Skip to content
Politică

Bătălia Iohannis-USR-PLUS pentru alegerile prezidențiale: Kovesi, mărul discordiei

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Președintele Klaus Iohannis este încolțit înainte de alegerile prezidențiale din 2019, iar posibilii săi adversari îl atacă cu toate instrumentele, folosindu-se în continuare de subiectul justiției. Justiția se transformă în instrument politic prin care liderii USR-PLUS speră să obțină voturi. 

Oportunistul Dacian Cioloș a profitat de subiectul Kovesi la conducerea Parchetului European, precizând că va vorbi cu Emmanuel Macron să o susțină pe fosta șefă DNA. Chiar dacă ar fi adevărat, acest lucru nu reprezintă un câștig nici pentru România, nici pentru Europa. Lupta anticorupție din Europa nu are nevoie de un Parchet European, ci de lideri politici care înțeleg să lase justiția să-și facă treaba în statele membre, ceea ce nu se întâmplă nici măcar în Franța. 

" "
" "

După ce Dan Barna primea numeroase critici de la votanții partidului său din cauza unor apariții la TV, USR-PLUS a început o campanie și împotriva lui Rareș Bogdan, atacând unul dintre membrii PNL cu cea mai bună imagine. Apoi au dus toată discuția spre PNL=PSD, adică un fost și trist USL.

Dar toate atacurile care vin de la USR-PLUS pentru Iohannis au ca unic subiect justiția, de parcă președintele României ar fi un zeu la justiției și uneori a uitat să-și facă treaba. Atacurile celor din USR-PLUS vin pentru a cere independența justiție, însă critică faptul că președintele nu s-a implicat mai mult. 

Ce rol mai are președintele

În ultimii ani, am asistat la o izolare a președintelui Iohannis la Cotroceni, iar PSD a reușit să-l transforme, uneori cu decizii ale Curții Constituționale, într-un notar care servește când și când Guvernului și Parlamentului. 

USR nu l-a ajutat niciodată pe Iohannis să aibă mai multă putere, așa cum visează acum useriștii sau cum spun că ar vrea să fie un președinte. Au acceptat jocul făcut de PSD în Parlament, au fost incapabili să lupte și l-au abandonat pe președinte. 

Chiar dacă în Constituție președintele are anumite responsabilități, el nu poate deveni șef al Guvernului sau să stea toată ziua cu biciul pe Guvern și Parlament, pentru că atunci s-ar transforma și în premier, și în președinte al Camerei Deputaților și Senatului. 

Cioloș îl acuza pe președintele Iohannis că a acceptat propunerile lui Dragnea pentru premier. Tabăra USR-PLUS consideră că președintele nu a luptat suficient de mult cu PSD, mai ales când PSD avea o majoritate fragilă în Parlament. 

Cioloș și PLUS nici măcar nu sunt în Parlament, prin urmare ei n-au luptat deloc și niciodată cu PSD. Cât despre USR, au fost incapabili să rupă din majoritatea parlamentară când Dragnea căuta voturi. Era treaba parlamentarilor să construiască o majoritate parlamentară și apoi să meargă la președinte cu o propunere de premier. 

Kovesi-Iohannis-Cioloș

Triunchiul acesta politic, pentru că Kovesi este mai mult politician decât procuror, tulbură de fiecare dată apele în România, mai ales de când președintele Iohannis a semnat decretul pentru demiterea fostei șefe DNA și aceasta a fost înfiată imediat de tabăra USR-PLUS care i-a promis Parchetul European. Ceea ce uită toată lumea e chiar realitatea – Iohannis a fost constrâns de CCR să semneze, altfel ar fi fost acuzat că nu respecta Constituția. E ușor de spus că președintele trebuia să-și asume o eventuală suspendare din funcție, dar cine îi garanta ca ar fi reușit să-și păstreze mandatul, cum a făcut Băsescu?

Cioloș a sărit imediat și a promis că vrea sprijinul lui Macron pentru Kovesi. În Europa nu contează doar Macron sau doar Renew Europe, adică acest sprijin nu duce la o victorie sigură. 

Până acum, Kovesi s-a bucurat doar de sprijinul Iohannis-PNL-PMP. USR-PLUS nici măcar n-au fost în Parlamentul European când s-a votat pentru fosta șefă DNA, prin urmare n-au sprijinit-o. Sprijinul de pe Facebook nu contează. 

Președintele a simțit că riscă să piardă și acest as din mânecă, după ce USR-PLUS au acaparat în trecut și subiectul referendum. Iohannis a declarat miercuri: „Fiind o temă (n.r. numirea lui Kovesi la Parchetul European) de mare vizibilitate, tot felul de politicieni se agață de ea, dar dacă contribuie la reușită e bine”. 

Cioloș e oportunist, simte că Kovesi rămâne un generator de voturi. Dacă ne uităm la trecutul său, Cioloș nu e un om de încredere. Dacă spune că o va susține, ar trebui să ne așteptăm să facă cu totul altceva. Recent, tot el spunea în Parlamentul European că Renew Europe vrea transparență, dar tocmai Macron a fost cel care a distrus Spitzenkandidat-ii și a dus negocieri secrete cu Merkel si Giuseppe Conte, premierul Italiei. 

În România avem din ce în ce mai multe semnale că bătălia pentru prezidențiale urmează să explodeze în curând, cu mult înainte de startul oficial al campaniei electorale. Iohannis pare sătul de atacurile venite din tabăra USR-PLUS. Bătălia cu USR-PLUS va fi mult mai dură decât ne-am imaginat, deoarece noul partid și-a dezvoltat un întreg mecanism de propagandă, mai ales în mediul online, unde anumite trompete lansează atacurile și le răspândesc pentru electorat. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *