Skip to content
Politică

Băsescu, replici incendiare pentru cei care l-au atacat în ultimele zile. Mesaj amenințător adresat ”nemulțumiților”: ”Şi nu mă voi opri”

Pozițiile exprimate de Traian Băsescu în cadrul interviului oferit, în urmă cu câteva zile, jurnaliștilor Sabin Orcan și Ion Cristoiu, la B1 TV, au fost aspru criticate de o serie de personalități din spațiul public.

Numeroși politicieni și jurnaliști l-au atacat  extrem de dur pe fostul Președinte al României pentru acuzațiile lansate la adresa SRI, DNA și ICCJ și au insinuat că în spatele acestei schimbări radicale de poziții față de sistemul de justiție din România s-ar putea afla teama acestuia de posibile dezvăluiri ale Elenei Udrea.

Joi, pe pagina sa de socializare, Traian Băsescu le-a transmis tuturor nemulțumiților să nu își facă iluzii și că va continua să își exprime punctele de vedere legate de justiție, având în vedere costurile individuale și politice pe care le-a decontat în ultimii 10 ani.

”Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întîmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare.
Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă.”, subliniază fostul Președinte, Traian Băsescu.

Citește și: Băsescu, atacuri explozive la adresa tandemului Kovesi- Coldea. Ziua în care s-a rupt definitiv legătura fostului Președinte cu șefa DNA și șeful militar al SRI

Fostul șef al statului mai punctează că singura instituție ce poate rezolva situația este CSM  și că ”justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului.”

În incheierea mesajului, fostul Președinte anunță că nu se va opri din declarații și dezvăluiri.

Iată mesajul integral al lui Traian Băsescu:

”Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac cînd este vorba de justiţie.
Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor.Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele.
Reţineţi, dragi nemulţumiţi, eu nu sunt împotriva luptei împotriva corupţiei. Eu am iniţiat această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept şi, în mandatele mele, s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată.
Afirmaţiile mele despre justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întîmplate unor apropiaţi, ci a acţiunilor justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare.
Am mai spus-o şi o repet: un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o justiţie puternică şi credibilă.
Dar nici justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe „aceleaşi baricade”, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei. Ce şanse mai are un inculpat în faţa judecătorului dacă el este pe aceeaşi baricadă cu procurorul? De ce nu lăsăm atunci să fie condamnat direct de procuror dacă tot „ne aflăm pe aceleaşi baricade”? De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci cînd acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul .
Justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului. Iar omul, indiferent de statut social, are dreptul la demnitate, la libertate şi la apărare. Despre ce demnitate vorbim cînd la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat?
Despre ce drept la apărare vorbim cînd, înainte de a fi judecat, îl intemniţezi reducîndu-i şansa de a se apăra şi făcîndu-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?
Umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi.
Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întîmplat în justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor.
Şi nu mă voi opri.”, transmite fostul Președinte al României, Traian Băsescu, pe pagina sa de socializare.

3 comentarii la “Băsescu, replici incendiare pentru cei care l-au atacat în ultimele zile. Mesaj amenințător adresat ”nemulțumiților”: ”Şi nu mă voi opri”

  1. Lupta anticoruptie a sarlatanului Basescu, care a fost folosita in interes propriu si de grup mafiot, a condus la actualul HAOS din societate!

    Daca sarlatanul Basescu ar fi fost interesat cu adevarat de lupta anticoruptie, fata de toti cei in culpa, si ar fi actionat conform cerintei din finalul Scrisorii Nr.86/04-01-2005, in care ii spuneam:

    „”In incheiere dle Presedinte, sunt convins ca de NU va veti lua ca aliat , in lupta contra coruptiei, solutia Juramantului implicativ (vezi http://dumitrurizoaica.blogspot.com/), veti cunoaste esecul pe care l-a cunoscut si Emil Constantinescu, iar mandatul Nr.2, va fi, pentru dvs., o ..”fata morgana”!”” si o fata morgana ar fi fost, si chiar a fost, dar banii din Microsoft, serviciile si saralatania lui, au „invins” votul romanilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *