Skip to content
Politică

Băsescu strâmbă din nas că Iohannis îl trimite pe Cioloş la Consiliul European: Un abandon nepermis!

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu strâmbă din nas din cauză că actualul şef de stat, Klaus Iohannis, îl trimite pe premierul Dacian Cioloş la Consiliul European din decembrie.

Prezent, duminică seară, în studioul B1 TV, actualul preşedinte al Mişcării Populare a calificat hotărârea lui Iohannis drept „un abandon nepermis”, în condiţiile în care liderul de la Cotroceni este titularul politicii externe.

„Asta arată o intenţie a preşedintelui de a delega premierului parte din deplasările – de la Bruxelles, cel puţin. Este semnalul pe care l-a dat acum, delegându-l pe premier la Consiliul din decembrie, lucru fundamental greşit. Poţi să-l delegi pe premier la orice alt Consiliu, numai la cel din decembrie nu. Consiliul European din decembrie este fundamental dedicat problematicii externe”, a comentat Băsescu.

El a presupus că la acest Consiliu vor fi discuţii aprinse pe tema Schengen, pe tema Ucrainei, pe cea a Siriei, precum şi pe aşa-numitul “Brexit” (ieşirea Marii Britanii din UE).

“Prima cond a Marii Britanii este să poată să limiteze accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Marea Britanie, plus elementul cu ajutoarele sociale. Deci, aici, când se discută Schengen, când se discută cotele de refugiaţi… Numai dacă eşti naiv nu ştii că sunt pregătiţi 500.000 de refugiaţi la repartizare. Când se discută Ucraina, cum poţi să nu fii tu acolo, ca titular de problemă?” s-a întrebat Traian Băsescu.

Întrebat de ce el, în mandatul prezidenţial, nu l-a lăsat pe fostul prim-ministru Victor Ponta să participle la reuniunile Consilului European, Băsescu a răspuns: “Ponta era un om compromis deja, cu tema plagiatului. În plus, mi-a plăcut întotdeauna să-mi asum responsabilitatea intereselor României. E greu să delegi o asemenea responsabilitate, inclusiv în problemele economice. În al doilea rând, ştiam mult mai mult decât Victor Ponta în probleme economice”.

Revenind la actualul context, cu Cioloş premier, fostul preşedinte a mai spus: “Este o chestiune de neasumare de răspundere. N-aş lăsa pe nimeni altcineva să reprezinte România când sunt lucruri atât de importante. E o mică fugă de răspundere. (…) Este un  abandon nepermis al preşedintelui. El este titularul politicii externe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *