USR-iștii nu sunt la primul scandal cu BCE, după ce în 2019 au fost în aceeași situație. Înainte de alegerile europarlamentare din 2019, BCE a respins înscrierea „Alianța 2020 USR PLUS” pentru că protocolul fusese semnat de persoane care nu reprezenta cele două partide. Dan Barna și Dacian Cioloș semnase protocolul, însă în Registrul partidelor politice Nicușor Dan era în continuare președintele USR, iar Raluca Daneș era președintele PLUS. Nicușor Dan s-a reînscris în USR doar pentru a consemna protocolul și formarea alianței cu PLUS.
Atunci, fostul președinte Traian Băsescu îi ataca pe liderii USR și PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, spunând că după decizia BEC de respingere a înregistrării alianței electorale s-au năpustit cu un discurs specific PSD asupra judecătoriilor din Biroul electoral și ”au lăsat să li se vadă faţa hâdă de farisei politici”.
„A sărit smalţul de pe feţele domnilor Cioloş şi Barna. Incompetenţi administrativ, cei doi lideri nu au făcut demersurile cerute de lege pentru a-şi înscrie corect în Registrul Partidelor Politice nici partidele şi nici alianţa. Şi, atunci, pe bună dreptate, Biroul Electoral Central a respins înregistrarea alianţei USR-PLUS în cursa electorală. Imediat ce le-a fost respinsă înregistrarea alianţei, Barna şi Cioloş autointitulaţi “apărători ai justiţiei” s-au năpustit cu un discurs specific PSD asupra celor cinci judecători de Înaltă Curte din Biroul Electoral Central, precum că aceştia fac jocurile lui Dragnea, fără a fi dispuşi să accepte realitatea că pur şi simplu au fost incompetenţi şi nu au respectat legea”, scria Traian Băsescu, pe Facebook.
El afirma că la prima “adiere”, smalţul de apărători ai justiţiei a sărit de pe feţele domnilor Barna şi Cioloş, care au trecut la discurs specific PSD cu privire la justiţie.
„Au lăsat să li se vadă faţa hâdă de farisei politici de acelaşi rang cu Dragnea şi ai lui. Oare cum vor aceşti doi mini-politicieni, Cioloş şi Barna, să administreze ţara, dacă ei nu pot administra legal nici măcar înregistrarea propriilor partide în Registrul Partidelor Politice?”, adăuga fostul președinte.
Soluție-șoc după eșecul înregistrării ADU: PMP, exclus din discuții. Rămâne doar USR – Forței Dreptei
Biroul Electoral Central a respins duminică înregistrarea alianței dintre USR, PMP și Forța Dreptei, din cauza situației juridice neclare a conducerii Partidului Mișcarea Populară. În aceste condiții, se analizează soluția ca PMP să fie îndepărtat din alianță, urmând ca aceasta să fie formată doar din două partide – USR și FD.
Surse din USR declară că liderul USR, Cătălin Drulă, e îngrijorat de faptul că problemele din justiție ale PMP împiedică cele trei partide să candideze pe liste comune la alegerile europarlamentare și are în vedere eliminarea PMP din combinație.
„Nu putem fi ținuți în loc de problemele lui Tomac cu partidul lui. Există pericolul respingerii definitive a alianței, dacă PMP nu-și rezolvă problema cu pretențiile lui Cristian Diaconescu”, afirmă surse din USR.
Reamintim că Eugen Tomac și Cristian Diaconescu se consideră amândoi liderii PMP, iar această situație nu a fost până acum tranșată în justiție. Ștampila PMP se află la Cristian Diaconescu, care a contestat alegerea lui Tomac în fruntea PMP în urmă cu doi ani de zile. În 2023, Diaconescu a obținut o victorie de etapă contra lui Tomac, Curtea de Apel București hotărând rejudecarea procesului prin care s-a contestat congresul în care a fost ales Eugen Tomac.
Nu e singura problemă pe care a avut-o partidului lui Tomac în ultima perioadă. Reamintim că scandalul din fruntea PMP a dus anul trecut la suspendarea temporară a subvenției de stat pentru partid. Reprezentanții Autorității Electorale Permanente au spus că plata subvenției se va relua imediat după clarificarea în justiție a conducerii PMP, lucru care nu s-a întâmplat însă nici până azi.
Detalii aici.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News