Skip to content
Politică

Băsescu: Dorinţa românilor de a reveni într-o Europă a valorilor, mult mai puternică decât teama de represiune

News.ro

Dorinţa românilor de a reveni într-o Europă a valorilor, acolo de unde au fost smulşi cu tancurile sovietice, a fost mult mai puternică decât teama de represiune, a declarat luni seară eurodeputatul român Traian Băsescu, în dezbaterea din plenul Parlamentului European consacrată comemorării a 30 de ani de la Revoluţia română din decembrie 1989, potrivit agerpres.

‘Astăzi sărbătorim 30 de ani, exact astăzi, de la momentul în care Timişoara a răbufnit, într-un incident aparent banal, pe 16 decembrie 1989. Pe 17 decembrie, regimul criminal al lui Ceauşescu trăgea în populaţie prin armata poporului. Revoluţia s-a extins de la Timişoara în toate oraşele ţării, milioane de români au fost în stradă. Brutalitatea regimului a fost materializată în peste 1.142 de români împuşcaţi, 3.200 de români răniţi, 700 de români torturaţi”, a spus Băsescu, în intervenţia făcută în numele grupului Partidului Popular European (PPE), din care face parte.

Fostul preşedinte al României a subliniat că în urmă cu 30 de ani ”românii au spus ‘nu’ hotărât, cu sacrificiul vieţii lor, comunismului şi au revenit în familia europeană”.

”Astăzi, ei sunt în NATO, sunt în Europa, sunt acolo unde le este locul. Aş încheia spunând că Uniunea Europeană nu este numai despre pace în Europa, Uniunea Europeană este şi despre interdicţia dictaturilor pe teritoriul UE”, a adăugat eurodeputatul român.

În urma dezbaterii de luni seară va fi adoptată o rezoluţie care va fi supusă la vot joi în Parlamentul European, la 13:00 ora României.

Dezbaterea şi rezoluţia privind comemorarea a 30 de ani de la revoluţia română din 1989 au fost introduse pe ordinea de zi a ultimei sesiuni din acest an a Parlamentului European la propunerea grupului politic PPE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *