Skip to content
Puterea Știrilor Video

Bătălia pentru justiție, faza pe referendum. Traian Băsescu arată unde greșește Klaus Iohannis

Featured Video Play Icon

Președintele Traian Băsescu, aflat pe prima poziție pe lista PMP la alegerile europarlamentare din 26 mai, a fost invitat la Puterea Știrilor, unde a vorbit, printre altele, și despre referendumul pe justiție, anunțat de președintele României, Klaus Iohannis.

Astfel, Traian Băsescu a analizat, în cadrul interviului, cele două teme propuse de președinte. Referitor la prima temă, potrivit lui Băsescu, Klaus Iohannis trebuie să aibă ”multă atenție în formulare”, acesta susținând că, în opinia sa, ”a fost o neglijență a consilierilor când s-au limitat doar la corupție”.

Referitor la cea de-a doua temă, fostul președinte al României a atras atenția că în cazul în cazul unui referendum reușit, este necesară modificarea Constituției.

Nu în ultimul rând, Traian Băsescu a ținut să sublinieze că nu ar merge ”pe teme care să vizeze modificarea Constituției pentru că ai nevoie de două treimi în Parlament”, ci ar merge ”pe o temă care să vizeze o modificare de lege”.

„Dacă vorbim de tema interzicerii amnistiei și grațierii numai pentru fapte de corupție sper să nu rămână o astfel de formulare pentru că ea poate friza ridicolul. Eu susțin inițiativa președintelui Iohannis, dar trebuie să fie foarte atent. Nu poți să spui: nu se dă amnistie și grațiere pentru fapte de corupție, dar dăm pentru violatori, dăm pentru tâlhari, omucideri. Cred că a fost o neglijență a consilierilor când s-au limitat doar la corupție. Până la urmă, un corupt este recuperabil pentru societate. După ce s-a îndreptat, știe să facă ceva. Pe când riscul de recidivă la violatori, tâlhari este mult mai mare. Trebuie multă atenție în formulare.

A doua temă este legată de interzicerea ordonanțelor de urgență care să vizeze infracțiuni, grațieri și organizarea judiciară. Această temă este foarte complicată pentru că și în cazul unui referendum reușit, ea necesită modificarea Constituției. Avem acum dreptul să mai organizăm un referendum de modificare a Constituției(…)Eu vorbesc acum ca omul care a trecut prin astea. Am organizat un referendum, s-a stabilit o singură Cameră a parlamentului și 300 de parlamentar și nu s-a pus în aplicare nici acum. Din acest motiv, n-aș merge pe teme care să vizeze pe teme care să vizeze modificarea Constituției pentru că ai nevoie două treimi în Parlament și atunci aș merge pe o temă care să vizeze o modificare de lege”, a declarat Traian Băsescu la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *