Skip to content
Opinii & Analize

Basescu și Ponta, ultimul bal. Cum poate reseta total scena politică o bătălie pentru București între Firea, Nicușor Dan, Ponta și Băsescu

Inquam Photos /

“Nu o să-mi las partidul”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu entuziasmat de ideea unei noi campanii electorale în care tot el să joace, din nou, un rol important. În 2016 și 2019, implicarea lui Băsescu pe post de locomotivă electorală a PMP a dat roade, partidul intrând la limită în Parlamentul național și cel european.

Provocarea majoră pentru PMP sunt alegerile locale, acolo unde rețelele electorale, imaginea și profilul candidaților sunt mai importante decât doctrina. Toader Paleologu, o prezență curată la alegerile prezidențiale, Cristian Diaconescu, Mihai Neamțu, Eugen Tomac sau Robert Turcescu pot fi soluții de candidați, dar pentru a produce o adevărată surpriză, PMP are nevoie de o candidatură spectaculoasă. Dacă nu face 5 la sută la locale, PMP nu va intra la iarnă nici în Parlament, implicit va dispărea prin absorbția în PNL.

Momentul unei ultime bătălii pentru fostul președinte a venit și datorită fostului său adversar din cel de-al doilea mandat, adică Victor Ponta. Fostul premier dă de înțeles că și el ar vrea să candideze pentru scaunul Gabrielei Firea. “Foarte bine! Și Pro România se va lupta pentru Agenda Pro București 2020 și pentru candidații săi!”, a reacționat Ponta pe Facebook, după ce pesediștii au lansat pe surse “analiza” că oricum Firea câștigă și fără susținerea Pro România.

La fel ca și Băsescu, Ponta este obligat să candideze pentru a-și tracta partidul, care, în afară de el, nu are nicio personalitate sau lider politic de prima mână pe care să-l arunce în lupta pentru cea mai râvnită funcție din administrația locală.

Bucureștiul reprezintă pentru PMP, dar și pentru Pro România, un pariu din care trebuie să câștige cât mai mult, pentru a rămâne partide relevante, adică scoruri de cel puțin 10 la sută. Sondajele arată PMP și Pro România la peste 5 la sută în Capitală, spre deosebire de alte zone ale țării unde cele două formațiuni politice nu există pe radar. Ca o paranteză, nici Ponta și nici Băsescu, orgolioși fiind, nu vor sa dispară în irelevanță politică asemenea lui Tăriceanu cu al său ALDE. Vor să supraviețuiască până în 2024.

Un Ponta intrat în cursa pentru Primăria Generală ar putea duce Pro România la un procent cu două cifre, și cel mai important, ar plasa partidul în consiliile locale de sector și la Capitală, acolo unde se fac jocurile pentru majorități, se negociază proiectele și banii. Profilul politic al lui Ponta îi este de ajutor, toată cariera sa a fost bazată pe negociere și compromis, Ponta s-ar alia fără să crâcnească, dacă are ceva consistent de câștigat, chiar și cu PNL, USR sau PSD, la libera alegere, cine dă mai mult!

Ponta are nevoie să se cupleze la puterea locală și la resurse, are nevoie să își impună viceprimari și consilieri care să controleze comisiile importante din administrația locală pentru a avea acces la funcții și bani. Altfel, Pro România nu va supraviețui patru ani în Opoziție. Ponta știe acest fapt din manualul de “realpolitik”.

Ecuația politică de la Primăria Capitalei se poate complica teribil. Dacă Ponta intră în cursă, va intra cu siguranță și Traian Băsescu. Paradoxal, niciunul nu candidează să câștige, ci să influențeze bătălia politica de natură să stabilească câștigătorul. Ponta ar vrea să o încurce pe Firea și să negocieze o alianță cu Nicușor Dan după ce acesta ajunge primar, dacă ajunge. Băsescu ar intra pentru a-și plasa partidul în Consiliul General, însă posibila sa candidatură o avantajează clar pe Firea. Consilierii generali PMP de la Capitală au votat însă de destule ori pentru proiectele lui Firea încât o alianța între Basescu și fosta sa “adversară” nu ar reprezenta o mare surpriză (cei doi s-au judecat și împăcat după un scandal public de răsunet). Cu Ponta sau fără Ponta intrat în cursă, Băsescu conștientizează că dacă nu se va sacrifica încă o data, proiectul său politic PMP s-a încheiat. Depinde de câtă rezistență fizică și psihică mai dispune, pentru că dorința de a demonstra pentru ultima data că este încă un “animal politic” o arată zi de zi.

Fostul președinte așteaptă acum doar anunțul oficial al fostului premier că intra în cursa pentru București. De ce are nevoie Băsescu de Ponta? Și de ce nu va intra în cursă fără prezența lui Ponta? Mai simplu, pe înțelesul marii mase de alegători bucureșteni: pentru scandal și pentru a polariza între ei doi dezbaterea și bătălia politică. Băsescu are nevoie de un adversar pe măsură, cu care sa facă audiență, și acela este Ponta. În acest scenariu nu va mai fi, așadar, un meci previzibil între Firea și Nicușor Dan, așa cum în general se așteaptă lumea. Va fi ultimul meci al lui Ponta cu Băsescu și viceversa, o competiție dură începută la cuțite în anii 2012-2013.

De câteva zile, cei doi se urmăresc și se contrează dur prin intermediul televiziunilor de știri. După un schimb de replici televizat, Ponta a ieșit de pe telefon din intervenția lui, iar în lipsa sa Băsescu l-a taxat: “ E tonul prostului. Nu poţi să-i ceri nimic lui Ponta. În afară de agresivitate nu are nimic altceva cu care să vină într-o discuţie, adică nu poţi să-i ceri inteligenţă. Brutalitate şi agresivitate! Asta îl caracterizează ”.

Inițial, în emisiune, Ponta a insinuat în stilul consacrat că Băsescu nu mai este coerent seara, după o anumită oră, trimițând la vechile discuții despre consumul de alcool al fostului președinte. O astfel de bătălie politică, cu un asemenea limbaj, va trezi cu siguranța o masă amorfă plictisită de discursurile necarismatice ale lui Nicușor Dan și veșnicile scuze și explicații încurcate ale Gabrielei Firea.

Așadar, dacă zarurile politice vor cădea neobișnuit, am putea asista la o competiție în patru: între Firea, Nicușor Dan, Basescu și Ponta. Iar, în mod paradoxal, cum spuneam, ultimii doi să fie cei care hotărăsc numele viitorului primar. Dacă Ponta rupe din electoratul lui Firea, un procentaj încă necunoscut de până la 10 la sută, Băsescu ar putea face deranj și mai mare în “tabăra dreptei”. Este suficient ca Băsescu să facă 15 la sută și Nicușor este istorie.

“Portocaliii” lui Băsescu din București încă sunt activi politic și în număr destul de mare. Pe vremuri, Partidul Democrat Liberal avea rezultate de peste 30 la sută (anii 2004- 2008) dintre alegătorii Bucureștiului; Băsescu a câștigat en-fanfare de două ori Capitala fiind în opoziție față de PSD-ul lui Năstase. La prezidențiale, “primarul Băsescu” obținea lejer peste jumătate din voturile Capitalei. Mulți dintre liderii importanți ai vechiului PDL, unii aflați acum în PNL, chiar dacă nu mai au funcții, au avut poziții importante în organizația de București. Putem spune că pentru Băsescu și vechiul PD, Bucureștiul a reprezentat o adevărată cazemată politică în care s-au baricadat și s-au salvat politic la începutul anilor 2000, când PD-ul de atunci avea 6 la sută. Băsescu știe cel mai bine cât de important este jocul politic din București.

O alta concluzie evidentă este că intrarea în cursa pentru primăria Capitalei pentru Băsescu se dovedește o necesitate de “viața și de moarte” pentru a sa Mișcare Populară. Cum spuneam anterior, studiile sociologice arată că fără implicarea sa, PMP nu va intra nici în Parlament și nici nu va reuși să treacă de 5 la sută la alegerile locale. Folosit drept motor electoral, Băsescu, chiar și la apusul carierei sale politice, poate readuce PMP la masa partidelor importante. Mai ales că liberalii nu și-l mai doresc pe scenă, o scenă politică pe care a tulburat-o prin prezența sa timp de 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *