Skip to content
Politică

Băsescu, LIDERUL opoziției – cea mai importantă concluzie a moțiunii EXCLUSIV

http://www.reporterntv.ro/

Redacția PSnews.ro vă prezintă, în rândurile de mai jos, cea mai importantă concluzie a moțiunii de cenzură care a picat miercuri în Parlament, în ceea ce privește transformarea președintelui PMP, Traian Băsescu, în liderul opoziției.

Pentru început, trebuie să spunem că PNL s-a găsit într-o situație atât de jenantă, încât discursul liderului interimar Raluca Turcan a fost chiar mai fad decât cel pronunțat de prim-vicepreședintele Cătălin Predoiu, cunoscut drept una dintre cele mai terne figuri ale politicii contemporane. Ca un rezumat: Turcan a reîncălzit clișeele acestor zile, cum că, prin mult-hulita OUG 13/2017, PSD protejează hoții, șubrezește lupta anticorupție etc. Măcar Predoiu a avut inspirația unui minim artificiu retoric, aruncându-le în față celor din coaliția de guvernare: „Ordonanţa ruşinii a fost aşa de transparentă, că i s-a văzut Teleormanul, iar poporul a fost aşa de hotărât, că nu se mai văd nici frunzele de la morcovi, domnilor!”

Cu toate acestea, deputatul PNL nu a insistat asupra fondului problemei. În schimb, Cătălin Predoiu a repetat poate cea mai gravă greșeală pe care o face în discursul politic al ultimilor 2-3 ani: s-a lăudat pentru paternitatea Codului Penal și a celui de Procedură Penală (intrate în vigoare în 2014 și elaborate în 2009-2010, când același Predoiu era ministru al Justiției). Ce este greșit într-un astfel de filon discursiv? Faptul că realitatea îi dă șah mat cu ochii închiși fostului PDL-ist: CCR a invalidat deja zeci de articole din cele două coduri, pe motiv de neconstituționalitate.

Cu aceste două paragrafe, problema prestației afișate de cei doi lideri ai PNL ar putea fi încheiată. Revenind la Traian Băsescu, în schimb, trebuie să spunem că autolegitimarea lui ca lider al opoziției parlamentare s-a putut observa încă de la începutul discursului din plenul reunit, când senatorul PMP s-a lăudat cu funcțiile de președinte al României, primar general și ministru pe care le-a deținut de-a lungul timpului. Aluzia este clară: niciunul dintre ceilalți reprezentanți ai opoziției nu se poate făli cu un astfel de palmares.

Apelul la orgoliu (țintit atât spre propriul activ de partid, cât și spre foștii soldați din PDL-ul dizolvat acum în PNL) a fost continuat prin apelul la ralierea juriștilor din Parlament (sau, cel puțin, a celor care au un minim habar despre cum trebuie citit un text de act normativ): Băsescu a mers la litera legii care vorbește despre abuzul în serviciu, insistând asupra vestitei formulări despre funcționarii publici care își îndeplinesc atribuțiile „în mod defectuos” (cu referire, bineînțeles, la hotărârea Curții Constituționale, care a stabilit că acea sintagmă trebuie înțeleasă ca încălcare a unei dispoziții exprese din lege).

Iar acum vă arătăm amănuntul cel mai important (cunoscând firea conflictual-populistă a lui Traian Băsescu): politicianul nu s-a putut abține de la o serie de înțepături schimbate cu cel care a fost premier în primii patru ani de mandat prezidențial. L-am numit pe Călin Popescu-Tăriceanu, care l-a acuzat pe șeful PMP că se comportă „ca pe vapor”, în timp ce acesta i-a răspuns că „pe vapor nu erau excroci” (corect: „escroci” – n.r.). Același Tăriceanu l-a învinovățit pe Băsescu că ar fi „cu serviciile”, în timp ce ei, cei de la putere, sunt „cu cetățenii”. Prilejul a fost imediat exploatat de cel din urmă: „Așa este. Am văzut cât sunteți cu cetățenii numai zilele astea în Piața Victoriei. (…) Se vede cât sunteți cu cetățenii, că toți v-ați pitit de frică că vi s-au făcut publice numerele de telefon. De ce fugiți de cetățeni? Vorbiți cu ei la telefon!”

În această ultimă parte, Traian Băsescu știa că vorbește cu acoperire în viața reală: în toamna anului 2015, șeful PMP și-a publicat numărul de telefon pe Facebook, chiar dacă după aceea a văzut cum aparatul i se blochează de la avalanșa de apeluri primite.

Ca să încheiem

Să fim bine înțeleși: NU ne facem icoane din fotografia lui Traian Băsescu și nu îl privim ca pe vreun jurist național, mai ales dacă ne amintim cum individul nu a avut nicio tresărire publică de conștiință când a beneficiat de superimunitatea prezidențială inventată de către Daniel Morar (pe atunci procuror-șef al DNA) ori de celebra erată a CCR din 2012 care l-a repus în funcție, cu încălcarea votului a 7,4 milioane de români, erată ce a schimbat chiar în timpul jocului regulile de calculare a cvorumului.

În schimb, ceea ce v-am prezentat mai sus trebuie privit strict politic: în contextul insipidei opoziții parlamentare actuale (cu niște PNL-iști care repetă aceleași și aceleași clișee obosite, cu un Nicușor Dan care se contrazice singur în timp ce un om de-ai lui, ditamai vicepreședinte USR al Senatului, doarme în plen), într-o astfel de debandadă, vedem cum Traian Băsescu face exact ceea ce știe: dă cu pumnul în masă. Iese în față. Vorbește pe text.

Că a descoperit drepturile omului abia recent, după ce nu a mai fost președinte, aceasta este altă discuție, oricum în cheia lui „mai bine mai târziu decât niciodată”. Ceea ce rămâne, în schimb, este singurul nucleu de cristalizare a opoziției parlamentare. Astfel, estimăm că este o chestiune doar de săptămâni până când tema coalizării dreptei va fi din nou pusă pe tapet. Și ghiciți cine va fi personajul-cheie!

CITIȚI ȘI: Băsescu, destinul lui Oprea? Demisia, implicații nebănuite pentru PNL EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *