Bătălia pentru cea mai puternică funcție din UE. Cine sunt candidații care pot decide soarta economică a Europei

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Patru dintre principalii candidați la șefia Comisiei Europene au dezbătut public viitorul economic al Uniunii, axându-se pe competitivitate și pe piața unică. Candidații au insistat pe nevoia de a finaliza uniunea piețelor de capital, în timp ce marile diferențe au venit în legătură cu politica față de China. „Se poate spune că suntem la începutul unui război comercial, iar acest lucru ar putea dăuna întregii economii mondiale”, a spus candidatul socialiștilor.

Dezbaterea a fost organizată de publicația britanică Financial Times și grupul de experți belgiană Bruegel, conform înregistrării video. Partidul Popularilor Europeni, centru dreapta, a fost reprezentat de von der Leyen, în timp ce Partidul Socialiștilor Europeni, centru stânga, l-a avut pe comisarul luxemburghez al muncii, Nicolas Schmit, iar formațiunea centristă Renew Europe Now a fost reprezentată de europarlamentarul italian Sandro Gozi. Europarlamentarul danez Anders Vistisen a reprezentat partidul de extremă dreaptă Identitate și Democrație.

Actuala șefă a Comisiei a insistat pe finalizarea proiectului uniunii piețelor de capital, o formă de liberalizare a circuitului financiar la nivel european, despre care susținătorii săi spun că ar putea aduce finanțare mai rapidă mediului european de afaceri. Schmit a argumentat că proiectul necesită un efort comun, care include o muncă de a convinge populația europeană că acesta este un proiect care va aduce beneficii. O perspectivă similară a adoptat și europarlamentarul italian.

Gozi, care în prezent reprezintă partidul președintelui francez, Emmanuel Marcon, a avut ciocniri mai directe cu Vistisen. Candidatul din partea Renew a apărat politica agricolă comună și fondurile de coeziune – două dintre cele mai mari politici europene, prin care se fac, printre altele subvențiile pentru fermieri. Politicianul danez, care se împotrivește cheltuielilor comune la nivelul blocului, a argumentat că politica agricolă nu a reușit să transforme UE într-o putere agricolă. Gozi a răspuns citând exemplele Spaniei și Poloniei, printre altele, despre care a zis că sunt „economii foarte importante”, datorită cheltuielilor bugetare comune.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: