Băsescu acuză Guvernul și Parlamentul

Președintele Traian Băsescu a făcut declarații înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles. Acesta a arătat cu degetul înspre modul în care Guvernul a făcut propunerea pentru postul de comisar european, criticând încălcarea procedurilor.

„La articolul 19, aliniatul 1, al legii 373, se prevede că Parlamentul va fi informat de către Guvern cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcții la nivelul Uniunii Europene. La al doilea alineat al aceluiași articol există o prevedere expresă care spune că, Comisia de Specialitate din Parlament va audia persoana nominalizată pentru funcția de Comisar European. Deși am aflat că s-au făcut două nominalizări, ci  nu una, nu am constatat să se fi produs vreo audere. Nu mă deranjează că am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, dar trebuie avut în vedere faptul că legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară – audierea.”, a afirmat Traian Băsescu.

Președintele a mai susținut că Tratatul Uniunii Europene prevede faptul că statele membre își desemnează un singur candidat pentru funcția de Comisar European: „Nu înțeleg de ce am desemnat doi candidați, dând posibilitatea ca pe seama României să se facă reglări în interiorul Comisiei Europene. Ceea ce îmi rămâne de făcut este să insist pentru un portofolui reprezentativ, cum a fost cel al Agriculturii.” 

„Există, față de intențiile inițiale, o exigență pusă din nou pe masă: un comisar european nu poate ocupa, consecutiv, de două ori, același portofoliu. În orice caz, este necesar să obținem un portofoliu important”, a conchis Președintele Traian Băsescu

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL