Skip to content
Politică

Băsescu intră în război cu SIE: „Serviciul MINTE!”

" "

Președintele Traian Băsescu a declarat că dorește să clarifice câteva informații cu privire la afirmația  făcută luni seara, 13 octombrie, potrivit căreia premierul Victor Ponta este fost ofițer acoperit al SIE.

Iată principalele declarații ale președintelui:

" "
" "

„Am observat în cursul zilei de ieri o adevărată avalanșă de păreri și comentarii care mai de care mai avizate, dar marea majoritatea având ca destinație publicul larg care să fie păcălit. Mă văd nevoit să fac clarificări. Vreau să clarific faptul că în conformitatea cu legea 182/2002, Președintele României are acces la informații secret de stat, inclusiv secret de serviciu. Președintelui nu i se pot refuza informațiile secret de stat. Din acest punct de vedere, aș vrea să fac o clarificare:

Probabil domnul Meleșcanu ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am solicitat lista cu ofițerii acoperiți. Eu știu că situația în care se află e una dificilă pentru că a creat un precedent de neacceptat în relația dintre un serviciu secret și Președintele României. Președintelui nu poți să îi refuzi o informație pe care o deții iar tu director decizi că nu i-o pui la dispoziție, cu atât mai mult cu cât informația îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern. Iar în Constituție scrie că Președintele veghează la buna funcționare a instituțiilor statului.

Incorectitudinea domnului Meleșcanu e dovedită de o adresă pe care o pot arăta. O puteți filma. Prin această adresă, mă adresam domnului director Teodor Meleșcanu cu următoarea solicitare: Prin prezenta vă rog să mă informați dacă în Guvern există persone care după 1990 au fost încadrate ca ofițeri acoperiți ai SIE. În cazul în care există astfel de situații, vă rog să precizați perioada în care au fost ofițeri ai SIE și dacă au fost specializați în acea perioadă. Având în vedere că era vorba de domnul Ponta, am pus și întrebarea dacă au fost specializați pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii, ce misiuni ar fi avut Victor Viorel să o supravegheze pe Carla Del Ponte, niște fabulații, dacă vă uitați în CV, domnul Ponta și-a făcut rost de câteva locuri la seminarii (…) acest cursuri au fost posibile și cu sprijinul SIE”, a declarat președintele Traian Băsescu.

„Am luat notă de comunicatul SIE și trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului. E o enigmă uriașă de ce au făcut-o. În comunicat sunt neadevăruri și cel mai important este cel legat de faptul că nu era necesar aviz CSAT pentru a scoate HG 223/2013.

Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de prevederile legii 182/2002 care la articolul 14 spune următorul lucru: CSAT asigură coordonarea la nivel național a tuturor programelor de protecție a informațiilor clasificate, ori HG 223/2013 , care clasifica activitățile SIE ca fiind secrete de stat face parte din programele de apărare și asigurare a secretului de stat. Cum poți să coordonezi ceva dacă nu ți se aduce la avizare? Deci, acea hotărâre trebuia să primească avizul CSAT. Legea 415/2002 privind organizarea și funcționarea CSAT spune: proiectele de acte normative inițiate sau emise de Guvern privind securitatea națională se avizează de CSAT. SIE e o instituție care ține de securitatea națională.

V-aș mai citi un articol, parcă e prelegere de legislație, dar trebuie să scoatem minciuna din spațiul public. Articolul 4 din 182- se interzice clasificarea ca secret de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcării legii (..) deci nu poți să clasifici informații de interes public sau când ai de ascuns încălcările legii. Nu poți, nu ai voie, nu-ți dă voie legea să clasifici astfel de informații. E o încălcare a Constituției utilizarea ca ofițer a unui procuror? Răspunsul meu este da. E de interes public dacă un membru al Guvernului a fost sau nu ofițer al unui serviciu de informații? Răspunsul meu este da. Din aceste motive consider că domnul Meleșcanu a încălcat legea”, a continuat președintele Traian Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a declarat luni seară, 13 octombrie, că premierul Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.

4 comentarii la “Băsescu intră în război cu SIE: „Serviciul MINTE!”

  1. Cine denigreaza Serviciul de informatii externe si scurge informatii nu poate fi decat tradator.
    Daca nu are informatii de la SIE de unde le are? Este in slujba unor dervicii straine?
    Se pune intrebarea logica:
    Basecu tradeaza tara sau nu mai are toti boii acasa?

  2. normal domnule Basescu,toata lumea minte in afara de dumneavoastra!! sunteti de o ipocrizie exagerata! ne dam seama de luciditatea dumneavoastra atunci cand spuneti ca singura capabila si potrivita pentru a conduce tara este duduia Udrea!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *