Skip to content
Politică

Băsescu, ironic față de lipsa de autoritate a lui Iohannis pe tema imigranților: „Stai jos, o sa spună că în iunie s-au acceptat cotele, vrei mata să iei loc?”

Fostul președinte Traian Băsescu l-a criticat pe Klaus Iohannis pentru lipsa sa de autoritate în privința luării unei decizii favorabile pentru România în criza imigranților. Intrat, marți seară, în legătură telefonică directă la postul B1TV în emisiunea „Dosar de politician” moderată de jurnalistul de investigatie Silviu Mănăstire, Traian Băsescu a aruncat mai multe ironii față de atitudinea președintelui Klaus Iohannis care nu a reușit să țină frâiele decizionale privitoare la valul de refugiati in discuțiile cu forurile superioare UE și a scăpat interesul României din vedere.

Amintim fapul că președintele Iohannis declarase în această vară, în cadrul unei conferințe de la Palatul Cotroceni: „Cred ca, incet-incet, tematica cotelor va disparea, fiindca nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. Or, sa se ia o decizie – nu conteaza acum in ce forma – in UE care redeschide falia intre vest si est, mi s-ar parea un lucru fundamental gresit. Exista alte forme prin care tarile care refuza aceste cote obligatorii isi pot arata solidaritatea. Noi am exprimat solidaritate in aceasta chestiune, Romania este solidara si cu ceilalti membri UE si intr-o masura care se va arata pe parcurs si prin tranzit. Noi am facut o oferta chiar foarte generoasa pentru relocarea celor 40.000 de imigranti despre care s-a vorbit in iunie”.

Redăm mai jos principalele declarații „la cald” ale fostului președinte Traian Băsescu cu jurnalistul Silviu Mănăstire, venite imediat după deciziile luate de Consiliul JAI, potrivit cărora România va fi obligată să accepte cotele de refugiați impuse de Bruxelles, vorbim, în total, de o cifră de peste 7000 de imigranți.

„ Silviu Manastire: In legatura telefonica directa fostul presedinte Traian Basescu. Buna seara, domnule lpresedinte, v-am dat stirea, Comisia Europeana a votat aproximativ 7000 in prima faza, oficial ne revin 3,87% din ce ajung in Europa.

Traian Basescu: Dle Manastire, o sa-mi spuneti, n-ai functie, n-ai responsabilitati, o sa spui orice.

Silviu Manastire: Aveti responsabilitati ca ati fost presedinte, ati condus Romania timp de 2 mandate.

Traian Basescu: Vreau sa stiti ca Romania a fost intr-o situatie aproximativ egala ca dificultate…acest lucru nu vi-l spun ca om care n-a trecut prin momente foarte dificil,…si cand a fost vorba de recunoasterea Kosovo…am avut momente extrem de dificile. In niciunul nu am plecat fara punctul de vedere al Romaniei reprezentat. Ultima cand brustuluia Ponta ca n-am obtinut suficienti bani. Vreau sa stiti ca in Consiliul Uniunii Europene, Romania a blocat bugetul Uniunii…

Manastire: Cu alte cuvinte cand vrei poti sa negociezi.

Basescu: Nu doar sa negociezi, poti sa adopti pozitii peste care nu cazi. Sa nu credeti sa vorbesc ca omul care nu stie ce inseamna presiune auriasa a 27 de state impotriva ta.

Manastire: Ce trebuia sa faca Romania astazi?

Basescu: Romania a gresit in 2 faze: 1 in momentul in care a acceptat cotele dupa evaluarea cu 40 000, deci a acceptat principiul in Consiliul European din iunie. Al doilea l-a lasat pe Oprea dezarmat, desi e el general cu 4 stele. In spatele lui trebuia sa fie o decizie a Parlamentului ceea ce i-ar fi permis sa ceara dupa votul de azi din JAI, anexarea unei minute la decizia JAI-ului. Aici avea argumentul suprem al Constitutiei Romaniei…relocari de populatie contrat Constitutiei Romaniei, articolul 3, alineatul 4. Romania avea argumente daca se oprea. Oprea a fost lasat azi la voia Domnului, maine subiectul cotelor nu figureaza pe agenda Consiliului European. Astazi s-au dat votele. (…) Nu cred ca o pozitie ferma a Romaniei ar mai fi fost posibila dupa ce s-a luat plasa din iunie dupa ce s-a acceptat cota de 1783.

Manastire: Deci greseala dvs spuneti ca a fost in iunie?

Basescu: Atunci cand s-au acceptat cotele de 40 000. Singura reduta care ii mai ramanea lui Oprea era sa se apere cu Constitutia, repet articolul 3 alineatul 4 si era dextrem de importanta o hotarare a Parlamentului Romaniei. Sa stiti ca nu e obligatoriu sa mearga doar inistrul de Interne la JAI care sa spuna…

Manastire: Este putin accidentat Victor Ponta…

Basescu: Este accidentat…Avand in vedere tensiunea momentului si angajamentele, Romania trebuia sa aiba o pozitie ca piatra.

Manastire: Eu asa am inteles, acum 2 saptamani presedintele Klaus Iohannis a fost ferm ca piatra…la pupitru.

Basescu: Trebuia sa avem o minuta, la pozitia Parlamentului. Romania face dupa parerea mea un lucru neconstitutional. Eu daca se va permite prin hotarare de guvern sa primim refugiati, eu cred ca este de datoria grupurilor parlamentare, sau a Avocatului Poporului s-o atace la CCR. (…) 7000 reprezinta inceputul, este cota de anul acesta pentru ca este inadmisibil la nivelul UE sa fortezi cotele iar pe de alta parte sa nu spui care e strategia sa stopam fenomenul. Domnule Manastire, este procesul de islamizare a Europei. Ne place, nu ne place. Ii iubesc si ii respect pe islamici, dar Romania in primul rand pentru mine este crestina si Europa este crestina. Acesti oameni construiesc propriile reguli in interiorul lumii noastre. La fel ca romii…vor construi islamistii propriile reguli in interiorul statelor.

Manastire: Domnule presedinte, daca stiau de acum 2 saptamani cota, de ce nu le spuneau romanilor, trebuie sa le acceptam, nu sa vina sa ne spuna 1780, de ce-au facut teatrul asta ieftin? Pana la urma sinceritatea la politician…

Basescu: Domnule Manastire, acest tip de discurs cu solidaritatea nu are nicio valoare. Solidaritatea in fata refugiatilor. Are valoare cuvantul solidritatea in tot ceea ce este prevazut in tratatul de aderere a Romaniei si in tratatul UE care s-a adoptat la Lisabona. Nu exista astfel de situatii, iar liderii importanti ai UE. Si dna MErkel si premierul Hollande fac o presiune nejustificata pentru ca ceea ce se impune nu are corespondenta in tratatele UE. Este un colaps al zonei Schengen. Romania nu este in spatiul Schengen.

Manastire: O informatie de ultima ora. Maine, presedintele Iohannis va fi la Consiliul European? Va fi obligat sa semneze?
E subiect inchis pentru ca s-a transat astazi in consiliul JAI. Deci Consiliul European nu mai are ce sa discute, va dau scris ca rpoblema nu se va ridica…

Basescu: Stai jos, o sa spuna ca in iunie s-au acceptat cotele, vrei mata sa iei loc? I se va pune si stenograma in nas. (..) In Consiliul European gresesti o singura data, Dacate duci nepregatit nu ai sanse…N-are experienta in Consiliul European. (…) Daca in Europa vor veni 10 milioane de refugiati… Sa nu faceti o greseala, ati invocat votul din Parlamentul European. Decizia s-a luat astazi, consiliul JAI care a fost delegat de Consiliul European in iunie sa rezolve problema cotelor…

Manastire: Deci se numeste un fapt implinit, dupa decizia de azi nu se mai poate rezolva nimic.

Basescu: Mai avem o solutie pentru care vom fi huliti. Dupa ce am spus da in iunie, sa spunem …da, e zero. (…) Nu vad o perspectiva. Avem atata capacitate militara in Marea Neagra, e flota italiana, e flota greaca care e foarte puternica… Nu este un plan. Sigur asta e tot o masura imediata. Trebue sa te duci sa vezi, in libia Statul islamic controleaza mare parte a resurselor petroliere. (…) In Siria alimentam opozitia la Bashar al Assad.

Manastire: Opozitia e Statul Islamic.

Basescu: Ne facem ca punem lucrul asta sub emblema democratiei. Ce e mai rau, statul Islamic care taie gatul sau dictatorul? As aproviziona armata siriana sa curete teritoriul si pe urma vad ce e cu dictatorul.

Manastire: De ce e asa de slaba Romania in UE? Asa a fost tratata tot timpul Romania in UE?

Basescu: Nu, noi am avut momente cand ne-am impus punctul de vedere… Am fost solidari dar cand au fost chestiuni de tip Kosovo, cand au fost chestiuni…sa bombardam Libia, Romania a reusit sa blocheze astfel de decizii. Romania, repet. Depinde cum ne valorificam sansele, domnul manastire. Pentru ca aici e o explicatie. Si deciziile Consiliului European trebuie pregatite… Cand ai o problema ca primesti proiectul de concluzie a Consiliului, iei la telefon cateva titluri si discuti. Nu poti sa le faci surprize in plin consiliu. Trebuie sa ai pregatite pozitiile cand stii ca sunt altfel decat proiectele consiliului European.

Manastire: Multumesc mult pentru interventie, va mai astept caci asta va fi subiectul toamnei…”

 

1 comentariu la “Băsescu, ironic față de lipsa de autoritate a lui Iohannis pe tema imigranților: „Stai jos, o sa spună că în iunie s-au acceptat cotele, vrei mata să iei loc?”

  1. Cata nevoie avea tara acum de un presedinte ca Traian Basescu!Aceasta invazie este gandita de Kremlin si urmareste destabilizarea intregii Europe dupa care ocuparea ei de catre rusi.Pentru Romania ajung doar 20.000 de luptatori ISIS inarmati si antrenati si suntem in haos.Pentru toate statele europene ajung cca 3 milioane de astfel de luptatori care mai pot avea pe langa ei si cate ceva frustrati autohtoni si haosul e general,nu este pregatita sa faca fata unui astfel de razboi neconventional gandit de Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *