Skip to content
Politică

Bătălie în PSD pentru fotoliul lui Dragnea? Pîrvulescu a pronunțat numele cu șanse reale EXCLUSIV

rfi.ro

Politologul Cristian Pîrvulescu a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre bătălia care ar putea izbucni pentru președinția Partidului Social Democrat odată cu punerea sub urmărire penală a președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum.

Profesorul universitar a început prin a remarca solidaritatea unor lideri PSD prezenți luni alături de Dragnea la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a ținut să deplângă lipsa de etică politică din PSD, care au încercat să „intimideze” nu doar DNA, ci și OLAF (ținând cont că dosarul a pornit de la sesizarea acestei instituții europene).

„Pe termen mediu, dacă dosarul va ajunge în justiție, va avea cu siguranță o influență importantă. Nu știu dacă electorală (având în vedere specificul electoratului românesc), dar cu siguranță una juridică, și deci implicit politică.

Dar problema este una de etică politică. E adevărat că etica politică nu are o mare căutare în România, însă rămâne un element important în ceea ce numim încă «Europa». Faptul că lideri foarte importanți ai Partidului Social Democrat au simțit nevoia să fie prezenți alături de Liviu Dragnea în momentul în care acesta a fost chemat la DNA, în condițiile în care OLAF-ul a făcut publice suspiciunile sale în legătură cu scandalul Tel Drum denotă o linie de intimidare a instituțiilor juridice românești, dar și a unor instituții europene”, a explicat Pîrvulescu.

Cu această ocazie, fostul președinte al Asociației „Pro Democrația” a ironizat retorica anti-sorosistă a PSD-ului, făcând o paralelă cu același tip de discurs întâlnit la premierul Ungariei, Viktor Orban.

„Pentru că OLAF-ul nu este instituție românească, retorica «Statului Paralel» nu poate fi folosită aici. Este o instituție europeană, dar evident că atunci când ne apropiem de simbolistica orbanistă din Ungaria, vom putea acuza și Comisia Europeană, și alte instituții europene de a fi agenți sub acoperire ai lui George Soros, care acționează împotriva intereselor naționale”, a afirmat Cristian Pîrvulescu.

În continuare, profesorul de la SNSPA a opinat că ar fi necesară retragerea lui Liviu Dragnea din funcțiile deținute, în locul mobilizării liderilor PSD în jurul lui.

„E adevărat că nimeni nu este vinovat până când nu avem o decizie definitivă a justiției, dar asta este din punct de vedere juridic. Din punct de vedere politic, există o serie de informații care pun semne de întrebare asupra capacității etice a unui lider PSD, dar și a unor oameni de afaceri. Pasul normal ar fi fost retragerea din pozițiile publice pe care le deține, pentru a putea să își apere punctul de vedere. Or, n-a făcut asta: domnul Dragnea a preferat să mobilizeze partidul în jurul său, ceea ce pune partidul într-o foarte complicată situație. Evident: nu mă aștept ca să cedeze ușor. Deci cred că vor continua pe această linie”, a comentat Pîrvulescu.

În altă ordine de idei: întrebat de ce crede că președintele Klaus Iohannis nu s-a grăbit să-i ceară demisia lui Liviu Dragnea (ținând cont de faptul că în alte cazuri șeful statului a fost mult mai prompt în asemenea reacții), Cristian Pîrvulescu a avertizat că în caz contrar Iohannis ar fi riscat suspendarea, ca un demers venit în special din partea ALDE.

„De ce în cazul acesta special președintele n-a făcut-o mi-e greu să vă spun. Poate o va face cu altă ocazie, poate nu o va face, dar poziția sa constantă este cunoscută (și a făcut-o și în cazul lui Liviu Dragnea, cu altă ocazie) – și anume: persoanele care sunt sub urmărire penală trebuie să se retragă. V-aduceți aminte însă că în urmă cu nu foarte mult timp, în momentul în care președintele a cerut retragerea din pozițiile publice a unor lideri din jurul lui Liviu Dragnea, a început o procedură care pare să urmărească suspendarea președintelui și în final convocarea unui referendum de demitere, de către parlamentari aparținând majorității – în special din zona ALDE. Iar una dintre explicațiile pentru care președintele e mai timid cu declarațiile ar putea fi aceasta: s-a activat deja un demers care ar putea avea ca scop începerea procedurilor parlamentare de suspendare. Cred că era doar o ipoteză de lucru cea avansată de parlamentarii ALDE în urmă cu câteva săptămâni, dar că ea poate oricând să se transforme într-o realitate. Să nu uităm că România este țara în care un președinte poate fi foarte ușor suspendat, iar prin noua legislație privind referendumul poate fi chiar revocat”, a detaliat profesorul universitar.

În ultima parte a discuției, l-am întrebat pe Cristian Pîrvulescu ce șanse le acordă lui Victor Ponta și Mihai Tudose, precum și Gabrielei Firea să emită pretenții pentru cel dintâi fotoliu din PSD. La rândul lui, fostul președinte al „Pro Democrația” a respins categoric orice inițiativă din partea fostului și a actualului premier, dar a lăsat o portiță deschisă în ceea ce privește primarul general al Capitalei.

„Domnul Victor Ponta nu are un spațiu de manevră pentru a reveni în fruntea Partidului Social Democrat, pentru că persoanele dispuse să-l sprijine nu dețin funcții importante în partid. Ceea ce a reușit Liviu Dragnea cu metodă a fost să înlăture toate persoanele care-i erau apropiate fostului președinte al partidului, și asta cu multă vreme înainte ca Victor Ponta să-și dea demisia. A fost un plan bine pus la punct. Liviu Dragnea nu este un politician naiv – el și-a construit cu foarte mare atenție cariera și puterea în interiorul partidului. Nu întâmplător am avut această solidaritate (din fața DNA – n.r.) cu șeful de partid: cazul lui nu este unul izolat. Dragnea a și spus că nu există lider PSD care să nu aibă un dosar. Sigur că a transformat-o într-o concluzie la ideea Statului Paralel care acționează permanent în vederea distrugerii partidului și în folosul președintelui Iohannis, dar da: problemele legate de corupție vizează în mare parte liderii locali ai partidului. Or, PSD nu este un partid ideologic, ci este o federație de grupuri locale conturate în jurul aleșilor locali. Deci vă dați seama că Liviu Dragnea este exponentul acestor interese, iar partidul nu-l abandonează ușor, pentru că și-ar abandona propriile interese. Iată deci că strategia sa a fost interesantă, gândită din vreme și nu este loc pentru Victor Ponta în acest PSD. Poate în altul. Poate după o reformă. Dar nu în forma pe care o are acum, cu leadershipul pe care-l are. Or, nu este suficient să dispară Liviu Dragnea. Cei care îl susțin pe Liviu Dragnea ar trebui să-i facă loc lui Victor Ponta. Și nu cred că sunt dispuși să facă asta. Dar problema succesiunii la conducerea PSD este o realitate. Nu există în momentul de față o linie clară de succesiune la Dragnea. Este altă reușită a lui Dragnea faptul că a devenit un lider de neînlocuit.

Mihai Tudose este prim-ministru de câteva luni de zile și nu cred că a reușit să convingă. Are deja un eșec important în campania electorală pentru alegerile locale parțiale de acum două săptămâni, pentru că a susținut foarte mulți candidați locali ai PSD, dar n-a reușit să îi facă aleși. A se vedea insuccesul de la Deva: faptul că liberalii au obținut mai multe voturi decât PSD-ul, în condițiile în care prim-ministrul se implică personal în campanie, nu este un semnal pozitiv pentru partid. Sigur că Mihai Tudose are resursele economice, dar în momentul acesta nu are resursele simbolice pentru a da atacul final împotriva lui Liviu Dragnea.

Cred că doamna Gabriela Firea vizează mai degrabă poziția de președinte al României decât cea de lider al PSD-ului. S-ar putea să fie un balast pe care nu-l dorește. Nu știu dacă în momentul de față Gabriela Firea ar fi interesată să preia poziția de președinte al PSD. Mi-e greu să vă spun. Cred că dificultățile pe care le are la Primăria Bucureștiului sunt importante, dar da: este o alternativă. Însă vă spuneam: Gabriela Firea ar folosi poziția de președinte al PSD doar ca o etapă în vederea ascensiunii la președinția României. Chiar dacă neagă acest lucru în momentul acesta”, a încheiat Pîrvulescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *