BBC: Mossadul a plantat explozibili în pagerele Hezbollah. Au fost detonate printr-un mesaj

Sursa foto: Pexels

Exploziile din capitala Libanului și din alte câteva zone ale țării, care s-au produs marți, în jurul orei 15:45, au administrat o lovitură dură mișcării pro-iraniene Hezbollah, activă în Liban.

Firass Abiad, ministrul Sănătății de la Beirut a anunțat, miercuri, un bilanț actualizat, potrivit căruia deflagrațiile s-au soldat cu 12 morți, inclusiv doi copii. Aproximativ 300 de persoane sunt în stare critică, iar medicii din spitalele libaneze au efectuat aproape 500 de operații, cele mai multe la ochi și față, dar și la mâini.

Potrivit BBC, Mossad – agenția de spionaj israeliană – a plasat explozibili în mii de pagere Hezbollah, care au fost importate cu luni în urmă.

Marți după-amiază, martorii au relatat că au văzut fum ieșind din buzunarele victimelor și au auzit mici detonații care semănau cu focurile de armă sau cu exploziile articolelor pirotehnice. După primele detonații, exploziile au continuat timp de aproximativ o oră, numeroși răniți fiind transportați la spitale.

Pagerele sunt dispozitive de telecomunicații cu care Hezbollah credea că se poate sustrage supravegherii Israelului. Presa internațională a scris că aparatele explozive purtau marca producătorului taiwanez Gold Apollo.

Inițial s-a luat în calcul o supraîncălzire accidentală a bateriilor acestor dispozitive, urmată de explozia lor. Însă amploarea și aparenta coordonare a incidentului au exclus acest scenariu.

În acest context, atenția analiștilor s-a orientat asupra lanțului de aprovizionare aferent acestor aparate. Asta ar presupun manipularea pagerelor în timpul fabricării lor sau în timpul transportului.

Un fost expert în muniții al armatei britanice a declarat pentru BBC, la adăpostul anonimatului, că dispozitivele ar fi putut fi asamblate cu 10 până la 20 de grame de explozibil militar, ascuns în interiorul unei componente electronice false. Armarea pagerului pentru explozie s-ar fi făcut prin intermediul unui mesaj, potrivit acestui expert.

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu a fost rănit în explozii. În schimb, ambasadorul iranian în Liban a suferit răni ușoare.

Ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad, a declarat că majoritatea rănilor victimelor au fost localizate la nivelul mâinilor și feței. El a menționat, de asemenea, că unii dintre răniți s-au ales cu membrele amputate, iar alții au fost răniți la nivelul cutiei toracice.

„Marea majoritate a persoanelor care s-au prezentat la urgențe erau îmbrăcate în civil, astfel încât este dificil să spunem dacă aparțin unei anumite entități, cum ar fi Hezbollah sau altele. Dar vedem printre ei oameni în vârstă sau oameni foarte tineri, precum copilul care, din păcate, a murit. Iar unii dintre ei sunt lucrători în domeniul sănătății”, a spus ministrul libanez.

În Siria, 14 persoane au fost rănite în explozii similare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, un grup cu sediul în Marea Britanie.

Până în prezent, exploziile din Liban și Siria nu au fost revendicate, dar prim-ministrul libanez Najib Mikati și gruparea Hezbollah au dat vina pe Israel.

Mikati a declarat că exploziile reprezintă „o încălcare gravă a suveranității libaneze și o crimă după toate standardele”.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: