Skip to content
Politică

Băsescu, la ora bilanţului negativ. Radiografia eșecurilor ultimului său mandat

Fostul președinte Traian Băsescu s-a aflat, luni seară, la ora bilanţului negativ. Fostul șef al astatului a făcut o radiografie a celui de-al doilea mandat al său și şi-a prezentat principalele eșecuri.

Astfel, printre nemultumirile lui Traian Băsescu figurează alegerile locale doar dintr-un singur tur de scrutin, legea votului uninominal care a fost pervertită, transformata in vot uninominal compensat

Întrebat dacă ar putea reveni spectaculos după ce și-a încheiat mandatele de președinte și cam la ce procent se află în încrederea românilor, Băsescu a răspuns: „A 2-a zi dupa alegeri a fost cand am avut peste 70%. Nu stiu, n-am vazut un sondaj in care sa cred. Am vazut si cu 18, si cu 22%, viata de opozant.”

Ce isi reproseaza din al 2-lea mandat: „Orice presedinte dupa ce-si termina mandatul. Eu am stat vreo 3 luni in care n-am avut reactii publice, isi face un film al mandatelor lui. A fost o greseala cand am promulgat legea cu alegerile dintr-un singur tur. Tot atunci am introdus si alegerea presedintelui CJ tot dintr-un singur tur. Presiunea nu a fost un joc de primari sau de consilii judetene. Mi-aduca aminte, s-a intamplat in 2008, erau atatea alegeri incat am considerat ca poate e bine sa scurtez procesele electorale. N-a fost bine, democratia sufera. Sper sa fie corectata eroarea pe care am facut-o eu prin revenirea alegerilor in 2 tururi.”

Băsescu s-a poziționat pentru modificarea legii electorale astfel încât primarii să fie votați din 2 tururi, declarând că nu o face de dragul PNL, ci pentru faptul că în acest mod procesul electoral ar fi unul democratic: „Aici discutam de electorat, de reprezentativitatea celui ales de catre electorat. Eu am fost intr-o asemenea situatie. In 2000 cand am castigat Primaria Capitalei facusem 16% in primul tur si intrasem cu cateva sute de voturi in turul 2 iar oprescu avea 44% si in turul 2 l-am batut. A 2-a zi au venit la sediul din Modrogan 22 reprezentantii conventiei, sa facem o intelegere pentru turul 2. Nu. Va fi un castig pentru democratie. Fondul democratiei este d 50% plus un vot. Nicaieri democratiile nu functioneaza sub 50%. Imi pare rau c-am promulgat atunci legea. Lucrurile trebuiesc rezolvate. Ce cred ca se pierde acum: sansa de a alege presedintele de Consiliu Judetean. Altfel va fi o lupta si pe bani pentru a lua voturile consilierilor sa devii presedinte al CJ. Cred ca acea greseala cu alegeri intr-un singur tur trebuia remediata. Acum se revine la formula presedintilor de CJ alesi de consilieri.

Liberalii au fost mana in mana cu PSD-ul si cand s-a votat legea. Domnul Voicu a fost presedintele Comisiei de vot electoral si liberalii au fost cei care au votat programul lui Ciolos dupa ce si-a scos din program legea alegerilor in 2 tururi. Toti au aceasta fictiune a nevoii castigarii Bucurestiului ca sa pari ca ai castigat alegerile locale. Si-au dat seama ca au sanse minime intr-un singur tur si acum umbla la modificarea legii. Eu zic ca ar fi bine sa fie modificata, nu ca sa fiu pe placul liberalilor. Pentru democratie ar fi bine sa cada la o intelegere cu PSD pentru ca nici Iohannis n-ar avea ce sa spuna. Iohannis pana la urma le-a facut un hatar cand a promulgat legea fara sa o trimita la CCR facand aceeasi greseala pe care am facut-o si eu.”

Referitor la legea votului uninominal, Băsescu a declarat: „Legea votului uninominal a fost facuta la initiativa mea. Legea a fost ca intotdauna in Parlament si cu influenta extraordinara a domnului Parvulescu de la SNSPA a fost transformata in vot uninominal compensat. Acum s-a revenit la votul pe liste din nou. Esecul votului uninominal nu trebuie pus numai pe seama interventiei domnului Parvulescu cu toata ProDemocratia, este si un esec al capacitatii mele de a intelege cat s-a maturizat electoratul din Romania. Un lucru bun poti sa-l porstituezi politic, a devenit uninominal compensat, este o alta greseala.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *