Skip to content
Politică

Băsescu, declaraţii explozive despre Ponta: îl consideră vinovat? Acuzaţia gravă adusă lui Iohannis. Cu ce nou dosar s-ar putea confrunta premierul

Fostul preşedinte Traian Băsescu face declaraţii spectaculoase despre premierul Victor Ponta: îl consideră vinovat? Acuzaţia gravă adusă actualului şef de stat, Klaus Iohannis. Cu ce nou dosar penal s-ar putea confrunta premierul

Prezent în studio la B1 TV, duminică seara, Băsescu a lansat ipoteza că, în lumina propunerii ca Gabriel Oprea să preia temporar atribuţiile de şef al Executivului, Ponta ar putea avea o înţelegere anterioară cu Iohannis.

„În momentul de faţă, la solicitarea prim-ministrului, care anunţă că e bolnav, eu aş fi avut exigenţa să-mi trimită şi un certificat medical. Nu e joacă: nu anunţi pe Facebook sau printr-o scrisoare: «sunt bolnav». A cerut, neconstituţional, preşedintelui Iohannis, să-l numească pe Gabriel Oprea. Articolul 107 din Constituţie este clar ca briciul. Acolo spune: în cazul în care premierul nu este în capacitatea de a-şi exercita funcţia, preşedintele desemnează un premier interimar. Faptul că Victor Ponta îşi permite să anunţe el pe cine va desemna preşedintele ne arată că suntem în faţa unui aranjament anterior. Dacă eu aş fi fost în locul domnului Iohannis şi un prim-ministru îmi spunea: «eu de astăzi sunt bolnav şi îl propun în funcţia de prim-ministru pe X», n-avea nicio şansă să-l numesc”, a detaliat fostul şef de stat.

El a subliniat că o astfel de desemnare este opţiunea preşedintelui, nu a premierului.

„Premierul nu  are nicio treabă să facă propuneri pentru funcţia de premier interimar. Faptul că Victor Ponta a făcut public numele o face din acelaşi orgoliu care l-a făcut să piardă alegerile. Îşi va pierde şi partidul. A vrut să arate că el a propus şi preşedintele a executat. Eu cred că ar putea să aibă surprize, dacă nu cumva este un aranjament. Eu cred că şi-a permis acest lucru pentru că avea aranjamentul făcut înainte de a pleca la operaţie. Este absolut neuzual ca prim-ministrul care se declară bolnav 28 de zile de-acum înainte să facă propunere de nominalizare pentru funcţia de premier interimar. Nu este constituţional Şi-a permis s-o facă pentru că a avut un aranajament. Dacă nu l-a avut, a făcut o mare greşeală”, a comentat Băsescu.

Traian Băsescu a dat exemplu secretarului de stat american, John Kerry, care a publicat pe Facebook imagini cu el din spital, proaspăt operat la un picior, „cu telefonul şi conducându-şi afacerile Departamentului de Stat al Statelor Unite”.

„Este neuzual să spui că, în perioada recuperării, nu eşti apt pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu. Cred că şi-a luat un respiro. Şi, aşa cum e (în situaţia diferită în care se află, ca prim-ministru), astăzi a anunţat deja alte măsuri populiste: reduceri la TVA peste tot. Cred că este departe de a fi un om pe plecare. Este un om care foloseşte acum ultimul colac de salvare, în speranţa că va putea să nu plece”, a comentat Băsescu.

În opinia lui, Ponta a avut trei posibilităţi să demisioneze: imediat ce a fost trimisă hârtia de la Ministerul Justiţiei către Parlament, ziua votului în Parlament, privind urmărirea penală şi, „cea mai proastă variantă, aceea de a tergiversa lucrurile”.

„Mai avea o variantă, tot bărbătească: să spună clar, deschis: «nu sunt vinovat, îmi asum mandatul şi asta e viaţa». N-a făcut-o tocmai aşa. Eu nu-l consider vinovat. Va fi vinovat când o să-l acuze justiţia. Deocamdată, este acuzat de un conflict de interese pentru o relaţie de parteneriat pe care a avut-o în 2007-2011. Nu văd conflictul de interese. Domnul Iohannis e un mare specialist – cu certitudine, ştie cum e cu conflictul de interese”, l-a ironizat Băsescu pe actualul oficial de la Cotroceni.

În opinia fostului preşedinte, premierul, în următoarele 28 de zile de recuperare, „câştigă timp în confruntarea cu DNA”.

„Poate să apară oricând un (dosar – n.r.) Rompetrol”, a avertizat Traian Băsescu, făcând aluzie la memorandumul cu această companie, căreia guvernul Victor Ponta i-a „şters” o datorie de 600 de milioane de dolari către bugetul de stat.

1 comentariu la “Băsescu, declaraţii explozive despre Ponta: îl consideră vinovat? Acuzaţia gravă adusă lui Iohannis. Cu ce nou dosar s-ar putea confrunta premierul

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *