Skip to content
Politică

„Bătălia pentru prezidențiale se dă acum!”. Lupte interne în PSD, în PNL mocnește conflictul. Pîrvulescu: „O finală Ciolacu-George Simion e plauzibilă”

Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliția de guvernare dintre PSD și PNL va trebui să rezolve cele mai mari crize cu care se confruntă România în ultimii ani, iar soluțiile pe care le au pe masă trezesc mai multe nemulțumiri. PSD a propus un nou pachet cu măsuri sociale, care ar presupune creșterea salariilor și pensiilor, iar modul în care a prezentat aceste soluții a provocat reacția critică a premierului Nicolae Ciucă.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, pentru PS News, rolul pachetelor sociale pregătite de PSD și care sunt strategiile partidelor înainte de alegerile din 2024. PSD încearcă să se diferențieze de PNL cu aceste pachete sociale, consideră Pîrvulescu, însă Guvernul ar putea să aibă o problemă de finanțare.

Majoritatea propunerilor politice au și o dimensiune electorală pentru că partidele politice sunt mașinării electorale, ele urmăresc obținerea de voturi. Problema este cea a finanțării. PSD trebuie să demonstreze că e un partid social-democrat. Asta o face pentru că există o linie în interiorul PSD pentru a se diferenția de PNL, iar absența lui Ciolacu la întâlnirea de la Neptun probabil că a avut impactul acesta, în sensul că cei care sunt mai degrabă ostili PNL și vor o diferențiere clară, pentru că se tem că va apărea o confuzie și PSD va avea un cost electoral de plătit, au impus linia. Și atunci linia a fost aceea a diferențierii pe problema socială, pentru că PNL este un partid pro capitalist, pro piață și atunci trebuie să fie redus la acea dimensiune care e mai puțin importantă electoral”, a declarat politologul pentru PS News.

Întrebat dacă PNL este pus într-o situație dificilă cu aceste pachete sociale propuse de PSD, Cristian Pîrvulescu a arătat că partidul condus de Nicolae Ciucă are un electorat stabil. Problemele din coaliția de guvernare vor viza finanțarea unor proiecte și impactul suprataxării companiilor energetice, care ar putea afecta „grav piața”.

Nu e problemă de refuzat sau nu (pachetele sociale n.r.). E problema de a finanța sau nu. Dacă banii ar exista, nimeni nu ar refuza să crească pensiile și salariile. Și nu că finanțezi de acum până la 31 decembrie, ci trebuie să ai un program multianual.

Vorbim despre o suprataxare acum a companiilor care fac distribuție de electricitate. Așa-zisa taxă de solidaritate. Eu nu cred că asta intră în ceea ce promitea Guvernul înainte. Și cred că asta afectează în mod grav piața, pentru că inclusiv marii întreprinzători își fac niște planuri, iar în momentul în care apar astfel de decizii, aceștia se pot reorienta și pot lăsa lumea într-o situație destul de complicată. Am văzut situații în Franța sau în Spania, unde distribuitori de energie și-au abandonat clientela. Nu e atât de simplu să spui taxă de solidaritate fără să te gândești la consecințe, la cum funcționează piața. Piața trebuie reglementată, dar lucid.

Creșterea pensiilor și salariilor depinde de două lucruri importante: veniturile la buget. Taxa de solidaritate va merge în altceva decât în pensii și salarii. Și doi, de robustețea economiei. Se așteaptă cineva ca în viitorul an România să aibă economie robustă, cu creștere importantă? Mă îndoiesc.

PNL are un alt electorat. PNL nu câștigă. PNL are o tendință pe care o preluat-o de la fostul PDL, care nu avea niciun fel de scrupule sociale. PDL era fostul PD, care era social-democrat, și a devenit conservator peste noapte. Electoratul PNL este un electorat stabil, mai mult de 20%. La o prezență la vot de 45%, raporturile între cele două partide de sistem se echilibrează. La o prezență mai mare, PNL poate să fie în avans. Depinde foarte mult de context, pentru că un terț partid anti-sistem poate câștiga în condiții de dezvoltare economică și încredere pro-democratică, dar în condiții de criză AUR poate câștiga. De fapt PSD se protejează și de AUR, pentru că PSD are electorat comun cu AUR”, a declarat Cristian Pîrvulescu.

Bătălia pentru prezidențiale se dă acum”

Cristian Pîrvulescu consideră că în PSD are loc acum o luptă pentru candidatul la alegerile prezidențiale, iar Marcel Ciolacu s-ar confrunta cu o coaliție împotriva sa. Chiar dacă niciodată un premier nu a câștigat alegerile prezidențiale în România, Marcel Ciolacu ar avea mari șanse dacă în turul doi ar intra cu George Simion, arată Cristian Pîrvulescu.

Cred că este și o luptă internă în PSD, adică arată ca o luptă internă, în care a avut loc o mică conspirație împotriva lui Ciolacu, punând toate problemele astea pe agendă. E curios că Tudose a intrat în jocul ăsta, era cunoscut ca fiind un prieten al lui Ciolacu.

Cu câteva zile înainte, Paul Stănescu a spus că ar fi bine ca partidul să aibă la prezidențiale un candidat femeie, având-o alături pe Gabriela Firea. Pe de altă parte, Ciolacu ar fi și el interesat să meargă la prezidențiale, dar în anumite condiții. De asta se agită puțin apele. Dacă Ciolacu devine prim-ministru în mai 2023, și aparent asta este opțiunea în momentul de față, atunci poziția lui în raport cu partidul se întărește. Va fi principala sursă de resurse. Primarii își doresc lucrul acesta. Bătălia pentru candidatul la alegerile prezidențiale se dă acum, nu se dă în 2023, cum ar fi normal, pentru că în 2023 nu te pui cu prim-ministrul.

Niciodată nu a câștigat un premier alegerile, dar asta nu înseamnă că nu se poate obține. Într-un scenariu Ciolacu-George Simion, care este plauzibil, Ciolacu are toate șansele să devină președinte. PNL nu are candidat în momentul de față, oficial, iar prim-ministrul Ciucă nu va mai fi președinte de partid anul viitor. În momentul ăsta este președinte al partidului pentru că este prim-ministru și pentru că are sprijinul președintelui Klaus Iohannis. Securea războiului va fi ridicată în PNL și luptele vor continua”, a conchis politologul Cristian Pîrvulescu.

PSD anunță majorări de pensii și salarii. PNL spune că nu a fost consultat

PSD și dorește ca salariul minim pe economie să crească la 3.000 de lei brut, de la 1 ianuarie 2023, iar pensia minimă să fie majorată cu 10%, la 1.100 de lei. Circa 1,3 milioane de pensionari români ar putea beneficia de o pensie mai mare și aproape 1,6 milioane de muncitori ar putea să primească 3.000 de lei brut pe lună dacă se va mări salariul minim.

E o distanță foarte mare de la vorbe la fapte. Cum, de altfel, este distanţă foarte mare de la ceea ce înseamnă a impune sau a comunica, precum este cea de la a face ce trebuie, a fi responsabil şi un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetăţenii ţării”, a declarat Nicolae Ciucă, după ce PSD și-a prezentat propunerile.

De asemenea, o mare problemă pentru coaliție o reprezintă prețul la energie electrică și gaz, care a crescut foarte mult în ultimele luni, iar schema de compensare s-ar putea dovedi ineficientă. Marile companii de energie sunt nevoite să găsească soluții extreme pentru a supraviețui cu schema de compensare, deoarece Guvernul întârzie plățile. Enel România s-a împrumutat 375 de milioane de euro, de la compania din Italia, pentru a supraviețui în această perioadă dificilă. Guvernul a decis, joi, să aplice o suprataxă companiilor (numită taxă de solidaritate) din domeniul energetic, pentru a strânge mai mulți bani la bugetul statului.

PSD a propus, în coaliția de guvernare, revenirea la un preț reglementat la energie electrică. Senatorul Cătălin Zamfir preciza, într-un interviu pentru PS News, că PSD va insista cu această soluție de la 1 septembrie. „Vom insista, la 1 septembrie, să se revină la reglementarea prețurilor la energie electrică și gaze, singura soluție, din punctul nostru de vedere, ca să oprim această escaladarea a prețurilor energiei electrice și, nu în ultimul rând, a inflației”, declara Daniel Zamfir, la începutul lunii august.

Coaliția nu a luat nicio decizie în acest sens, dar PNL ar fi dispus să accepte o plafonare a costurilor de producție: „Dacă e nevoie să punem nişte plafoane pentru costurile de producţie şi preţul energiei e o măsură pe care PNL o susţine”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *