Skip to content
Politică

Bătălia din PNL continuă. Cum se reașază piesele pe marea tablă de șah după împărțirea prefecturilor

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Orban și-a anunțat intenția de candida la Congresul PNL pentru a-și păstra șefia partidului. Vorbim despre o declarație deschisă de război dată de Orban puciștilor. Bătălia s-a mutat pentru scurt timp la faza pe împărțirea prefecturilor, ocazie cu care Orban a mai făcut câteva mutări pe tabla de șah.

Bătălia din PNL continuă

" "
" "

Dacă nu era clar deja, declarația lui Orban este mai mult decât o simplă declarație de intenție. Ea le semnalează celor care încearcă să-l îndepărteze pe Orban de la șefia partidului că acesta este pregătit să ducă războiul cu puciștii și că preluarea șefiei partidului nu va fi una simplă. În bătălia pe șefia partidului am asistat la un episod zilele acestea – împărțirea prefecților. Orban a făcut prima mișcare. Într-o mutare care pare a fi o concesie pentru a-l împăciui pe Bolojan, PNL a impus un prefecți liberali la Alba și Bihor. Prin această mutare Orban îl poate readuce pe Bolojan în tabăra sa și elimină un potențial competitor de la șefia partidului

Totuși, nu aceiași concesie a primit-o și Emil Boc la Cluj, acolo unde acesta l-a pierdut pe Mircea Abrudean de la prefectură. Lucrul acesta l-ar putea muta pe Boc definitiv în tabăra puciștilor. Aceștia din urmă ar putea primi acum sprijin și din Moldova. La Suceava liberalii au primit o lovitură dură, Orban cedând prefectura către USR-PLUS. Suceava pare a fi fost de fapt un troc realizat de Orban pentru a-și asigura controlul Iașului, acolo unde Costel Alexe și Mihai Chirica riscau să cadă pradă celor de la USR-PLUS. O altă cedare importantă s-a produs la București, acolo unde Traian Berbeceanu va fi înlocuit cu o persoană propusă de PLUS.

Reașezarea pieselor pe tablă

După împărțirea prefecturilor s-au rearanjat câteva piese. Orban fură o redută importantă din tabăra puciștilor – Ilie Bolojan. Menținerea prefecților PNL în județe cheie precum Sibiu, Bihor, Iași, Prahova și Brașov îi conferă lui Orban un avantaj. Strategia acestuia a fost să spargă grupul de la Cluj a cărui unitate îi amenința fotoliul de președinte al PNL. Trecerea lui Bolojan în tabăra lui Orban și menținerea Sibiului în tabăra PNL ar putea fi suficiente pentru a-i asigura lui Orban victoria în Congresul PNL. Chiar dacă Orban a trebuit să cedeze Suceava, care va trece cel mai probabil în tabăra puciștilor, președintele PNL menține loialitatea Iașului acolo unde Alexe și Chirica rămân dominanți.

PNL controlează acum 23 de prefecturi. Toate par a fi loiale lui Orban. Clujul și restul județelor răzvrătite, nu vor fi suficiente pentru a-l răsturna pe Orban de la șefia partidului. Acesta s-a dovedit a fi cu un pas în fața puciștilor la împărțirea prefecturilor, anticipând în mod corect nevoia de a sparge unitatea grupului ardelean. Reașezarea pieselor pe tabla de șah îl avantajează în mod cert pe Orban care s-ar putea să mai primească sprijin în zilele următoare din partea unor lideri locali care înțeleg că partida pe care o joacă ei e aproape pierdută. Rămâne de văzut dacă puciștii vor contra-ataca în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *