Skip to content
Politică

Băsescu aruncă bomba. Reducerea CAS, praf în ochi. Se măresc taxele

„Un alt element care apare, în cazul în care acordul cu FMI va continua, el se va termina în luna mai 2015. Ceea ce înseamnă că mai pierdm 10% din cofinanțare, că trebuie să creștem cu 10% cofinanțarea la toate proiectele, atât din exercițiu bugetar trecut cât și cele din exercițiu bugetar care a început în 2014 și merge până în 2020. La cofinanțare trebuie să avem o creștere de minim încă 2,5 miliarde de lei. Dacă le luăm pe toate la un loc. 5 miliarde din tratatul fiscal, 5 miliarde deficitul la fondul de pensii, 2,5 miliarde pentru cheltuilile de apărare (..) înseamnă 15 miliarde de lei noi. Din experiență, afirm că acest lucru nu este posibil. 15 miliarde de lei noi înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la bugetul de stat, ceea ce mi se pare greu de atins”; a mai explicat șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a explicat că a promulgat legea privind reducerea CAS, însă urmează momente grele pentru România, având în vedere că va trebui acoperit deficitul bugetar creat de noua măsură.

Băsescu a afirmat că există două soluții în acest sens: ori Guvernul va anula măsura reducerii CAS imediat după alegerile prezidențiale, ori vor crește taxele.

„Presupun că până la sfârșitul anului, Guvernul are două soluții. Una, foarte probabilă, este anularea reducerii CAS după alegeri, a doua: creșterea taxelor. Nu există soluții. Nu există alternativă la una din aceste două măsuri. Cum, sigur, dacă ai fantezie, îți poți imagina o revenire parțială, deci revenirea la o creștere de 3% la CAS și introducerea câtorva taxe. Eu v-am dat cele două variante seci. Mai sunt soluții. Sigur, ele contravin flagrant cu minciunile guvernamentale, dar îmi fac datoria să le spun: prima minciună care arată incompetență profundă este cea legată de faptul că nu este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, citez din dna ministru al Finanțelor, susținută de premierul Victor Viorel Ponta. Vreau să le spun că mai ales în situații dificile, când economia nu este într-o creștere naturală, generată de o piață foarte favorabilă, singura soluție este intervenția statului pentru creare de locuri de muncă și acest lucru nu-l spun pentru că l-aș fi citit din cărți, sau de la TV, sunt discuțiile care sunt în Consiliul European și toți șefii de stat și de Guvern intervin în crearea de locuri de muncă. Nu suntem nici în 2007 nici în primele trimestre ale 2008 (…) Intervenția guvernamentală este obligatorie! Iar susținerea faptului că nu e treaba Guvernlui arată că Guvernul nu înțelege ce are de făcut și atunci găsim și explicațiile. Faptul că afirmația vine pe fondul realității, investițiile au scăzut, arată că avem un Guvernul profund incompetent. Fie că vorbim de premier, fie ca vorbim de ministrul Finanțelor. Incompetența e cu atât mai gravă când resursele le ai pe masă”, a continuat Traian Băsescu în motivarea promulgării legii privind reducerea CAS.

„Avem disponibile pentru anul 2015 2 miliarde de la UE. Aici sunt lucrări de infrastructură regionale sau locale, deci locuri de muncă, poate află și dna ministru că Guvernul are această pârghie, să utilizeze bani europeni pentru crearea locurilor de muncă”, a mai declarat Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *