Skip to content
" "
Politică

Bătălia celor mici pentru alegerile prezidențiale: Călinescu, Crăciun, Hunor și Diaconu

INQUAM/Octav Ganea

Alegerile prezidențiale din 2019 au o categorie la care intră politicienii cu o notiretate mult mai mică pe scena politică sau noii politicieni, apăruți recent. Dan Barna se salvează din această categorie deoarece cu USR-PLUS pare să fie în top 3, deși notorietatea lui personală din sondaje n-o depășește pe cea a lui Florin Călinescu. 

Florin Călinescu – Partidul Verde

Mizând pe popularitatea ecologiștilor din Vest, s-a înființat Partidul Verde, iar Florin Călinescu a preluat conducerea. Numai că Partidul Verde n-are nicio politică pentru mediul înconjurător, ci doar niște solicitări aberante, spre exemplu: „Un copac tăiat nejustificat, un an de pușcărie!”. Cum va stabili că e nejustificat? Vor întreba copacul? 

Partidul Verde, dacă avea vreo treabă cu ecologia, se gândea la o lege privind reciclarea gunoiului, altă lege care să elimine gropile de gunoi de la marginea marilor orașe, altă lege care să interzică importul de deșeuri în România, altă lege prin care statul român să planteze copaci. 

Florin Călinescu este un fel de Dan Barna, doar că are un partid mult mai mic. Discursul lui se bazează pe aceleași idei: oameni noi, tineri, cinstiți și competenți. Deși pentru a stabili asta, un partid trebuie să aibă anumite filtre, ceea ce niciun partid nu are. 

Apoi comunicarea politică pe care o face Partidul Verde este una învechită și ruptă de realitatea din România 2019. Pe pagina lor de Facebook, unul dintre mesaje începe astfel: „Bună ziua! Dacă doriți să îl susțineți pe domnul Florin Călinescu[…]”. Cu un astfel de limbaj, target-ul lor e mai degrabă electoratul trecut de 55 de ani. 

Șanse la alegerile prezidențiale: o performanță pentru Partidul Verde și Florin Călinescu ar fi să ia 1%, dar vor avea o problemă și la strângerea de semnături.

Mircea Diaconu – independent cu Pro România

Apariția lui Mircea Diaconu este surprinzătoare, mai ales că visează la alegerile prezidențiale. Chiar el recunoaște că totul este „un vis”. Numai că în 2019 va fi, cel mai probabil, sub umbrela Pro România. Victor Ponta are nevoie de un candidat pentru a nu fi nevoit să-și asume chiar el candidatura. Duminică seara, fostul premier Ponta a declarat că l-ar vota pe Mircea Diaconu. Intrarea lui Diaconu în cursă nu reduce din șansele Vioricăi Dăncilă. Cei doi se bat pe același electorat unde Dăncilă este favorizată. 

În 2014, Mircea Diaconu a fost trimis în judecată pentru conflict de interese, iar ulterior instanța l-a achitat de toate acuzațiile. Această atitudine a procurorilor l-a făcut să aibă declarații critice la adresa DNA și a justiției din România. Iar la cum a arătat dosarul său, se poate spune că a avut toate motivele să critice DNA. 

Mircea Diaconu nu este deloc nou pe scena politică. În 2008 a fost ales senator din partea PNL. În 2012 a ajuns ministru al Culturii. O bună perioadă, s-a aflat în incompatibilitate cu funcția de director al Teatrului Nottara, senator și ministru. Toate trei deținute în același timp. În 2014 a reușit performanța de a câștiga peste 5% la alegerile europarlamentare, fiind independent, dar sprijinit de pesediști. 

Șanse la alegerile prezidențiale: Este un actor din vechea generație, dar și-a pierdut notorietatea de artist. Acum e mai mult celebru pentru incompatibilități și declarații politice. Împins de la spate de Pro România, va reuși să strângă cele 200.000 de semnături și să depășească fără emoții pragul de 5%. Cât de mult va crește peste acest 5%, rămâne de stabilit în campanie. 

Claudiu Crăciun – DEMOS

Claudiu Crăciun și Demos sunt noi pe scena politică, dar au o viziune politică de stânga, mizând pe eliminarea discriminării, a inegalităților din societate și creșterea nivelului de trai al celor săraci. Ideile lor sunt absolut necesare într-o Românie în care 60% dintre angajați câștigă salariul minim pe economie. 

Claudiu Crăciun vrea „România solidară” și conceptul de solidaritate lipsește de câțiva ani din societatea noastră. Numai că va fi foarte greu să-i convingă pe cetățeni că „stânga politică” nu înseamnă „regimul Ceaușescu”. Spre exemplu, voci din USR îi acuză că ar fi „comuniști” doar pentru simplul fapt că se declară „de stânga”. 

Demos e un partid de tineri cu viziuni de stânga care, pe de o parte exploatează vulnerabilitățile oamenilor (ceea ce se traduce și prin „porn poverty”) și pe de altă parte le alimentează. „România solidară” este un concept vag în țara noastră și la fel și politica de stânga, unde orice asociere cu „stânga” îți aduce eticheta nedreaptă de „comunist”, „Ceaușescu”, „PCR”, deoarece avem un electorat slab instruit și fără cunoștințe politice. 

Șanse la alegerile prezidențiale: Pentru Claudiu Crăciun va fi o performanță dacă va trece de pragul de 1%, sau măcar să se apropie de acest prag, ținând cont de rezultat foarte slab din trecut și poziționarea Demos în sondaje. 

Kelemen Hunor – UDMR

Chiar dacă nu s-au decis, UDMR tinde să-l propună pe Kelemen Hunor pentru alegerile prezidențiale din 2019. Chiar în urmă cu câteva zile a anunțat că își va asuma o astfel de candidatură și mesajul său nu este unul inutil. 

UDMR se bazează strict pe comunitatea sa maghiară, însă rămâne un mister cum au reușit să ia la alegerile europarlamentare o grămadă de voturi din regiuni în care nu există o comunitate de maghiari. Voturile UDMR vor conta abia în turul doi, iar acolo orice e posibil. UDMR nu sunt un partid care să aibă vreo slăbiciune pentru un politician anume, ci merg în tabăra care le oferă mai mult și care are șanse mai mari la victorie. Au practicat o politică a șantajului și au fost mereu un partid-balama pentru a-și asigura intrarea la guvernare. De asemenea, UDMR mai e și partidul baronilor maghiari corupți, care la fiecare alegeri promit același lucru, amăgindu-și propriul electorat și încercând să semene ură între români și maghiari. 

Șanse la alegerile prezidențiale 2019: comunitatea maghiară nu manifestă un mare interes pentru alegerea președintelui României, ei fiind mai mult interesați de Transilvania. Va fi o provocare pentru UDMR să ia chiar și un 5%. 

Alegerile prezidențiale din 2019 nu vor aduce nicio surpriză din partea partidelor mici, acestea nu vor avea puterea să răstoarne cele trei mari partide – PNL, USR, PSD. Partidele mici vor conta abia în turul doi, când cei doi candidați vor încerca să adune tot ce este posibil pentru victorie. De asemenea, așteptăm și decizia ALDE în privința candidatului, dacă vor merge cu Călin Popescu Tăriceanu sau îi vor acorda încrederea lui Mircea Diaconu. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *