Skip to content
Politică

BBC: PNL poate rămâne la guvernare și după alegeri, cu susținerea USR-PLUS. UDMR, un alt posibil aliat

Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a reușit să se claseze pe primul loc în preferințele electoratului, la alegerile parlamentare de duminică, în detrimentul PNL. Cinci puncte procentuale despart principalele partide din România. Cu toate acestea, sunt șanse destul de mici ca social-democrații să ajungă la guvernare, căci premierul Ludovic Orban, președintele PNL, are în jurul său mai mulți potențiali aliați. Câteva mici partide pot înclina balanța puterii în favoarea unei coaliții controlate de liberali, precizează BBC.

Absenteismul la scrutinul de duminică a fost unul record. Doar 33% dintre cetățenii români cu drept de vot s-au prezentat a urne. România e una dintre cele mai sărace țări din Uniunea europeană și milioane dintre cetățenii săi au emigrat în ultimii ani, în speranța unui trai mai bun, mai ales în statele occidentale, precizează jurnaliștii britanici.

Liberalii susțin o mai mare integrare a României în Uniunea Europeană, în timp ce social-democrații sunt mai naționaliști și mai populiști.

După ce un exit-poll de la ieșirea de la urne a arătat o victorie categorică a PSD, liderul formațiunii, Marcel Ciolacu, a declarat că așteaptă „demisia lui Orban”, președintele PNL, din fruntea Guvernului.

„E ceea ce românii au cerut prin votul lor”, a argumentat Ciolacu.

De cealaltă parte, Orban a precizat că PNL a câștigat alegerile și că „vom căuta să reprezentăm o paletă largă de interese”. 

BBC: PNL ar putea forma o coaliție de guvernare cu USR-PLUS

În ciuda scorului de la scrutinul general, PNL ar putea să formeze un guvern, printr-o coaliție cu alianța USR-PLUS, care a câștigat 15% din sufragii.

Un alt potențial aliat al liberalilor ar putea fi UDMR, formațiune politică ce reprezintă interesele minoriții maghiare din România, mai notează BBC.

Nick Thorpe, corespondent BBC, a explicat: „Acesta a fost un rezultat dezamăgitor pentru premierul Ludovic Orban și pentru liberalii din România, dar ar putea fi suficient pentru ca aceștia să rămână la Putere. Social-democrații, care au dominat scena politică din 1989, dar care acum se află în Opoziție, au reușit să-și revină după o serie de scandaluri de corupție. Votanții din mediul rural mai ales au fost cei care au reproșat liberalilor incompetența în gestionarea epidemiei de coronavirus”. 

Specialistul BBC a mai precizat că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un partid de extremă dreaptă recent înființat, va intra pentru prima dată în Parlament, după ce a reușit să câștige aproape 9% din voturile valabil exprimate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *