Skip to content
Politică

Bătăi de cap pentru ASF: plângere privind discriminări la RCA

radiocluj.ro

A fost formulată o plângere împotriva Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), organism care este acuzat de discriminări în ceea ce privește polițele pentru asigurări de răspundere civilă auto (RCA).

Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) a sesizat joi Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la normele ASF referitoare la stabilirea cuantumului asigurarii RCA, conform unui comunicat remis PSnews.ro.

Astfel, CNMR a contestat criteriul categoriei de varsta pentru stabilirea valorii unei asigurari auto obligatorii pe care il considera neconstitutional, discriminatoriu, acesta nefiind considerat de către coaliție un criteriu obiectiv în raport cu activitatea prestată.

„De asemenea, observam o complicitate intre ASF si companiile de asigurari in vederea realizarii de profituri cat mai mari, principalii posesori de autovehicule fiind persoane pana in 40 de ani”, punctează reprezentanții coaliției.

Discriminarea pe criterii de varsta este „extrem de grava si nepermisa”, iar CNMR propune conducerii ASF si companiilor de asigurari reglementari ale valorii asigurarilor in functie de aptitudinile de conducator auto ale persoanelor asigurate.

„Pe de alta parte, stabilirea unor praguri extrem de mari pentru persoanele tinere reprezinta un obstacol evident in dezvoltarea economiei romanesti prin incarcarea generatiei tinere cu costuri uriase raportat la venituri reduse.

Aceste cuantumuri stabilite in prezent, facand discriminare evidenta in functie de varsta persoanelor, si nu in functie de aptitudinile acestora, incalca grav drepturile cetatenilor si produc dezechilibre sociale majore.

In ceea ce priveste aptitudinile si riscul de accident raportat la varsta persoanei, normele devin halucinante, neexistand garantia unor aptitudini crescute la persoanele trecute de 60 de ani fata de cele de 20 de ani. Dimpotriva, legislatia rutiera fiind in permanenta schimbare, iar odata cu varsta instictele se reduc, consideram ca riscul producerii unui accident este mai degraba ridicat in cazul persoanelor in varsta.

CNMR nu propune insa inversarea acestor cuantumuri, ci eliminarea cu totul a criteriului in functie de varsta si inlocuirea acestuia exclusiv cu criteriul bazat pe aptitudinile si istoricul fiecarui conducator auto”, încheie comunicatul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *