Skip to content
Politică

Băsescu stă pe jar: i s-ar putea redeschide un dosar penal

aghiuta.com

Fostul președinte al României Traian Băsescu stă pe jar: i s-ar putea redeschide un dosar penal instrumentat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

Este vorba despre dosarul Cășuneanu, în care ex-președintele este acuzat de spălare de bani după un schimb dubios de terenuri cu „regele asfaltului” Costel Cășuneanu.

Procuroarea Elena Iordache de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General – cea care instrumentează dosarul de spălare de bani al lui Traian Băsescu – a cerut conducerii Parchetului General redeschiderea dosarului făcut în 2004 de DNA în care fostul președinte era vizat pentru luare de mită şi înşelăciune, informează surse de încredere, scrie România Curată.

Dosarul a fost soluţionat cu NUP (neînceperea urmăririi penale) pe 20 octombrie 2006 de către procurorul Petre Nariţa, fost adjunct al Secţiei a II-a a DNA.

Elena Iordache instrumentează dosarul de spălare de bani al fostului preşedinte, însă îi lipseşte infracţiunea-predicat.

Spălarea de bani presupune albirea unor bani negri obţinuţi printr-o infracţiune, însă dosarul procuroarei Iordache nu spune care ar fi aceea, ci vizează doar spălarea de bani. Ceea ce este atipic, potrivit specialiştilor în drept.

Procuroarea consideră că fostul ministru, primar şi preşedinte ar fi primit mită în anii 2000 un teren şi un Mercedes de la omul de afaceri Costel Căşuneanu, unul dintre regii asfaltului. Căşuneanu a obţinut licenţe de transport pe vremea când Ministerul Transporturilor era condus de Traian Băsescu. Apoi – potrivit procuroarei – Băsescu ar fi spălat banii printr-o serie de operaţiuni succesive menite să albească presupusa şpagă.

Prin urmare, ea are nevoie de redeschiderea dosarului de luare de mită de la DNA pentru a-şi susţine ancheta privind spălarea de bani.

Deşi Parchetul General ceruse dosarul 91/P/2004  de la DNA şi procuroarea lor a solicitat redeschiderea, conducerea PG s-a spălat pe mâini şi l-a retrimis la DNA, cu tot cu solicitarea procuroarei Iordache, ca să decidă Codruţa Kovesi ce să facă cu dosarul.

Trebuie precizat că procurorul general, ca şef inclusiv peste direcţiile anticorupţie (DNA) şi anticrimă-organizată (DIICOT), are posibilitatea legală de a cere redeschiderea unor dosare ale unor direcţii subordonate, deşi autonome. De altfel, pe vremea când era procuror general, Kovesi a solicitat redeschiderea unor dosare ale lui Vîntu închise de DNA.

Dacă şefa DNA decide să ceară redeschiderea NUP-ului lui Băsescu din  2006, atunci trebuie să ceară confirmarea redeschiderii unei instanţe de judecată, potrivit legii.

Citiți mai multe AICI.

2 comentarii la “Băsescu stă pe jar: i s-ar putea redeschide un dosar penal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *