Skip to content
Politică

Băsescu, declarație uimitoare: „Serviciile controlează Parlamentul”

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, miercuri, ca fiind „prea slab” controlul parlamentar asupra activităţii serviciilor de informaţii, el menţionând, în legătură cu subiectul relaţiei premierului cu SIE, că dacă ar fi existat un control parlamentar corect, „nu am fi ajuns aici”.

„Dacă am fi avut un control parlamentar corect nu am fi ajuns aici. Din păcate, controlul parlamentar este foarte slab, aş îndrăzni să spun că controlul pare a fi invers. Trebuie să înţelegeţi un lucru esenţial: în timpul meu s-a investit enorm în creşterea forţei serviciilor de a-şi îndeplini misiunea, fie SRI sau SIE. Soluţia de control asupra serviciilor este mult prea slabă faţă de forţa servicilor”, a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, după alegerile legislative trebuie să se găseasdcă o soluţie ca serviciile să fie ceea ce trebuie: instrumente pentru adoptarea decizilor politice, „pentru a nu se ajunge la situaţia în care serviciile ar putea controla fie Guvern, vreo comisie parlamentară, fie orice altceva”.

„Serviciile au devenit extrem de puternice şi tentante. Tentaţia este să acapareze cât mai mult control şi influenţă, de aceea va trebui imediat după alegeri să se gândească un sistem mult mai complex, mai adecvat capacităţii formidabile a celor două servicii, pentru ca ele să fie controlate, acest lucru îl voi lăsa, pe notiţă, şi celui care va câştiga alegerile”, a spus Băsescu.

”Va trebui ca imediat după alegeri să se gândească un sistem mult mai complex, adaptat capacității formidabile pe care o au cele două servicii, pentru ca ele sa fie controlate. Acest lucru îl voi lăsa pe notișă celui care va câștiga alegerile. Este un semnal nu de alarmă, ci legat de ce trebuie făcut. Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice, misiunea următoarei legislații e să le și controleze. Trebuie prevenită orice tentație a unui șef de serviciu să intre în jocurile politice pentru că el intră cu toată forța sistemului”, a precizat președintele.

8 comentarii la “Băsescu, declarație uimitoare: „Serviciile controlează Parlamentul”

  1. Inca sunt uimt cum de arunca el asa cu secrete prezinta legi cum vrea el …..dar nu se intreaba nimeni de unde le are ??? , daca SIE nu ii pune la dispozitie a mai ramas SRI-ul sau vreo agentie externa???

  2. stiti doar sa aruncati cu noroi! dumneavoastra sunteti singurul care a apelat la un joc politic murdar si denigrati persoane precum Melescanu care nu are nicio vina!

  3. serios domnule Basescu???abia acum ati realizat acest lucru???pana acum nu ati realizat saracutu de dumneavoasta,daca era sa fie asa nu mai erati presedinte atata timp!!!

  4. Pinochio asta care ne-a mintit acum 10 ani ca o sa traim bine, zice ca le stie pe toate dar nu e informat de institutiile de informatii

  5. Bai Basescule daca ai stiut toate lucrurile astea pana acum de ce nu ai facut nimic??? de ce in plina campanie electorala le spui ? nu ti-se pare ca ne minti pe fata?

  6. De ce nu a luat masuri acum un an e zile cand sustine ca a aflat aceasta informatie? Jocuri politice si improscari cu noroi, doar atat ati oferit tarii in ultimii 10 ani de zile domnule Basescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *