Skip to content
Politică

Baronul ieșean Maricel Popa, groparul Tehnoton SA, cea mai mare fabrică de electronice din Moldova

Maricel Popa/Facebook
" "

Baronii de astăzi sunt mulți dintre ei falsificatorii tranziției și cei care au reușit să-și adjudece fostele fabrici comuniste, iar ulterior să le vândă bucată cu bucată sau să le distrugă pentru a rămâne mai apoi cu patrimoniul de sute de milioane de euro. Este și cazul baronului PSD de Iași, Maricel Popa.

În anul 2000, când a fost privatizată și oferită cadou lui Maricel Popa, fabrica Tehnoton din Iași avea 1.560 de angajați și era lider zonal în producția de aparate radio (Gloria și Cosmos) precum și de casetofoane și magnetofoane. Fabrica exporta in Japonia, SUA și Franța. După ce a fost preluată de Popa, întreprinderea a fost pusă pe butuci. Peste 1.500 de angajați și-au pierdut locul de muncă, iar familia Popa se îmbogățește din chiriile pe care le încasează pe spațiile fabricii care acum nu mai produce nimic din ce exporta înainte. Cu toate acestea, Maricel Popa candidează pentru un nou mandat de președinte al CJ  Iasi, pozând în mare manager.

Maricel Popa, președintele PSD Iasi pozează în om de afaceri de succes omițând însă să menționeze că s-a îmbogățit în urma marelui jaf post-decembrist patronat de neocomuniștii din FSN și, căruia i-au căzut victime fabricile edificate de regimul Ceușescu, devalizate, falimentate și vândute la fier în urma unui așa-zis proces de privatizare. Jurnaliștii de la portalul ieșean dezvăluirea prezintă soarta fabricii de electronice Tehnoton SA, care a ajuns pe mâinile lui Maricel Popa în anul 2.000 după un proces dubios de privatizare în acea perioada dominata de regimul Iliescu-Năstase. În anul 2000 când a fost preluată de Maricel Popa, SC Tehnoton SA avea o cifra de afaceri de 34 milioane de dolari, nici mai mult nici mai puțin decât 1.560 de angajați dar și datorii suficient de mari. Potrivit hotnews.ro a urmat o perioada in care  fabrica a revenit pe plus dar cu prețul unor țepe adică prin emiterea unor bilete la ordin fără acoperire.

A pierdut 1.000 de angajați în 5 ani

La 5 ani după privatizare situația fabricii sub conducerea marelui ”manager” Maricel Popa arăta deja jalnic. Din cei 1.560 de angajați fabrica mai avea 559 deci pierduse 1.001 angajați iar cifra de afaceri nu depășea 9 milioane de dolari. Treptat producția de electronice a dispărut și încet peste 90 la sută din angajați și-au pierdut locul de muncă. În momentul privatizării fabrica exporta aparate de radio, magnetofoane  etc. in Franța, Japonia, Statele Unite ale Americii. În  ultimii ani Tehnoton a ajuns să fabrice doar niște aragazuri de proastă calitate. Acum fabrica are numai 96 de angajați iar cifra de afaceri a fost  in anul 2019 la circa 3 milioane de dolari realizată în proporție de peste 90 la suta din inchierea spațiilor deoarece producția cu care fabrica se mandrea înainte de privatizare a murit. Profitul net realizat din inchirierea spațiilor intră acum in buzunarele familiei Popa. Potrivit  declaratiei de avere completate chiar de Maricel Popa, soția acestuia Mihaela Popa incaseaza anual dividente de 120.000 lei de la Tehnoton SA. Prin urmare statul i-a facut cadou lui Maricel Popa o fabrica cu 4 hectare și hale pentru ca la batranete Popa si soția sa sa traiasca din chirii. Dar de soarta celor 1.560 municitori cine se ocupă? Acesta este marele ”manager” Maricel Popa care mai vrea un mandat de președinte al CJ.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *