Skip to content
Politică

Bătălia pentru funcții la Bruxelles. Marele favorit în cursa pentru șefia Comisiei Europene

Liderii statelor membre în Uniunea Europeană s-au reunit duminică la Bruxelles, unde vor discuta despre desemnarea şefilor principalelor structuri de conducere.

Liderii UE trebuie să desemneze şefi pentru Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European, Banca Centrală Europeană şi un nou Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe. Luptele se anunță a fi dure. Potrivit unor surse politice, Frans Timmermans are potenţialul de a ocupa funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, ceea ce însemnă că aceasta nu insistă pe varianta candidatului PPE, Manfred Weber, sugerând, în consecinţă, o înţelegere între conservatori şi socialişti.

Totodată, președinția Consiliului European este disputată între Mark Rutte și Charles Michel. Manfred Weber ar urma să preia funcția de președinte al parlamentului european. O altă mutare surprinzătoare ține de gruparea președintelui francez Macron. Aceasta ar urma să dea persoana care va ocupa președinția Băncii Europene.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seară, la sosirea la reuniunea extraordinară a Consiliului European, unde se negociază inclusiv poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, că impresia sa de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert.

„Începem o nouă rundă de negocieri pentru, în primul rând, poziţia de preşedinte al Comisiei Europene, dar şi celelalte poziţii vor fi cel puţin discutate. Impresia mea de până acum este că va fi o noapte foarte lungă cu un final nu neapărat cert”, a declarat Klaus Iohannis.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *