Sociologul Barbu Mateescu a comentat ultimul sondaj IMAS, care-l dă pe Klaus Iohannis câștigător clar al primului tur al prezidențialelor din acest an, cu 42,7%. Actualul președinte pare a nu avea adversar în prima etapă a competiției, următorul în preferințele electoratului, Călin Popescu Tăriceanu, fiind mult în spate, cu 18,3%, iar Liviu Dragnea, probabil candidatul PSD la prezidențiale, pe locul 4, cu doar 8,7%.
”În vederea prezidențialelor, trebuie să avem ochii ațintiți spre turul doi. În cazul Pro România estimez că votanții, indiferent de ce le va spune Victor Ponta între tururi, vor opta mai degrabă anti-Iohannis sau anti-candidatul-susținut-de-opoziția-de-azi. Astfel, la votul pentru partide suma PSD+ALDE+Pro România are 4,88 milioane potențiali votanți, iar candidații lor potențiali la prezidențiale (Dragnea pentru PSD, Tăriceanu pentru ALDE, Ponta pentru Pro România) cumulează 5,11 milioane voturi.
Partidul cel mai puternic (PSD) are cel mai slab potențial candidat la prezidențiale (Dragnea). Întrucât în acest spațiu nu s-a anunțat oficial niciun candidat, este nițică debandadă. Mai mulți votanți PSD ar opta pentru Tăriceanu sau Ponta (1,25 milioane) decât pentru Dragnea (1,07 milioane). Când și dacă va fi anunțată candidatura la prezidențiale a lui Dragnea sau a altui candidat PSD decât Tăriceanu, va urma o luptă feroce”, a scris Barbu Mateescu pe blogul său.
Pe cealaltă parte a spectrului politic, remarcă sociologul, ”partidele opoziției au un bazin maximal de 5,1 milioane persoane, dar candidații lor la prezidențiale operează într-un bazin maximal de 7,07 milioane.
”Iohannis funcționează ca un magnet. Există 450 de mii de votanți PMP care ar opta pentru el și nu pentru Tomac; 220 de mii de votanți USRPLUS ar opta pentru el și nu pentru Cioloș sau Barna. O altă sursă, neinclusă în cele „5,1 milioane”, o reprezintă votanții UDMR: 450 de mii dintre ei ar vota Iohannis și nu Hunor”, a adăugat analistul.
Sociologul susține că, dacă în turul doi ambele bazine se mobilizează total și luăm în calcul și o prezență moderată în diaspora, candidatul care reprezintă spațiul PSD+ALDE+Pro România pierde la 18% diferență (41% vs 59%).