Skip to content
Politică

Bătrânii, încolonați la audieri în dosarul referendumului

Audierile în dosarul referendumului continuă la Curtea Militară de Apel din Capitală. Sute de persoane din trei județe au fost aduse vineri dimineața cu mandat de aducere în București. După ce aproximativ 80 de persoane din Teleorman și Vrancea au fost audiate de judecătorii Instanței Supreme, la ora transmiterii acestei știri aproximativ 140 de persoane din județul Gorj sunt audiate.

Oameni de toate vârstele, de la tineri la bătrâni, pe numele cărora au fost emise, miercuri, mandate de aducere au fost încolonate, vineri dimineața la ora 5.00, și urcate în trei autocare cu care au fost transportate la București. După mai bine de șapte ore pe drum, oamenii au ajuns în Capitală unde urmează să fie audiați de judecătorii Instanței Supreme.

Gorjenii chemați la audieri în dosarul referendumului sunt conștienți de faptul că vor mai sta prin București multe ore de acum încolo, motiv pentru care au venit pregătiți cu mâncare și medicamente, având în vedere că cei mai mulți dintre cei aduși în Capitală sunt persoane în vârstă, cu probleme de sănătate.

Pentru că în sala de judecată nu încap toate persoanele aduse, vor intra pe rând, în funcție de autocare. Astfel, în timp ce 50 de persoane sunt audiate, alte aproximativ 100 sunt ținute în autocare și supravegheate de polițiști. Ca niște adevărați infractori. Oamenii sunt lăsați să coboare din autocar doar pentru a merge la toaletă.

Încolonați frumos la intrarea în Curtea de Apel Militară, bătrânii sunt îndrumați de polițiștii care i-au însoțit tot drumul până în sala de judecată în care vor avea loc audierile. Singurele lucruri care le sunt comunicate la intrare sunt: ”Intrați pe ușă, stați jos și faceți liniște”.

Cei mai mulți dintre cei prezenți au declarat că nu au votat în 2012 și nu înțeleg de ce au fost aduși la audieri.

La termenul din 3 octombrie, judecătorii instanţei supreme au stabilit ca în 24 octombrie să fie audiaţi toţi martorii, pentru că mulţi dintre aceştia sunt persoane în vârstă sau cu probleme grave de sănătate, care nu ar trebui „puse pe drumuri” în perioada rece a anului.

Şi la acel termen au fost audiaţi martori, mulţi dintre aceştia fiind persoane vârstnice, cu probleme de sănătate. Instanţa nu a putut lua declaraţia a doi martori care au probleme cu auzul, şi nici pe cea a unei vârstnice care s-a simţit rău în sala de judecată.

În aceste condiţii, preşedintele completului de judecată a stabilit ca la următorul termen să fie chemaţi toţi martorii care au mai rămas de audiat în acest caz, astfel încât să nu se creeze vreo situaţie în care persoane vârstnice sau bolnave „să fie puse pe drumuri în toiul iernii”.

Instanţa supremă a înregistrat în 7 octombrie 2013 dosarul „Fraudă la referendum”, în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie.

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Anchetatorii susţin că Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub forma autoratului, complicităţii sau a instigării.

„Infracţiunile reţinute în sarcina persoanelor implicate în desfăşurarea procesului de votare – preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare – au constat în principal în aceea că ei şi-au încălcat atribuţiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, înlesnind falsificarea listelor electorale (atât liste permanente cât şi liste suplimentare), prin adăugarea de persoane care nu au făcut cerere de vot cu urna mobilă, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau în România la data referendumului, prin contrafacerea materială a semnăturilor acestora şi introducerea în urne a unui număr de voturi corespunzător semnăturilor falsificate. În acest fel, numărul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obţinute prin falsificarea semnăturilor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

4 comentarii la “Bătrânii, încolonați la audieri în dosarul referendumului

  1. Si cu ce curaj sa mergem la vot domnule Ponta daca acestea sint urmarile, a-ti supllimentat fondurile la aceste organe de represiune ca sa- i umileasca pe votanti ?, va intereseaza doar campania electorala si nu aveti nici un raspuns pentru acesti batrani sarmani carati prin judecati, ce incredere sa avem da va votam, daca guvernul dumnravoastra nu poate face nimic inseamna ca ne asteapta zile si mai grele.

  2. Asta este asa zisa justitie independenta basista. De votul de la Paris nici ca le pasa, de 5 ani . Ala se pare ca a fost pentru cine trebuia. Si ii cara pe drumuri pe oamenii astia acum, cu o saptamana inaintea alegerilor prezidentiale. Adica daca un neica-nimeni, reprezentant al nu stiu cui in sectia de votare, a semnat in numele meu in fals pe lista de votare, nu ma intereseaza la indemnul cui sau din proprie initiativa, eu trebuie sa fiu tratat ca un infractor ??? Daca nici asta nu este politie politica, atunci inseamna ca ce au facut comunistii a fost fizioterapie !

  3. P.S. : Oamenii astia inteleg ca sunt cateva sute. Pentru diferenta de pana la cateva milioane, ii ancheteaza DNA-ul pe Macovei sau pe Basescu ? Pentru ca ori au cunostinta de acele milioane de voturi furate si tainuiesc, ori au adus grave prejudicii de imagine tarii asteia,“ uzand de influenţa şi autoritatea lor … în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru … partidul reprezentat de inculpati, şi anume NEîndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul INVOCARII UNOR voturi obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

  4. Pentru—-o batranna—Trebuie sa se stie ca nu-i treaba mai greu de infaptuit–cu un succes mai indoielnic , mai periculos de manevrat , decat aceea de a introduce noi orandueli . Caci cel ce le introduce are impotriva-i pe toti cei avantajati de vechile randuieli . In schimb are slabi aparatori in cei ce spera sa traga foloase sub noile oranduieli .—N MACHIAVELLI–

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *