Skip to content
Politică

Bătălia pentru procurorul comunist: Iohannis prins în corzi, Lazăr așteaptă pensia de lux

Inquam Photos / George Calin

Fiecare zi în care Augustin Lazăr mai rămâne la conducerea Parchetului General pune în pericol integritatea morală a colegilor săi, care până în acest moment nu s-au dezis de acesta.

Ministrul Justiției Tudorel Toader i-a cerut președintelui Iohannis revocarea procurorului general în repetate rânduri. Acum, cererea ministrului Justiției pare justificată și Iohannis nu mai are motive să facă scut în jurul lui Augustin Lazăr și să încaseze el loviturile pentru greșelile unui procuror care a slujit regimul Ceaușescu.

De data asta, președintele trebuie să reacționeze rapid și să se delimiteze de Lazăr, să iasă public să condamne poliția politică, colaborarea cu Securitatea și să lanseze un avertisment că după 30 de ani de la Revoluție nu putem să avem în sistemul de justiție procurori comuniști, nici dacă îi cheamă Toader, nici dacă îi cheamă Lazăr.

Iohannis este prins în corzi, iar neutralitatea pe scena politică este cea mai nocivă în această perioadă. Soluția salvatoare de capital politic pentru președinte va fi aceea ca Augustin Lazăr să-și prezinte demisia din funcția de procuror general al României. Dar pe modelul Kovesi, n-o va face și va rămâne în funcție, considerându-se mai presus de instituția pe care o reprezintă.

Fără vina sa, președintele s-a trezit într-un conflict și este nevoit să găsească o soluție să iasă din această încurcătură ce poate fi nocivă în anul alegerilor.

Lazăr distruge lupta anticorupție

Cazul Augustin Lazăr slăbește foarte mult încrederea cetățenilor în justiția din România. În același timp, politicienii vor exploata acest subiect pentru a-și pregăti mesajele de campanie și pentru a-și motiva electoratul.

Traian Băsescu: „Omul acela avea dreptul la liberare condiţionată. Cred că dânsul ( procurorul general – n.r.) a ţinut această taină, însă devenind publică îl descalifică. Fără să îl cunosc, l-am apreciat, ştiind că a adus brăţările dacice. Ar trebui să demisioneze”

Călin Popescu-Tăriceanu i-a trimis o scrisoare președintelui României prin care îi cere să semneze revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al țării, deoarece nu poate tolera ca „procurorii onești al României să fie conduși de un complice al regimului securisto-comunist”.

Politicienii au toate motivele în acest moment să-l atace pe Augustin Lazăr. Lupta împotriva comunismului rămâne în continuare un subiect sensibil în România și o discuție care poate stabili cine câștigă sau cine pierde alegerile. Opoziția trebuie să-și aleagă cu grijă declarațiile pe acest subiect și să ia atitudine, altfel există riscul permanent să piardă voturi.

Dacian Cioloș va trebui să ofere explicații în fața cetățenilor, ținând cont că Guvernul condus de el l-a propus și l-a susținut pe Lazăr și se pare că n-au efectuat cercetări eficiente.

Augustin Lazăr așteaptă pensia de lux

Indiferent cum va ieși Augustin Lazăr din acest scandal, el își așteaptă pensia de lux. Dacă ne uităm la alți foști procurori generali ai țării, aceștia primesc mii de Euro pe lună. De altfel, magistrații sunt pensionarii care încasează cele mai mari sume.

Ilie Botoș, fost procuror general al României între 2003 și 2006, are o pensie de 24.000 de lei pe lună. Augustin Lazăr poate avea o pensie mai mare.

Magistrații beneficiază de pensii speciale prin legea nr 303 din 2004, care prevedere că procurorii cu cel puțin 25 de ani vechime beneficiază, la împlinirea vârstei de pensionare, de pensie de serviciu în valoare de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării.

În anul 2018, potrivit declarației de avere, procurorul general Augustin Lazăr a avut venituri anuale de 404.152 de lei. Acest lucru îi va asigura o pensie lunară uriașă, de câteva mii de Euro, după o carieră începută în slujba regimului comunist din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *