

Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Baronii locali PSD au început jocurile politice pentru alegerile prezidențiale. Cel puțin doi lideri importanți ai partidului au fost identificați de presă că s-au poziționat discret în sprijinul candidaturii lui Mircea Geoană. Cei doi sunt Lia Olguța Vasilescu, primărița Craiovei și șefa PSD Dolj, dar și influentul Dragoș Benea, liderul PSD din Moldova, ei și-au trimis oamenii în echipa de campanie lărgită a actualului secretar general adjunct al NATO. Geoană pozează în independent, dar beneficiază de banii, rețelele politice și de influența PSD în teritoriu unde Geoană își organizează diverse evenimente de „glorificare” a carierei.

Claudiu Manda
Sursa foto: Olguta Vasilescu (Epoch Times România)

Anonimul Radu Cosmin Preda a fost ani de zile executantul fidel al Liei Olguței Vasilescu la Primăria Craiova, în 2016 ocupa funcția de administrator public al orașului, anul în care procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru luare de mită alături de Vasilescu. În final, cei doi au fost scoși de sub urmărire penală patru ani mai târziu. Preda ajunge, însă, în același an senator PSD de Dolj pentru dovada de loialitate în timpul anchetei penale față de șefa lui politică. Toate slujbele pe care Preda le-a ocupat în ultimii zece ani au avut legătură cu companii municipale (de stat) din orașul de baștină și cu calitatea de consilier județean PSD sau lider al partidului în oraș. După scurtul mandat de senator, Radu Cosmin Preda își găsește o nouă sinecură de partid plătită consistent la Agenția de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în poziția de directorul direcției de Suport în ANRE.

Radu Cosmin Preda/ Sursa foto: Romania Renaste

În ianuarie 2024, directorul ANRE cu carnet de PSD își înființează pagina de tiktok radupreda23 și începe o serie de promovări plătite pentru candidatul la prezidențiale, Mircea Geoană. Preda îl urmărește pe Geoană la majoritatea evenimentelor și dezbaterilor publice unde acesta își face imagine și strânge susținători pentru campanie. Presa l-a identificat pe Preda ca responsabil de campania electorală a lui Geoană pe zona Olteniei.

PSD Moldova a trimis ajutor în campanie pentru fostul lider al partidului tocmai de la Bacău. Este zona de baștină a lui Viorel Hrebenciuc eminența cenușie a PSD-ului din epoca Iliescu – Năstase. Hrebenciuc a fost negociatorul și sforarul șef al partidului și în mandatul lui Mircea Geoană la conducerea PSD (anii 2005 până în 2010).

Viorel Hrebenciuc și Mircea Geoană/ Sursa foto: B1TV.ro

Lui Hrebenciuc îi datorează cariera politică Gabriel Vlase, fost deputat PSD de Bacău și actual director al SIE dar și Dragoș Benea, fost președinte al CJ Bacău, actual europarlamentar și cel înscăunat liderul organizației PSD după retragerea lui Hrebenciuc.

Dragoș Benea
Dragoș Benea / Facebook

În 2020, Benea la rugămintea lui Mircea Geoană, îi oferă o poziție eligibilă de deputat Anei Maria Catăuță, pupila lui Geoană încă din anii 2005- 2006. În mod straniu Cătăuță renunța la o poziție de expert în comunicare pentru Banca Mondială tocmai la Washington DC, slujbă obținută în 2019. Între anii 2008- 2010 Ana Cătăuță a fost directorul de cabinet al președintelui Senatului, Mircea Geoană. Tot cu ajutorul lui Geoană, actuala deputată PSD (pe hârtie doar) a colaborat cu Institutul Aspen și a mai bifat o sinecură la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Citiți și: Lecția lui Piedone pentru Geoană. Cine este misterioasa pesedistă care trage sforile în campanie. Rolul lui Ţiriac

Ana Maria Cătăuță, Mircea Geoană și Mugur Isărescu. Sursa foto: desteptarea.ro

Din luna septembrie 2023, Ana Maria Cătăuță se îmbarcă cu tot cu arme și bagaje în precampania prezidențială a lui Mircea Geoană, singurul candidat care își face campanie la vedere de 10 luni folosind însă funcția sa teoretic nepolitică, aceea de secretar general adjunct al NATO. Tot din toamna anului trecut, Cătăuță a încetat practic orice activitate politică pentru PSD redevenind „umbra lui Geoană” și organizându-i în consecință agenda publică zilnică.

Cătăuță consideră că are abilități în comunicarea publică înființând în acest sens compania New Machiavelli Communications, pe care o folosește în campania de imagine a lui Geoană. Adevăratul Machiavelli din campanie pare a fi altcineva. Ana Maria Cătăuță, 39 de ani, necăsătorită, are o rivală puternică în controlul campaniei electorale în persoana Mihaelei Geoană, soția candidatului, și persoana cea mai influentă a familiei Geoană- Costea, o familie condusă cu mâna de fier în anii ’90 de Margareta Costea, soacra lui Geoană. „Mihaela dragostea mea” a fost un pion esențial al campaniei prezidențiale din 2009, atât din punct de vedere logistic cât și financiar.

Mihaela și Mircea Geoană/ Sursa foto: libertatea.ro

Tatăl Mihaelei Geoană, Ion Costea a fost ofițer de Securitate înainte de 1989 și prosper om de afaceri după Revoluție.

Citiți și: Geoană, întâlnire secretă la Bran, în pregătirea prezidențialelor. Ce vedete și ce miliardar controversat îl susțin

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: