Skip to content
Politică

Bătăliile de campanie ”fărâmițează” PNL înainte de congres: ”Există riscuri foarte mari”

Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu susține că gruparea PNL de la Cluj, formată din Robert Sighiartău, Emil Boc, Rareș Bogdan și Ilie Bolojan, va face toate eforturile pentru a câștiga bătălia în interiorul partidului, în numele premierului Florin Cîțu, față de care și-au declarat susținerea. De asemenea, Pîrvulescu a explicat că, în lupta pentru șefia PNL, președintele Klaus Iohannis „nu se va manifesta niciodată efectiv de partea cuiva”.

„Pozițiile au fost asumate în acest moment pe deplin. Suntem înaintea momentului în care se vor declanșa confruntările dintre diferitele tabere din PNL.

Avem grupul de la Cluj, unde Emil Boc încearcă să devină, pe bazele PDL-iste, liderul din umbră al partidului, iar Rareș Bogdan să se poziționeze pentru o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024. Evident, domnul Cîțu, în măsura în care este ales președinte al partidului, le rămâne dator celor doi pentru că, spre deosebire de Orban, nu dispune de propriul său sistem de relații în interiorul partidului, de o bună cunoaștere a partidului și a organizațiilor.

Rareș Bogdan este recent venit în partid, adus de Ludovic Orban, dar s-a poziționat foarte repede, iar ambițiile sale nu au fost niciodată ascunse. Din cauza vechimii lui recente nu este sigur că poate aborda direct poziția de președinte de partid și atunci preferă această susținere. Este sugerat totodată că există o relație de apropiere între Rareș Bogdan și președintele Klaus Iohannis în mai mare măsură decât Emil Boc cu președintele.

Există un risc în această operațiune și riscul se numește Emil Boc. În sensul că acesta are imaginea premierului marionetă a lui Traian Băsescu în perioada 2008-2012, o imagine care contează la nivelul societății. În orice caz, Emil Boc dispune de o rețea pe care eu obișnuiesc să o numesc lobby neoprotestant și care este destul de puternică în vestul Transilvaniei. Este o rețea destul de importantă de influență cu conexiuni din SUA care va conta și ea într-o oarecare măsură, dar asta nu înseamnă că în acest moment cărțile sunt făcute în PNL, pentru că Ludovic Orban rămâne în continuare un lider important care are relații și care a câștigat alegerile în PNL în 2017 împotriva președintelui Iohannis.

În 2017, Ludovic Orban a trecut prin cel mai dificil moment al carierei sale, și-a revenit după aceea, și nu sunt mulți politicienii care reușesc să revină, deci este un candidat redutabil și vom vedea care vor fi consecințele.

Avantajele lui Cîțu sunt faptul că este cel mai puternic om din România în momentul de față, mai puternic decât președintele, altfel spus deține poziția de prim-ministru, dar acest avantaj este dependent de negocierile din coaliție care se poartă pentru numirea posturilor, rol pe care președintele îl are. Primul ministru este puternic, dar într-un Guvern de coaliție nu este la fel de puternic cum ar fi fost într-un guvern monocolor. Până la urmă, deciziile sunt luate în coaliție și confruntarea pe care am văzut-o în coaliție nu a fost o victorie atât de clară a lui Cîțu pe cât ar vrea domnul Cîțu să susțină, în sensul că s-a semnat un protocol care consemnează în mod clar limitarea puterilor primului ministru.

Se vorbește despre puterile constituționale, dar nimeni nu le-a adus în discuție. Vreau să vă spun că Orban a intuit acest lucru, nu era sigur că se va întâmpla, dar nici nesigur nu era. Orban a intuit și și-a luat măsuri de precauție”, spune Pîrvulescu.

În opinia analistului, Congresul va „fărămița” partidul pentru că, în acest moment, „PNL-ul este într-o situație destul de dificilă ”.

„Orban are un avantaj, dar cu 4 luni înainte de Congres nu este un avantaj atât de sigur. Orice se poate întâmpla până atunci. Anunțul celorlalți că l-ar susține pe Cîțu vine târziu. Sigur, mai sunt 4 luni până atunci, dar sunt luni de vacanță. Politicienii din România sunt destul de obosiți și nu știu în ce măsură vor putea face aranjamente în perioada următoare.

În acest moment în care discutăm este clar că Orban are un avantaj evident, dar nu este sigur că acesta va fi menținut până în luna septembrie. Faptul că Boc, Bolojan, Sighiartău și Rareș Bogdan vor merge în direcția aceasta a sprijinirii lui Cîțu nu înseamnă că majoritatea voturilor a fost deja obținută.

Sighiartău și Boc aduceau critici la adresa lui Orban încă de anul trecut, deci nu e o noutate, iar Rareș Bogdan a fost critic de-a lungul timpului. Până acum nu avem surprize. Până acum, știm că cel mai mare număr de filiale și-au declarat susținerea pentru Orban. De acum încolo încep negocierile, care nu sunt pe bani, pentru că ministerele interesante nu sunt sub PNL, ci pe posturi, iar posturile se negociază în interiorul coaliției cu USR și cu PLUS și din acest punct de vedere partidul are un cuvânt de spus. Există riscuri foarte mari: numirea la TVR a doamnei de la Craiova care este evident parte dintr-o înțelegere legată de Congresul partidului ne arată care ar fi riscurile, și multe alte numiri care s-au făcut la cererea unor organizații județene care aduc sprijin anumitor candidați, dar care promovează persoane care nu sunt tocmai potrivite pentru asta și aici vedeți riscul pe care îl are PNL-ul să facă Congresul după alegeri și nu înaintea alegerilor.

PNL-ul este într-o situație destul de dificilă și acest Congres pare să fărămițeze partidul. Am văzut declarațiile lui Rareș Bogdan care sugerează că dacă Orban rămâne partidul se rupe, ceea ce ar fi incredibil. Pe ce bază se rupe?! Pe baza lobby-ul neoprotestant care a susținut coaliția pentru familie?!

Marea dezbatere ideologică n-a avut loc în PNL. În spate există acest interes al grupărilor neoultraconservatoare din SUA de care este susținut lobby-ul neoprotestant, lobby care vine din vechiul PDL. În ceea ce privește PDL-ul este vorba despre un partid socialist care a devenit peste noapte partid conservator. Mi-e frică că din cauza luptei pentru poziții în PNL se va rata din nou această dezbatere”, spune analistul.

În încheierea interviului, politologul susține că deși „gruparea de la Cluj va face toate eforturile pentru a câștiga bătălia în interiorul partidului”, premierul Florin Cîțu nu pare să aibă în acest moment o candidatură foarte puternică”. De asemenea, Pîrvulescu a explicat că în lupta pentru șefia PNL, președintele Klaus Iohannis, chiar dacă nu este un susținător al lui Ludovic Orban, ci mai degrabă a lui Florin Cîțu, nu își va exprima opțiunea în mod direct, ci „va sugera, eventual”.

„Președintele pare să îl sprijine pe domnul Cîțu, pare să fie nemulțumit de domnul Orban, dar nu se va manifesta niciodată efectiv de partea cuiva. Vor fi doar sugestii. Va fi treaba celor care se organizează împotriva lui Orban să convingă lumea, să aibă argumente și să aibă o panoplie de mijloace de acțiune. Îl vor revendica pe președinte în fel și chip. Președintele nu va spune niciodată ”nu-l votați” pe Orban. Va sugera, eventual, va întări anumite aspecte, se va întâlni cu primul ministru. Din acest punct de vedere, lucrurile nu sunt atât de evidente cum par, dar sunt absolut convins că gruparea despre care vorbim va face toate eforturile pentru a câștiga bătălia în interiorul partidului.

Întrebarea mea este, în momentul de față, care este autonomia domnului Cîțu?! În ceea ce privește autonomia domnului Orban am văzut că i-a fost foarte limitată. Compromisurile pe care le-a făcut pentru a ajunge președinte au limitat foarte mult acțiunea sa și revin permanent la coaliția pentru familie și referendumul pentru familie din 2018 care a fost un moment în care România putea să treacă în rândul statelor iliberale și atunci PNL-ul condus de domnul Orban nu și-a asumat nicio poziție, lăsând libertate totală PNL-iștilor să voteze și majoritatea PNL-iștilor au votat cu discurs antieuropean într-o anumită direcție.

Domnul Cîțu a avut foarte multe ezitări până acum, altfel nu ar fi întârziat atât de mult, a așteptat să aibă niște rezultate. Nu este neapărat o candidatură foarte puternică”, conchide Cristian Pîrvulescu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *