Skip to content
Politică

Băsescu demască guvernul Cioloş. Este noul executiv tehnocrat sau politic?

Fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, marţi seară, o serie de atacuri la adresa noului guvern Dacian Cioloş exprimând că titulatura de „tehnocrat” aplicată executivului este una de faţadă, întrucât cabinetul proaspăt instituit este unul care execută tot ordine politice.

Mai mult, potrivit lui Băsescu, guvernul Cioloş duce mai departe politica lui Ponta. În acest sens, fostul preşedinte a invocat o serie de măsuri economice adoptate de Dacian Cioloş care nu fac decât să continue ceea ce a lăsat în urmă fostul premier: „N-as vrea sa fiu in pielea lui Ciolos. E prima data cand pare stanjenit fata de ce ar fi trebuit sa faca. Nu FMI-ul ne-a impus, nu Bruxelles, nu Banca Mondială. România prin programul transmis de Victor Ponta s-a angajat in lumina respectarii Tratatului Fiscal pe care Parlamentul l-a votat in unanimitate. Dupa parerea mea, guvernul Ciolos a abandonat obiectivul pentru anul 2016 si anuntat ca deficitul va fi 2,95. Se refera pe deficitul pe ESA. ESA inseamna modul cum calculeaza deficitul UE, iar deficitul pe cash este deficitul net cum il calculeaza FMI. Ceea ce a anuntat premierul Ciolos a anuntat de fapt continuarea politicii guvernului Ponta. Intra in vigoare noul Codul Fiscal, se maresc salariile fiecare cu 10%, este o continuare totala a politicii bugetare a guvernului Ponta. Eu intreb care e logica guvernului de tehnocrati care vin si spună: ce au facut politicienii este foarte bine. Nu respectam angajamentul nostru. Guvernul Romaniei a trimis proiectul multianual in care a precizat pentru 206 va avea un deficit de 1,2% din PIB, plus 0,25 pentru eventuale contributii la proiectele cu finantare europeana. 1,2 a fost deficitul asumat de guvernul Romaniei in programul multianual transmis Comisiei Europene. In acest moment guvernul tehnocrat nu face decat sa asume ceea ce guvernul politic a decis.”

În plus, Traian Băsescu a explicat că ar exista şi incompetenţă în modul în care au fost adoptate anumite măsuri şi că Dacian Cioloş a trebuit să accepte forţat unele propuneri: „Este si foarte multa incompetenta. Presedintele Iohannis a spus ca asteapta un studiu de impact pentru  cresterea cu 10% a salariilor. Deocamdata n-am mai auzit nimic despre studiul de impact. Eu am vazut fata lui Ciolos. Nu era in largul lui mai ales cand a fost intrebat de investitii. A dat semnalul ce au stabilit politicienii cu Dragnea, sa dam la primarii se da, iar povestea cu autostrazilor a declarat ca avem bani. Eu observ doar contradictia in termeni. Avem o urmare fidela a politicii bugetare facuta de oameni politici cu Ponta in frunte.
 Ca specialisti ii apreciez foarte mult, si pe doamna de la Finante si pe doamna de la Justitie despre care stiu ca au fost foarte apreciate. Mai am cuvinte de lauda pentru ministrul de la Agricultura. Un exceptional ministru al Agriculturii, al modului cum sa gestionezi banii europeni pentru agricultura, dar in locul doamnei de la Finante, mi-as cam da demisia, lucru pe care l-as face si in locul premierului tehnocrat Ciolos care demonstreaza ca nu este nicio deosebire in demonstratie fata de politicieni.”

Nu în ultimul rând, Băsescu a aruncat alte câteva ironii la adresa guvernului Cioloş exprimând că doar până în faţa bugetului executivul a fost tehnocrat, cedând apoi în faţa presiunilor politice: „Nu sunt un suporter al lui Ponta dar ce s-a intamplat arata ca tehnocratii nu au capacitatea sa fie tehnocrati cand executa dispozitii politici. Au fost tehnocrati pana in fata bugetului.”, a conchis fostul preşedinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *