Skip to content
Politică

Băsescu, atac la MAE și Guvern privind votul din diaspora

După primul tur al alegerilor prezidențiale, Titus Corlățean a demisionat de la șefia Ministerului Afacerilor Externe și a fost înlocuit de Teodor Meleșcanu. Președintele Traian Băsescu regretă că a semnat decretul de numire în funcția de ministru de Externe pe fostul șef al SIE pentru că ”a continuat poziția lui Corlățean” și nu a făcut mai multe secții de vot în diaspora.

”Tot acest zbucium al spectrului politic, al oamenilor din partide, al cetățenilor simpli se finalizează duminică prin exercitarea dreptului suveran al românilor de a vota. Din acest punct de vedere aș face observația asupra căreia așez toată responsabilitatea președintelui României că a fost evident faptul că membrii Guvernului, Ministerul de Externe încearcă să obstrucționeze votul românilor din străinătate. Avem și câteva elemente foarte clare din care rezultă încercarea de obstrucționare. Comunicatul de ieri (n.r. –  joi) al Ministerului de Externe al Germaniei, care a demontat afirmațiile premierului Ponta cum că nu se pot organiza secții de votare în afara consulatelor onorifice și a ambasadelor de pe teritoriul Germaniei. Mai mult, am fost îndemnați să solicităm crearea altor secții. Deci Germania nu interzice, dacă există o solicitare a statului interesat. Iar în cazul nostru trebuia ca Guvernul să fie interesat, prin Ministrul de Externe. Am constata că speranța mea de la instalarea lui Teodor Meleșcanu a fost deșartă. A continuat poziția greșită a lui Corlățean”, a spus Băsescu.

Vă reamintim că la primul tur al alegerilor prezidențiale mii de români din diaspora nu au reușit să voteze după ce au stat ore întregi la cozi interminabile în fața secțiilor de vot. După primul scrutin, s-a cerut suplimentarea numărului secțiilor de vot în diaspora. Guvernul și MAE au precizat că nu se pot suplimenta secțiile de vot.

”Este o minciună! Aveau interpretarea articolului numărul 54 a Biroului Electoral Central și aveau ordonanța de urgență să suspende unele articole din lege, exact cum au făcut când au suspendat anumite articole pentru transferarea unor primari în propriul partid. Din păcate, Guvernul a vehiculat minciuni cu obiectivul clar că vrea să obstrucționeze dreptul la vot al românilor. Sunt scrisori de la primari din Italia și Spania care pun la dispoziție spații pentru organizarea unor noi secții la alegerile de duminică. Este clar că Guvernul nu a vrut să le lase românilor dreptul de a vota în număr mare, drept constituțional.

De aceea îi invit pe românii din străinătate să nu se uite la distanță, pentru că ei îi au aici în România pe copiii lor, pe părinții lor. Este important să aibă în vedere că duminică discutăm despre viitorul țării lor”, a spus șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a solicitat BEC, MAE și Guvernului să se înființeze mai multe secții de vot în diaspora.

”M-am adresat BEC-ului, Guvernului și Ministerului de Externe pentru ca în turul II să se înființeze noi secții de votare. Am primit răspuns că BEC a permis Ministerului Externe să înființeze noi secții de votare. De fapt, BEC nu are voie să spună: <Să se facă noi secții de votare la turul II!>. Acolo unde sunt liste permanente este interzisă înființarea unor noi secții de votare între tururile de scrutin pentru că asta înseamnă rearondarea unor oameni la alte secții. S-ar crea derută. Dar în străinătate nu există liste permanente, pentru că se votează doar pe liste suplimentare. Guvernul și Ministerul de Eterne au avut o atitudine obstrucționistă.

În țară, avem o secție de votare la circa 900-1000 de cetățeni cu drept de vot. În străinătate, avem o secție de votare la 10.000 de cetățeni. Iar legea oblige Guvernul să creeze condițiile ca fiecare să voteze. Dar tu când le pui o secție la 300-400 de kilometric distanță, cum să mai voteze? Dar eu îi rog să facă efortul și să meargă la vot. Toți avem obligația unui sacrificiu pentru țară. Eu nu le spun cum să voteze, dar le cer și îi rog pe români să-și exercite dreptul de a vota oricât de greu le-ar fi”, a mai spus Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *