Skip to content
Europa R. Moldova

Bătălia dictatorilor din Republica Moldova: Curtea Constituțională dă o lovitură de stat

radioiasi.ro

Curtea Constituțională din Republica Moldova nu mai are nicio credibilitate pe scena politică a țării după ce duminică am asistat la o lovitură de stat în care a fost decapitat regimul dictatorial Plahotniuc și înlocuit peste noaptea cu alte personaje.

De mai bine de trei luni, parlamentarii se chinuie să facă un Guvern. Când au ajuns la o înțelegere și au propus-o pe Maia Sandu, Curtea Constituțională a decis că a trecut termenul de 3 luni pe care îl aveau la dispoziție și Constituția prevede dizolvarea Parlamentului de către președinte. Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, a refuzat să dizolve Parlamentul, a fost suspendat și în locul s-au a trecut premierul în funcție care a executat indicațiile CCM.

Când CCM (Curtea Constituțională din Moldova) a văzut că parlamentarii au ales un nou Guvern, a decis să nu mai recunoască Parlamentul ca fiind constituțional. Astfel, Republica Moldova a rămas fără parlamentari. Ulterior, după câteva ore, CCM a decis să-l suspende și pe Igor Dodon din funcție pentru că ar fi refuzat să dizolve Parlamentul.

Din punct de vedere al Constituției, în Republica Moldova trebuie să aibă loc cât mai repede alegeri anticipate. Nu se poate instaura un regim politic atât timp cât le-a experiat mandatele. Constituțional, Guvernul Maia este dincolo de orice lege și nu are nicio putere politică. Pe de altă parte, CCM și-a făcut un obicei din a fi la ordinul lui Plahotniuc, cel care are cel mai mult de câștigat din această situație. După alegeri, Plahotniuc avea șanse mari să ajungă la guvernare, între timp a fost lăsat în opoziție și a atacat negocierile politice cu CCM, controlată de oamenii săi. Implicată în răfuieli politice, CCM și-a pierdut credibilitatea.

Situația din Republica Moldova este un exemplu clar de ce marile forțe ale lumii nu lasă România să joace rolul unui lider în regiune. Eșuăm de fiecare dată. Plahotniuc a fost susținut de președintele Iohannis și de Guvernul României, dar s-a transformat într-un dictator.

Președintele României nu a ieșit duminică să transmită un mesaj Republicii Moldova. A lansat un comunicat de presă cu un limbaj de lemn, în stilul caracteristic. Acest lucru arată cât de mult îl interesează pe Iohannis politica externă, sau cât se pricepe la ea.

Guvernul Maia Sandu dacă rămâne la conducere, împreună cu Parlamentul ales în februarie 2019, vor fi în afara Constituției. Istoria Republicii Moldova va fi marcată de acest scandal pentru că parlamentarii de la Chișinău n-au avut responsabilitatea să stabilească un guvern până pe 7 iunie 2019, când au expirat cele trei luni de așteptare. Guvernul a fost stabilit pe 8 iunie și Constituția sancționează acest lucru. De ce au întârziat atât de mult, chiar dacă CCM i-a avertizat că se apropie termenul prevăzut de Constituție? E o întrebare ce va rămână fără răspuns mult timp.

Totuși, Maia Sandu are toate șansele să rămână la guvernarea țării pentru că se bucură de sprijinul UE, SUA și Rusia. Marile puteri să decidă dacă mai are vreun sens Constituția Republicii Moldova sau dacă se renunță la ea. Marile puteri par decise să-și împartă teritoriul, deși Rusia pare să aibă cel mai mult de câștigat cu noul Guvern. Vladimir Plahotniuc, liderul PDM, a acuzat în repetate rânduri că actuala coaliție guvernamentală ar fi sub control rusesc. Dacă ne uităm la faptul că Igor Dodon, președintele țării, s-a ascuns în Ambasada Rusiei la Chișinău după ce a fost suspendat de CCM, se pare că și Plahotniuc are porția sa de adevăr. Este cunoscută legătura dintre Dodon și Moscova.

Până la urmă, cei care spuneau că luptă pentru un stat de drept puternic, pentru anticorupție sunt dispuși la orice, inclusiv la încălcarea Constituției, pentru a ajunge la putere. Situația din Moldova e o lecție din care trebuie să învețe și românii, unde demagogia este mai presus de orice și populiștii care vorbesc doar despre lupta anticorupție sunt de fapt niște politicieni disperați după putere.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *