Skip to content
Politică

Băsescu, despre războiul de orgolii Ponta-Dragnea. Concluzie sumbră pentru PNL după alegeri: „Nu contează, că n-au lideri!”

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a fost prezent, marţi seară, la emisiunea „Dosar de politician”, alături de jurnaliştii Silviu Mănăstire şi Ion Cristoiu, în platoul B1 TV.

Politicianul a fost solicitat să comenteze recentele disensiuni dintre fostul şi actualul preşedinte al PNL (Victor Ponta, respectiv Liviu Dragnea), precum şi situaţia PNL de după alegerile locale.

Astfel, Traian Băsescu a apreciat că „Liviu Dragnea i-a dat o smetie” lui Victor Ponta, refuzându-i acestuia şefia Camerei Deputaţilor.

„Nu mai vorbim că (Ponta – n.r.) a făcut şi greşeli tactice uriaşe. Cum te arunci de la trambulină în piscină fără să ştii dacă e apă în piscină? (…) Eu cred că (Ponta – n.r.) a făcut o greşeală, dorindu-şi acest lucru, pentru că nu e momentul s-o faci. Pentru ce să te duci preşedinte de Cameră? Ce aveai tu de rezolvat în ăstea 2 săptămâni până la vacanţă? Nimic – doar o chestiune de orgoliu. Eu cred că a fost împins de 2-3 din jurul lui. Face parte din uşurinţele lui Victor Ponta, din lipsa de deprindere de a gândi. Are o uşurinţă incredibilă în abordări – nu e capabil să vadă ziua de mâine. Eu i-aş fi dat scris, dacă mă-ntreba, că nu are nicio şansă să fie preşedintele Camerei Deputaţilor, că nu-l lasă Dragnea, care are şiretenia omului venit de la ţară. Pentru Dragnea a fost o joacă de copii să-l execute”, a punctat Băsescu.

În acelaşi context, Traian Băsescu a amintit de poziţia lui Liviu Dragnea în contextul căderii guvernului Victor Ponta.

„Dar tu nu ai lecţia căderii guvernului Ponta, când Dragnea te-a împins pe scări, pur şi simplu? Dacă acum 2-3 luni te-a ras din funcţia de prim-ministru, cum crezi că-ţi mai dă o şansă? Cât timp este Dragnea preşedinte, Ponta nu mai are şanse. Dragnea este şiret – spune: «prietenul meu». Dar tu, Victor Ponta, ştii că, atunci când ai fost preşedintele PSD-ului, practic Dragnea avea în mână partidul. Cred că Ponta nu cunoştea bine preşedinţii de organizaţii. Dragnea era tăticul lor – i-a chemat la ordin aseară şi ei au spus: «să trăiţi, şefu’!»”, a încheiat Băsescu.

În ceea ce priveşte bilanţul electoral al echipei Vasile Blaga-Alina Gorghiu, Traian Băsescu a început prin a spune că a fost exagerat în rău de către presă, dând de înţeles că rezultatul PNL din Bucureşti a fost extrapolat la nivelul întregii ţări. Totuşi, Băsescu a subliniat rolul superior al fostului PDL în scorul naţional al noului PNL.

„Mass media poate face multe, printre care să lase impresia că PNL chiar a pierdut groaznic aceste alegeri. E o dif de 5 procente (între PNL şi PSD – n.r.): 37 la 32. Dacă intrăm, însă, în aceste 32, constatăm că vechiul PNL a fost mână moartă, iar PDL-ul, matematic, şi-a valorificat şansele. Pentru că şi (George – n.r.) Scripcaru la Braşov, şi (Dorin – n.r.) Florea la Mureş au avut organizaţiile PDL în parte. Dacă o luăm aşa, pe atribuirea rezultatelor către cei doi co-preşedinţi, Gorghiu putea să-şi ia de mult jucăriile, iar Blaga şi-a atins obiectivul”, a detaliat ex-preşedintele României.

Întrebat dacă este bine că liberalii nu şi-au schimbat şefii, Băsescu a răspuns: „Nu contează, că n-au lideri. Daţi-mi un lider politic liberal (despre – n.r.) care să spui: «Dacă-l înlocuiesc pe Blaga cu ăsta, partidul va avea un lider care-l va trage»”.

În continuare, şeful PMP a trecut în revistă unii candidaţi slabi propuşi, până acum, de către dreapta din România: Cătălin Predoiu, Adrian Papahagi şi Monica Macovei.

„Predoiu este tipul de politician (ca şi MRU) care are succes dacă este numit; nu se poate face singur. La fel Papahagi, Monica Macovei – îi numeşti, îşi fac treaba. Nu toţi pot fi lideri care să tragă un partid. La Predoiu, au ştiut din capul locului că, dacă-l desemnează, va face un scor foarte slab (probabil că de-asta nu l-au desemnat de la început). Eu cred că, în această alianţă, PDL-ul şi-a adus aportul scontat (n-a ratat nimic din ce trebuia să ia), iar PNL-ul ar fi fost partid de 8% (era la concurenţă cu PMP-ul)”, a conchis Traian Băsescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *