Skip to content
Opinii & Analize

Bătălia Delfinilor roșii

Daddy este tot mai slăbit. L-au vlăguit războaiele necâștigate, promisiunile neîndeplinite și mai ales mușcăturile mici, dar din ce în ce mai dese ale lupilor tineri din propria ogradă.

Întors pe cai mari de la Washington, Dragnea părea că are în vârful unghiei de la degetul mic atât partidul pe care îl păstorea, cât și țărișoara care saliva cu gândul încă la promisiunile electorale. Planul de rezervă părea că funcționează: găsise băiatul de paie din fruntea guvernului, gata să încaseze toate ghiulele străzii și/sau ale opoziției. E clar însă că, deși aparent pare a fi iubitor de Tudor Gheorghe nu a ascultat bine versurile: “Au făcut copiii noștri dinți/ mușcă din bunici și din părinți”.

Declanșarea războiului Dragnea – Grindeanu putea fi previzibilă într-un viitor mai îndepărtat. Probabil că pe asta a mizat și bătrânul lider PSD când, folosindu-se de elementul surpriză, a încercat să dea o lovitură de palat, forțând demisia guvernului și înlocuirea premierului cu o marionetă ce ar fi trebuit să fie o slugă mai competentă decât tânărul premier care a început să își îndrepte coloana în fața șefului de partid. Aruncând în luptă Bădălăi care și-au ratat misiunea în acest război, Dragnea schimbă strategia și își trimite moștenitorul desemnat la înaintare.

Ieșirea Gabrielei Firea la Antena 3 cu un discurs extrem de contondent la adresa premierului, dă semnalul luptei pe viață și pe moarte care se duce în PSD. Pe viața și pe moartea….Gabrielei Firea! Căci strategia lui Daddy este una destul de simplă: dacă Firea câștigă războiul cu Grindeanu, primește laurii unei candidaturi la Cotroceni, dar partidul rămâne în mâinile lui. Dacă Primarul General pierde lupta, ea va fi cea sacrificată, ca simbol al împăcării ulterioare dintre Dragnea și Grindeanu. Tragerea ei pe linie moartă va avea valoare de simbol, Dragnea arătând că în acest fel este dispus să scoată din jocul politic intern pe cea care l-a înfruntat direct pe Premier, la schimb el primind rămânerea la butoanele de partid. Mai mult decât atât, până când se va coace sacrificiul, acesta va fi o excelentă supapă pentru a mai elibera din nemulțumirile unui electorat care se vede lăsat cu buza umflată de cel care explica la televizor beneficiile unei guvernări pesediste. O astfel de mutare îl eliberează pe Liviu Dragnea și de unul dintre cele mai negre scenarii: acela în care Gabriela Firea, pesedistul care are în acest moment cel mai mare număr de voturi date direct de către electorat, îi va lua scaunul șef la partid.

În mod paradoxal, declarația arogantă a lui Dragnea prin care ne anunța că el este singurul care știe programul de guvernare se întoarce acum împotriva lui: el va fi cel care va deconta cel mai mult și îndesat eșecul unei guvernări ratate din primele săptămâni. Și asta mai ales după ce Olguțele și Tudoreii aduși din toate colțurile țării de bătrânul general pesedist se vor alinia cuminți în spatele celui care, cel mai probabil, va ieși câștigător din bătălia Delfinilor.

 

NOTĂ: „Delfin” în sensul de moștenitor al tronului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *