Skip to content
Politică

Băsescu, nemulțumit de justiția din România: S-a sărit calul

pressalert

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu crede că în situaţia legată de justiţie „s-a sărit calul” atât de către Guvern, dar şi de către Bruxelles, el explicând faptul că pe tema codurilor penale Comisia Europeană nu are competenţe, ci doar pe zona de independenţă a justitiţiei. „Aici a fost abuzul lui Timmermans„, spune Băsescu.

S-a sărit calul. Şi de noi, pe de-o parte, de Guvern, dar şi de Bruxelles. Avem un tratat, iar când vine vorba de tratatul Uniunii Europene sunt unul dintre cei care am lucrat articol cu articol în vederea modificărilor şi se numeşte Tratatul de la Lisabona. (…) Justiţia este o competenţă partajată. (…) Ce înseamnă competenţă partajată? Competenţă partajată înseamnă o competenţă în care are întâietate Uniunea Europeană. Pe de altă parte, în zonele de competenţă partajată care nu sunt reglementate de Uniunea Europeană, are dreptul statul naţional să îşi facă regulile”, a declarat Traian Băsescu, vineri, la Digi 24.

" "

El a precizat că responsabilitatea Uniunii Europene este asumată în zona de independenţă a Justiţiei, şi anume statutul magistraţilor, legea de funcţionare a CSM, legea de organizare a Justiţiei.

În aceste legi veghează Uniunea Europeană pentru că independenţa Justiţiei este o condiţie obligatorie a statului de drept„, a explicat fostul preşedinte.

Traian Băsescu crede că abuzul lui Timmermans a fost când s-a referit la codurile penale deoarece Comisia Europeană nu are competenţe legate de acestea.

Aici a fost abuzul lui Timmermans, legat de coduri, de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală nu are competenţe Comisia Europeană decât în măsura în care te atenţionează, vezi că ai directive pe care nu le-ai implementat„, a mai precizat Traian Băsescu.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *