Skip to content
Politică

Baronul de Sălaj se retrage din politică după 20 de ani. Silviu Mănăstire: ”Pesedistul securist Tiberiu Marc și-a făcut plinul”

Jurnalistul Silviu Mănăstire comentează, într-o postare pe pagina de Facebook a emisiunii ”Dosar de politician”, retragerea din politică a președintelui Consiliului Județean Sălaj, Tiberiu Marc, cel care a condus județul timp de 20 de ani – patru mandate de președinte CJ și unul de prefect.

”Ofițerul de Securitate (da, Securitatea lui Ceaușescu) pe nume Tiberiu Marc, baron și stăpân al județului Sălaj timp de 20 de ani (!!!), s-a retras din politică. Marc este, din 2004, neîntrerupt președinte al Consiliului Județean. 16 ani, plus 4 ani prefect al județului în guvernarea Năstase.

Pesedistul securist Marc, absolut necunoscut opiniei publice, extrem de discret și influent, și-a făcut plinul și acum va pleca într-un bine meritat, lung și bogat concediu. În cei 20 de ani în care a călărit județul Salaj nu a fost luat nici măcar o dată la întrebări de procurori. Ceea ce explica și porecla județului Sălaj: “patria securiștilor””, scrie jurnalistul.

Silviu Mănăstire adaugă la postarea sa câteva informații despre ”activitatea de securist” a lui Tiberiu Marc:

“Şeful Consiliului Judeţean Sălaj a fost, în ultimii ani de comunism, un ofiţer conştiincios în slujba statului şi a conducătorului iubit, Nicolae Ceauşescu. El conduce CJ din iunie 2004 şi este unul dintre baronii discreţi ai PSD. Între anii 1987-1989, Tiberiu Marc a avut gradul de locotenent- major în cadrul Inspectoratului Judeţean Sălaj, Serviciul 2 al Securităţii. Una din principalele sale misiuni era de supraveghere informativă a angajaţilor Interprinderii de Execuţie şi Exploatare a Lucrărilor de Îmbunătăţiri Funciare Sălaj. Potrivit unui „Plan de căutare a informaţiilor”, întocmit de tânărul ofiţer, acesta a pus bazele unei reţele infomative complexe în întreprinderea socialistă.

„Reţeaua infomativă va fi dirijată prioritar pentru culegerea de informaţii”, privind „cunoaşterea permanentă a stării de spirit a personalului muncitor, a persoanelor vinovate de apariţia şi menţinerea unor stări de spirit necorespunzătoare şi întreprinderea măsurilor necesare pentru tragerea lor la răspundere şi înlăturarea cauzelor care le-au determinat”.

Potrivit planului, din data de 17 mai 1988, Securitatea urmărea verificarea persoanelor cu antecedente politice, sociale sau penale, dar şi a descendenţilor acestora. Astfel, erau monitorizate persoanele care voiau să fugă din România, „elementele cultice sau sectante care desfăşoară activităţi de prozeletism”, „persoane care audiază şi colportează ştirile posturilor de radio străine reacţionare” şi cei care „au manifestări necorespunzătoare la dresa politicii interne şi externe a statului roman”.

Obsesiile, maghiarii şi Ardealul

Nervii ofiţerului au fost puşi la încercare în 1987, atunci când o delegaţie de ofiţeri superiori ruşi, condusă de mareşalul Victor Kulikov -comandantul suprem al Pactului de la Varşovia- şi mai mulţi demnitari sovietici au vizitat România.

Într-un raport din 26 mai 1987, Tiberiu Marc raporta superiorilor săi că „persoanele de naţionalitate maghiară fac comentarii cu privire la scopul vizitei înaltelor personalităţi sovietice în ţara noastră (…). Se afirmă că scopul vizitei ar fi acela de a perfecta cedarea părţii de nord a Ardealului”.

Potrivit specialiştilor CNSAS, Tiberiu Marc a decis supravegherea informativă a unui scriitor local, Ioan-Gheorghe Hada. Motivul: acesta voia să ajungă la Nicolae Ceauşescu pentru a scrie o lucrare de evocare a personalităţii liderului comunist. Ofiţerul a plasat un informator-sursă în apropierea lui Ioan-Gheorghe Hada pentru influenţarea acestuia „de a nu face deplasări în Capitală sau în alte zone din ţară cu prilejul unor evenimente la care participă conducerea superioră”.

Informatorul a fost instruit să se ducă acasă la scriitor pentru a raporta dacă în preocupările literare ale acestuia aborda subiecte legate de activitatea lui Nicolae Ceauşescu. În atenţia lui Tiberiu Marc au fost delegaţiile de români şi străni care vizitau Fazaneria Panic din cadrul Inspectoratului Silvic Judeţean Sălaj.

Pentru a controla situaţia la faţa locului, ofiţerul l-a recrutat chiar pe şeful fazaneriei, Ioan Bănuţ. Motivul: „Realizarea unei supravegheri infomative corespunzătoare”. În propunerea de recrutare a lui Ioan Bănuţ, Tiberiu Marc i-a făcut o caracterizare pe măsură: „Preocupat de a afla câte ceva din «secretele meseriei»” şi „nu a fost semnalat cu comentarii negative la adresa politicii partidului şi statului”.

sursa: evz.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *