Skip to content
Politică

Băsescu, afirmaţii spectaculoase despre dosarul lui Ponta privind presupusul conflict de interese

Fostul preşedinte Traian Băsescu a ieşit la rampă cu afirmaţii spectaculoase despre dosarul premierului Victor Ponta privind presupusul conflict de interese în legătură cu numirea lui Dan Şova ca ministru şi cazul Turceni-Rovinari.

„Eu mă refer la modul cum se interpretează conflictul de interese. Ei (Ponta şi Şova – n.r.) au avut o afacere acum 7 ani. L-a propus (pe Şova ca ministru – n.r.), l-a votat Parlamentul, l-a numit preşedintele, deşi ştia bubele cu Rovinari şi Turceni. Dar nu văd conflictul de interese. Întâmplarea asta mi-a creat un semn de întrebare privind modificările Codului Penal”, a declarat Băsescu, duminică seara, la B1 TV.

În opinia lui, dincolo de cele 19 invalidări de articole propuse de Curtea Constituţională a României (CCR), mai trebuie făcute două lucruri: „definit foarte clar ce înseamnă conflictul de interese (la întâmplarea cu Ponta, îmi pun această întrebare: până unde se poate merge cu interpretarea conflictului de interese?) şi al doilea: abuzul în serviciu”.

„Ştiu dosare în care sunt miniştri care n-au făcut decât să ceară punerea în aplicare a unei hotărâri. Aveau semnătura delegată către secretarul general al ministerului. Ministrul a fost arestat şi niciun director din minister care a semnat nu are nicio treabă. Sunt primari care sunt arestaţi pentru abuz în serviciu, în condiţiile în care au în spatele lor toate semnăturile departamentelor de specialitate. Legile-s proaste şi dau largheţe uriaşă de interpretare. Până la întâmplarea cu Ponta, nu mi-am pus problema conflictului de interese de maniera asta”, a detaliat fostul şef de stat.

Din punctul de vedere al lui Traian Băsescu, „neclaritatea unor definiţii din Codul Penal face rău justiţiei”.

„N-o să existe judecător în România care să spună: «pentru că aţi avut o afacere în urmă cu cinci ani şi l-ai numit ministru, eşti în conflict de interese», a punctat fostul oficial de la Cotroceni.

Întrebat cu cine ar colabora mai bine dintre Victor Ponta şi Gabriel Oprea, Traian Băsescu l-a preferat pe cel din urmă.

„Ponta nu se ţine de cuvânt. E un mincinos. Nu-i prost Ponta; e inteligent, are talent să facă politică, dar e imatur. Este imatur acest om. În primul rând, nu-i conştient că a fi prim-ministru nu însemană să dea TVA mai jos. Menirea lui ca premier este să aducă investiţii. Este aceeaşi greşeală pe care a făcut-o Tăriceanu, ca prim-ministru: creştere economiei prin creşterea consumului, în loc să facă creştere durabilă, prin investiţii. Această creştere o să ne debalanseze deficitul de cont curent”, a opinat Băsescu.

Chestionat dacă vizita în Turcia, direct de la Jocurile Europene din Baku, a fost una oficială sau personală, fostul şef de stat a ales a doua variantă, explicând că avionul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan „a luat un pasager care se ducea la spital”.

Totuşi, a susţinut Băsescu, „în general, e nepoliticos şi neconstituţional să părăseşti ţara fără să-l informezi şi pe preşedinte”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *