Skip to content
Politică

Bat clopotele pentru PSD. După Dragnea, furtuna și riscul dispariției partidului

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD se confruntă cu cea mai grea perioadă din existența sa. A mai avut una asemănătoare după ce Adrian Năstase a pierdut alegerile prezidențiale în 2004 și pesediștii au avut nevoie de opt ani pentru a ajuge din nou la guvernare și în funcții importante în stat. Din 2017 și până în prezent, PSD a condus România aproximativ 6 ani, cu Victor Ponta și Liviu Dragnea.

PSD a fost decapitat. Și cea mai mare problemă pentru pesediști este aceea că ar putea fi conduși acum, după condamnarea lui Dragnea, chiar de Viorica Dăncilă.

Primii baroni care au ieșit la atac împotriva lui Dragnea sunt câțiva dintre cei care au pierdut alegerile la ei în județ. Marian Oprișan, baron de 30 de ani, cu numeroase afaceri cu statul, achitat în mai multe dosare penale, a fost cea mai dură voce anti-Dragnea. De fapt el încerca să acopere eșecul PSD în județul Vrancea.

Baronii sunt istorie

Oprișan a spus că Dragnea e istorie, dar ceea ce nu pricepe el este tocmai faptul că baronii sunt istorie și partidele care nu renunță la ei vor dispărea încet de pe scena politică. Și PSD are atâția în toată țara.

În București avem exemplul Robert Negoiță, baron pesedist, care s-a trezit acum să vorbească despre Dragnea. „Fiindca un anumit mod ticalos de a conduce nu trebuia si nu trebuie incurajat”, a spus baronașul bucureștean pe Facebook despre infractorul Dragnea. Dacă a uitat cumva cum a condus Sectorul 3, atunci să afle că a făcut-o într-un „mod ticălos”, pentru că bucureștenii nu trebuie să uite câte sute de milioane de euro a plătit Negoiță pe panseluțe.

Oamenii lui Dragnea

Guvernul este format din oamenii lui Dragnea, conduși de cel mai slab premier din istoria României. În cazul în care PSD face modificări aici, va pierde guvernarea imediat. Dar și dacă merge cu această guvernare riscă să piardă chiar mai mult și la prezidențiale să coboare sub 20%. Nici n-ar fi posibilă reformarea partidului cu această guvernare.

O ultimă dovadă de putere a pesediștilor ar putea fi în Parlament, să-și întărească majoritatea parlamentară cu oameni din alte partide. Numai că nu sunt capabili să atragă pe nimeni, cine ar vrea să meargă într-o barcă ce se scufundă.

Dezastrul real

Baronii pesediști se pot amăgi că e doar o înfrângere, însă astăzi asistăm la o prăbușire a partidului, pentru că electoratul pesedist identifică în USR o variantă de vot. Până acum, acest electorat pesedist nu avea altă variantă, acum are și PSD trebuie să schimbe strategia.

Până acum, dezastrul arată așa: risc mare să piardă guvernarea, risc mare să iasă la prezidențiale din primul tur, lipsă de lideri în partid, baronii au pierdut județele de sub control, baronii se opun reformării partidului, se vor înmulți dosarele penale după ce vor ieși de la guvernare.

Rebranding

Cuvântul zilei în PSD trebuie să fie „REBRANDING”. Începând cu numele, continuând cu culorile, logo, simbol, conducerea partidului, guvernul, premierul, candidatul la prezidențiale. Toate însoțite de alegeri în fiecare județ și fialială și eliminarea baronilor de teapa lui Oprișan, Codrin Ștefănescu ș.a.

PSD trebuie să aducă o nouă generație de lideri politici, dar promovați de o altă mașinărie politică. Pesediștii au cea mai bună rețea de filiale din țară și de la aceasta trebuie să plece, dar cu alți oameni. Cine va renunța la fotolii pentru binele partidului? Nimeni.

Rebranding-ul ar trebui să aducă și o schimbare de viziune politică și să facă din PSD chiar un partid social-democrat, ceva ce n-a fost niciodată. Alegerile prezidențiale oricum sunt sacrificate. Timpul este mult prea scurt pentru o revenire în forță. Nu au nici timp și nici resurse, mai ales că în filiale vor fi lupte la baionetă când fiecare va încerca să-și salveze scaunul.

Numai că aceste concepte de „rebranding” nu sunt pe înțelesul unor politicieni ca Dăncilă, Codrin, Oprișan, Andronescu. Se pare că Victor Ponta a înțeles asta cu mult timp înaintea lor și, cel mai probabil, în tabăra fostului premier vor alerga pesediștii speriați la europarlamentare.

Pro România are potențial să mai crească, PSD în aceste condiții are potențial să dispară de pe scena politică în următorii ani. Nu va mai trece mult până când USR va domina și mediul rural cu filiale și va cuceri tot electoratul pesedist, iar atunci baronașii ca Negoiță vor fi istorie ca Dragnea astăzi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *