Skip to content
Politică

Bătălia pe resurse. Jocurile Gazprom facilitate de incompetenta șefului Transzgaz

Într-un articol recent publicat pe ziare.com, se devoaleză un adevărat împăienjeniș de interese în jurul gazelor naturale din Marea Neagră, cu zeci de actori implicați printre care Guvernul României și premierul maghiar Viktor Orbán.

Cum pofta vine mancând, Orban a râvnit și la gazele românești de la Marea Neagră, un mizilic de 2,7 miliarde mc pe an; iar patrioții din guvernul Dragnea-Vâlcov s-au grăbit să îi satisfacă capriciile, scrie ziare.com. Mai rămânea doar să scoată cineva în locul nostru gazele din Marea Neagră, că doar nu era să ne murdărim pe mâini noi, europenii din budoarul domnișoarelor Irina sau Cătălina (apropo, o fi avut Ponta dreptate cu plasarea domnișoarei Cătalina la SRI?) . Și așa s-a dat celebra lege off-shore, inținată mai apoi de amendamentul Vosganian, care cerea să nu tulbure nimeni somnul guvernului timp de 45 de ani cu vreo modificare a regimului fiscal. O rezolvaseră și pe-asta: avea cine să scoată gazul (austriecii, rușii și americanii), avea cine să-l cumpere (ungurii), iar ei, guvernanții nu mai trebuiau decât să-l puna pe Ion Sterian de la Transgaz să organizeze licitații pentru construcția gazoductului, licitații pe care sa le câștige obligatoriu fie consorțiul format din firmele Inspet SA și SC Habau PPS, fie consorțiul format din firmele SC Habau PPS si Inspet SA. Ce imaginatie bogată are si Sterian ăsta!

Estimp, megalomania oficială cuprindea discursul din nenumăratele CEx-uri cum că România e prima națiune independentă energetic, precum și narațiunea morselor de televizor care vedeau deja un Imperiu Bizantin al conductelor întins până în Grecia si condus de același personaj misterios (Sterian), coleg de Brăila cu premierul fără cont bancar.

Toate bune si frumoase, numai ca a venit lebada neagra peste viata comoda a geniilor de la Guvern si de la Transgaz. Prima lovitura au incasat-o din Grecia, acolo unde Transgazul a pierdut licitatia de achizitionare a transportatorului grec de gaze, DESFA, in favoarea consortiului condus de catre italienii de la SNAM, omologul peninsular al Transgaz-ului nostru. Asta s-a intamplat pe 19 aprilie 2018, fix la doua saptamani dupa ce la Moscova, Alexei Miller (presedintele Gazprom) a obtinut de la italianul Marco Alvera (SNAM) promisiunea ca Gazprom va avea acces la conductele TAP.

 

Adica, daca tot ne laudam ca ne luptam de trei ori pe zi cu rusii, acestia s-au gandit sa nu ne lase sa avem acces la conductele grecesti, poate italienii sunt mai intelegatori. Ei, tocmai ce ne-am facut cu un mare „aliat” din italienii care vor avea control total asupra conductei TAP…

Nici nu s-a incheiat isprava Transgaz-ului din Grecia ca a izbucnit scandalul vinderii gazului romanesc tocmai catre doua din firmele din cercul lui Viktor Orban: MET si MVM (parte a grupului MOL).

Aici, Transgaz-ul s-a dovedit creativ rau de tot:

 In primul rand, a acceptat ca licitatia de rezervare de capacitate sa se desfasoare la Budapesta, pe serverele Regional Booking Platform, detinute si operate de catre o alta firma din grupul MOL, FGSZ, omologul Transgaz;

In al doilea rand, Transgaz a acceptat sa vanda capacitate viitoare unei firme, MET, cu sediul la Zug (Elvetia), la 200 m de locul unde e si sediul firmei Nord Stream (51% Gazprom), cele doua sedii fiind despartite doar de strada Zugerstrasse.

A fost greu, dar s-a straduit domnul Sterian si a izbandit.

Tot in februarie 2018, Transgaz-ul mai da o lovitura si cumpara Vestmoldtransgaz, adica isi ia angajamentul sa faca o conducta de 2 miliarde mc/anual capacitate care sa uneasca Ungheniul cu Chisinaul, in Republica Moldova. Numai ca, ghinion, cand va ajunge gazul la Chisinau, acesta ar trebui sa fie distribuit de catre Moldovagaz, o companie controlata 65% de catre Gazprom; oare cat de prosti sa fie rusii sa distribuie gazul romanesc in dauna celui rusesc? Oricum, cea mai mare parte a conductei acesteia nu are constructori, pentru ca nicio firma nu are curaj sa isi ia riscul de a face ceva in republica lui Plahotniuc

Desi barbita atent ingrijita a vesnic abilului Vosganian a garantat, prin lege, o stabilitate financiara de fix 45 de ani investitorilor in gazele de la Marea Neagra, dupa doar 3 luni, o barba mai aspra si mai neingrijita, a lui Darius cel atotputernic, a decis sa schimbe legislatia energetica in mod catastrofal, astfel incat niciun concesionar nu se prea inghesuie sa inceapa sa foreze in mare, cu exceptia lui Carlyle, care va exploata cel mai mic dintre zacaminte (anuntat de 10 miliarde mc).

Iar acum, in februarie, sa vezi nazdravanie: Transgaz s-a trezit ca ungurii nu prea i-au confirmat contractele de rezervare de gaz, desi noi am tot asteptat pana pe 14 decembrie aceasta umilinta suprema, iar mai nou, nici conducta care sa verse gazele de la Marea Neagra in conducta BRUA nu are rezervare de capacitate. Astfel incat acum Transgaz asteapta pana pe 25 februarie sa ne trimita Orban alte firme care sa ne fraiereasca ca vor importa gazul romanesc.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *