Skip to content
Sănătate

Bate vântul prin centrele de vaccinare din toată ţara. Gheorghiţă: O treime dintre centrele de vaccinare au sub zece doze administrate zilnic

Facebook

Aproximativ o treime dintre centrele de vaccinare anti-COVID active în prezent au sub zece doze administrate zilnic în ultimele două săptămâni, potrivit datelor preliminare anunţate joi de coordonatorul campaniei naţionale de imunizare, Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat, într-o conferinţă de presă, că strategia de vaccinare anti-COVID ar trebui regândită în lunile următoare, iar imunizarea împotriva SARS-CoV-2 să fie inclusă în Programul naţional de vaccinare în mod deosebit pentru pentru grupele de risc şi serul să se administreze în cabinetele de medicină de familie.

Practic, vorbim de centre de vaccinare care au o activitate foarte redusă. Ce e drept, cea mai mare parte a acestor centre la care fac referire au un program redus sau funcţionează doar câteva zile pe săptămână şi nu merg după un program de 12 ore.

Este important ca în perioada următoare să regândim strategia de vaccinare, în ideea în care vaccinarea COVID-19 să fie inclusă în Programul naţional de vaccinare ca vaccin opţional, în mod deosebit pentru grupele la risc, după modelul vaccinării antigripale, iar, practic, demersul propriu-zis şi procesul de vaccinare să fie operaţionalizat, probabil, în lunile următoare, în integralitatea lui, în reţeaua cabinetelor de medicină de familie, aşa cum se întâmplă cu celelalte programe de vaccinare„, a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, vor fi închise temporar sau definitiv centrele de vaccinare care nu mai au o adresabilitate suficientă. „Am demarat un proces de evaluare a eficienţei acestor centre de vaccinare, în perioada următoare ne dorim să reorganizăm funcţionarea acestor centre în sensul în care cele care nu mai au o adresabilitatea suficientă şi unde nivelul de cheltuieli depăşeşte cu mult ceea ce pot să ofere ca servicii de vaccinare în acest moment probabil să fie vor fi închise temporar sau definitiv, în funcţie de activitatea pe care o vom evalua judeţ de judeţ, sau o parte dintre ele vor fi organizate în centre de testare pentru pacienţi„, a explicat şeful CNCAV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *