Skip to content
Politică

Băsescu, de la demisia în 5 minute la reacţia către Putin în 30 de minute

Fostul preşedinte Traian Băsescu a trecut de la celebra „demisie în 5 minute” din 2007 (în contextul referendumului privind demiterea lui) la reacţia „în 30 de minute”către liderul rus Vladimir Putin.

Într-o intervenţie telefonică la B1 TV, Băsescu a declarat, sâmbătă seară, că, dacă ar mai ocupa funcţia supremă în stat, ar fi procedat altfel decât actualul preşedinte, Klaus Iohannis.

El a remarcat „ticăloşia declaraţiei” recente făcute de Putin, care a ameninţat România, în contextul scutului antirachetă de la Deveselu.

Totodată, Traian Băsescu s-a arătat înverşunat împotriva celor care denaturează menirea scutului antirachetă.

„Vladimir Putin se referă la nişte mijloace de apărare a teritoriului Uniunii Europene. Am mai auzit deştepţi care vin pe la diverse televiziuni, spunând că rachetele de pe teritoriul României, Poloniei, din porturile Spaniei ar fi pentru protejarea teritoriului Statelor Unite. Pe cei pe care îi mai auziţi spunând aşa daţi-i afară din studiouri! Uitaţi-vă la hartă şi vedeţi că una este direcţia pe care să aperi statele UE, inclusiv Spania, şi alta este direcţia pe care s-ar lansa rachete împotriva SUA. În niciun caz nu s-ar lansa de pe teritoriul Federaţiei Ruse. S-ar lansa de pe submarine nucleare ale Federaţiei Ruse, care sunt şi în Oceanul Arctic, şi în Atlantic, şi în Pacific. Deci acest scut este pentru apărarea statelor UE”, a explicat Băsescu.

În opinia fostului şef de stat, ce-l deranjează pe Putin este „că nu mai are ameninţarea nucleară şi cu rachete cu alte încărcături împotriva statelor UE”. Astfel, Traian Băsescu l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru lipsa unei reacţii oficiale pe acest subiect.

„Ştie acum că, dacă ar lansa un astfel de atac, ar avea ripostă. Putin vrea să menţină echilibrul strategic în Europa, ameninţând statele UE cu rachete. Este posibil ca preşedintele României să nu fi reacţionat la declaraţiile lui Putin? Pe Putin îl deranjează că europenii se apără. Dacă aş fi fost preşedinte, vă dau cuvântul că în 30 de minute aş fi reacţionat la aceste declaraţii”, a mai spus Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *