Skip to content
Politică

Băsescu, reacție surprinzătoare după retragerea lui Ponta din fruntea PSD: „Jupânul politicii este premierul”

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a comentat, duminică seara, în adrul unei intervenții telefonice la B1 TV, decizia lui Victor Ponta de a renunţa la funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat. Acesta este de părere că premierul a făcut o mişcare de imagine.

„Funcția de președinte de partid e decorativă când ești șeful guvernului: practic șeful partidului rămâne șeful Guvernului, indiferent de formula publică. Ponta a făcut o mișcare de imagine și pentru a le spune celor din partid ”dacă te crezi mai bun, vino tu”. Cred că pentru Ponta e indiferent dacă e și președinte de partid sau doar premier. Atât timp cât ești prim-ministru susținut de o majoritate din care partidul tău face parte, ești stăpânul partidului. Ponta a făcut o exagerare pentru că e renunțare de fațadă, nu de fond. Toate organizațiile PSD sunt dependente de prim-ministru, nu de președinte. (…) Jupânul politicii în an electoral și prelectoral e premierul”, a declarat Traian Băsescu.

În același timp, Traian Băsescu a vorbit și despre dosarul în care este implicat Victor Ponta.

„Aici discutăm despre un principiu. Oricât mi-aș dori ca Ponta să nu mai fie premier nu pot să nu observ că suntem în fața unei situații în care Ponta e acuzat de conflict de interese pentru că în 2007 a avut o afacere cu Șova și în 2012 l-a pus ministru. L-a numit Parlamentul, Ponta doar l-a propus. Situația este inadmisibilă. Mâine orice guvern poate fi dărâmat pe simpla prezumție de vinovăție a unui procuror care nu are girul unui judecător care să spună că e vinovat. Statul nu trebuie să fie dependent de aprecierile unui procuror. Gândiți-vă că în partide toți suntem prieteni sau amici, toți ne facem plăți la restaurat. Aici au prietenii și adversarii. Nu poți să acuzi de conflict de interese pentru că am propus pe cineva pentru funcția de ministru, când în partide se trăiește într-o comunitate. Mai ales la vârf”, a declarat fostul președinte al României.

Nu în ultimul rând, fostul președinte Traian Băsescu a vorbit și despre rolul Opoziției din acest moment.

„Opoziția e neputincioasă, e derizorie, fără forță și se screm niște instituțiile să substituie neputința opoziției. Cei care cred că instituțiile pot suplini forța opoziției sau a puterii se înșală amarnic. Eu prevăd că cei carere prevăd astfel de lucruri vor fi mai devreme sau mai târziu în cătușe. (…) Sunt niște anomalii în ultimele 8-9 luni cărora statul trebuie să le pună punct. Nu putem lăsa ca statul să fie la voia unor instituții care la raport cu prim-ministrul sau președintele sunt mărunte. Instituțiile trebuie să consolideze statul, nu să șubrezească tot, de la administrație la guvern. De 8 luni se petrece acest proces”, a încheiat fostul președinte al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *