Skip to content
Politică

Băsescu, poziţie neaşteptată în scandalul momentului. De ce îi ia apărarea lui Ponta

Fostul preşedinte Traian Băsescu a exprimat, vineri, o poziţie neaşteptată în scandalul momentului. De ce îi ia apărarea prim-ministrului Victor Ponta

În opinia lui, acuzaţia de conflict de interese formulată de DNA împotriva şefului Executivului va fi invalidată în instanţă, pentru că Ponta nu avea de unde să ştie, în 2007-2008 (când au fost derulate contractele dintre complexul Turceni-Rovinari şi casa de avocatură a lui Dan Şova), că avea să ajungă premier şi să îl numească ministru pe Şova.

„Nu sunt de acord (nu mă-ntreabă nimeni, dar eu îmi dau cu părerea). Nu sunt de acord cu abordarea procurorilor legată de conflictul de interese. El a avut nişte afirmaţii (mai mult sau mai puţin curate) în 2007-2008 cu Şova. Să vii să spui că în baza acelor afaceri a fost numit ministru domnul Şova de către Victor Ponta, ca răsplată pentru afacerile din 2007-2008, să creezi conflictul de interese, mi se pare o exagerare”, a declarat Băsescu, la Gândul Live.

Întrebat dacă îl consideră nevinovat pe Victor Ponta, Traian Băsescu a răspuns: „Cel puţin în diagnosticul penal pus: conflict de interese pentru că au avut nişte afaceri, fie ele şi la Turceni, în 2007-2008. Nu mi se pare că se poate forţa atât de mult definiţia conflictului de interese, încât să ceri ridicarea imunităţii unui prim-ministru. Nu va rezista într-o instanţă o astfel de acuzaţie, pentru că, atunci când au făcut afacerile pentru care sunt anchetaţi (cred că e corect să fie anchetaţi), aceea este o chestiune separată. Nu era în mandat (de premier – n.r.). Este anchetat fără niciun aviz de nicăieri”.

Fostul şef de stat a dat de înţeles că această acuzaţie a avut ca scop forţarea căderii actualului cabinet, la moţiunea de cenzură din luna iunie.

„Mă îngrijorează puţin uşurinţa cu care poţi să faci să cadă un guvern: forţezi o acuzaţie de conflict de interese, după care toată lumea cere demisia premierului. Pentru asta nu i s-a cerut ridicarea imunităţii. Greutatea s-a pus pe faptul că nu a încuviinţat Parlamentul anchetarea lui pe conflict de interese. Pentru celelalte, în momentul în care ar fi fost trimis în judecată, trebuia să demisioneze automat. Sunt destul de clare celelalte acuzaţii, dar asta mi se pare un pic forţat. În instanţă, această acuzaţie ar putea să cadă. Pentru că nu ştia Ponta în 2007 – 2008 că în 2012 ar putea să îl numească ministru (pe Şova – n.r.). Multe sunt de discutat. (…) Dacă aş fi fost prim-ministru, la momentru la care s-a făcut această acuzaţie, aş fi demisionat imediat. Cred că a greşit aici şi pentru cariera lui, şi pentru partidul în fruntea căruia se află, şi pentru credibilitatea Guvernului”, a detaliat Traian Băsescu.

Totuşi, el a ţinut să precizeze că situaţia de la moţiunea de cenzură din iunie şi suspendarea sa din 2012 au fost lucruri total diferite, chiar dacă ambele situaţii au fost calificate, de tabere diferite, drept încercări de lovitură de stat.

„Atunci, a fost suspendată activitatea unor instituţii. Acum, Victor Ponta şi-a tras una în genunchi. Pentru asta, nu poate să fie lovitură de stat. Nu s-a modificat nicio lege ca să-i lovească genunchiul”, l-a ironizat Băsescu pe Ponta.

Pe aceeaşi idee, Traian Băsescu a opinat că operaţia lui Ponta în străinătate şi, mai mult, în afara Uniunii Europene, are legătură cu o posibilă „fugă de justiţie”.

„Cred că este o iresponsabilitate a lui Ponta faptul  că s-a operat în afara UE”, a spus Băsescu, adăugând că prim-ministrul s-ar fi putut, la fel de bine, opera în Paris, Berlin, Viena, Roma sau orice alt oraş din Uniunea Europeană.

„E o opţiune a fiecăruia. Nu ştiu de ce a optat pentru o ţară în afara UE. Conta foarte mult, măcar şi ca imagine. Nu poate spune nimeni că e mai sigură o operaţie la Istanbul decât la Paris, Berlin, Roma sau Viena. În UE, în orice moment, putea fi adus la DNA cu un mandat european de aducere. Nu am altă explicaţie. A plecat ca să vadă ce se întâmplă, pentru a nu putea fi adus foarte repede cu un mandat european”, a afirmat Traian Băsescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *