Skip to content
Politică

Băsescu trage un semnal de alarmă: România îndeplineşte toate condiţiile să fie ţinta ISIS

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, invitat sâmbătă seara în emisiunea Lumini şi umbre, moderată de jurnalistul Dan Andronic la la B1 Tv,  a vorbit despre starea de panică în care se află întreaga Europă după atentatele teroriste din 13 noiembrie de la Paris şi care ar fi cauzele care au dus la această criză.

Astfel, fostul şef al statului a analizat situaţia în care se află marile puteri din Europa după atacurile din capitala Franţei spunând că nu au fost pregătite pentru eventuale atentate:

,, Statele nu au fost pregatite pentru atentate„, a spus Băsescu.

De asemenea, Băsescu a vorbit şi despre posibilitatea unor atentate în ţara noastră.

Este un interes redus (de atentate în România, n.r), comparativ cu Franta, dar nu inseamna ca nu exista interes sau ca Romania nu e tinta. Eu cand aud oameni politici importanti ca Romania nu este tinta imi vina sa spun – de pe ce planeta vine omul asta? Romania indeplineste toate conditiile sa fie tinta si relaxarea asta poate fi deranjanta sau riscanta uneori„, a spus fostul preşedinte.

Totodată, Băsescu a subliniat diferenţele de politică dintre România şi ţările care au fost deja ţinte ale unor atentate ISIS.

,,Romania a avut tot timpul o politica preventiva, la orice suspiciune ca cetatean strain aflat pe teritoriul Romaniei ar putea sa genereze fisuri de securitate era expulzat 10 ani din ţară.

Marea problema pe care a avut-o Franta, Belgia, Olanda, Germania si chiar si Marea Britanie a fost relaxarea cu care au primit cetateni din vechile colonii. Atata timp cat le-au permit sa ramana izolati, unde si-au facut regula, si fara sa exagerez foarte mult, aşa cum la noi sunt comunitati de romi care şi-au pastrat obiceiurile, asa si-au pastrat si islamistii propriile obiceiuri pentru ca integrarea nu a fost posibila. Cele doua culturi, crestina si islamista, sunt atat de diferite una de alta, incat nu a fost posibila integrarea„, a explicat Traian Băsescu.

De asemenea, referitor la o eventuală legătură dintre conflictul din Irak şi aceste atentate, Traian Băsescu a spus: ,,Eu nu stiu in ce măsura putem sa spunem ca de la conflictul din Irak asistam la violente. Acesta este rezultateul slabirii acestor state (…) Eu cred că am esuat in impunerea perceptelor democratice occidentale in tarile arabe„, a mai spus Traian Băsescu sâmbătă seara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *